Alter

Svetovna inovacija v apiterapiji

Biba Jamnik Vidic
16. 5. 2016, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ko sva se s fotografom peljala na obisk h Karlu Vogrinčiču, čebelarju in predsedniku sekcije za apiterapijo dr. Filipa Terča pri čebelarski zvezi Maribor, sem se bolj kot s člankom ukvarjala s tem, kako naj odmislim bolečino v zobu. Nase me je opozarjal že nekaj dni, ravno ta dan pa se je odločil, da bo preizkusil, koliko bolečine lahko prenesem, ne da bi se mi zmešalo.

In tako si zdaj moj zob lasti zasluge, da sem lahko učinke apiterapije preizkusila na sebi. Vogrinčič mi je, ko sem mu razložila svoj problem, ponudil dve majhni nalepki. Ko sem ga malce zabodeno pogledala – na eni nalepki je bila fotografija čebele, na drugi kup čudnih kod in znakov –, mi je razložil, da v roki držim nekaj, kar ni uspelo narediti še nikomur na svetu.

»Nalepki sta narejeni podobno, kot izdelujejo homeopatska zdravila. Višja ko je potenca, bolj učinkuje. V nalepkah je informacija čebeljega strupa, matičnega mlečka, medu, mumificirane čebelje družine in še sto drugih informacij. Pri nekaterih težavah nalepki pomagata v trenutku, za druge je treba več časa. Zelo malo ljudi poroča, da jim nista pomagali. Ko je imela moja žena bolečine v kolenih, je poleg tega, da so ji izginile bolečine, po treh tednih ugotovila, da so ji izginile tudi krčne žile.«

Več v Zarji št. 20, 17. 5. 2016