Alter

Spremembe pridejo vsakih sedem let

Urška Krišelj Grubar
4. 4. 2017, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Astrologinja Roža Karan o pomladi petelinjega leta, ki kliče spremembe.

revija Zarja
Roža Karan, astrologinja.

Dodobra smo že zajadrali v leto petelina, tega zgodnjega ptiča, ki nas prebuja vsak dan znova. Roža Karan, legendarna astrologinja, ki se je umaknila iz medijev, da bi se malo spočila, nam je sončnega, po pomladi dišečega dne prekrižala pot. Pa smo jo ob limonadi vprašali, kaj nam prinaša letošnja pomlad in mimogrede še malo o generaciji 40 plus, za katero se zdi, da se odloča za radikalne spremembe. Ženske so končno sprevidele, da je napočil čas zanje! So krivi planeti? Luna? Kaj pravi Roža?

No, Roža najprej pravi, da bi tole obdobje najraje kar prespala in se prebudila, ko se bomo ljudje spet »slišali«, se povezovali in začeli razmišljati s svojo glavo, ne le brezglavo nakupovali in onesnaževali ne le narave, temveč predvsem naše misli. Pomlad je pravi čas za čiščenje, a kaj, ko tako nekritično iščemo pomoč! »Saj nam ni treba za vsako stvar klicati strokovnjaka, prisluhnimo sebi. Opremljeni smo z najboljšimi navodili, a še vedno vstopamo v iste vzorce. Pa tudi besede so lahko nevarno orožje. Treba jih je znati uporabljati.« Za povrh je vse polno »lažnih prerokov«. Veliko se jih udeleži tečaja ali dveh, pa že dobijo diplomo in se v dobri veri lotijo dela, ki ga ne obvladajo. Roža pozna nekoga, ki se je po nekajurnem tečaju lotil ozdravljati shizofrenijo! To so resne stvari, pravi. Sama ima veliko izkušenj, kako zelo je treba znati z besedami, da ne poškoduješ tistega, ki pride po nasvet. Da ga prej prebereš in začutiš, koliko resnice sploh prenese. Pomaga pa nam lahko samo nekdo, ki je očiščen vse nesnage in ima za sabo leta in leta garanja pri spreminjanju sebe. Šele potem lahko zdravilno deluje, saj je sposoben kanaliziranja znanja, prirejenega tistemu, ki je prosil za pomoč. Roža to zna, a je tudi res, da ji malo zmanjkuje moči. Zdaj si veliko več časa vzame zase in za stik z naravo.

Generacija 40 plus in njene težave. »Verjamem, da energije iz vesolja delujejo. Ta simbolični jezik ima osnovo v pradavnini. Vedno pravimo ... in potem je Bog ustvaril človeka po svoji podobi. To ni evolucija, narejeni smo po modelu.« Verjame, da je duša večna, le telo je umrljivo, in da si v tem življenju gradimo temelje za naslednja. Srečujemo se z ljudmi, s katerimi smo si usojeni. In pride čas, ko nas notranja sila žene, da želimo vse spremeniti, to se močneje dogaja prav v obdobju po štiridesetem. »Radikalne spremembe se vedno dogajajo v ciklih. Sedem let skomin. Sedem let sreče ...« Sedem let je povezanih s Saturnom. Pri sedmih je otrok zrel za šolo, okoli štirinajstega leta vemo, kaj se dogaja, pri enaindvajsetih naj bi bil uradno odgovoren za svoja dejanja, pri osemindvajsetih pa tudi že pripravljen za resno odgovorno življenje. Pri petintridesetih so otroci, ki so se rodili zrelima zakoncema, že toliko zrasli, da se mame odločajo še za kako spremembo, in če tedaj niso tako zelo močno prepričane v ta impulz, se ponovi okoli dvainštiridesetega leta. To je čas za radikalne spremembe, ko se ločujejo tisti, ki ostanejo po petintridesetem letu še poročeni; ko ženska reče, do zdaj sem vas stregla, zdaj bom pa še zase poskrbela! Do zdaj si ti delal kariero, zdaj jo bom pa še jaz! In kot po izkušnjah svoje dolgoletne prakse pripoveduje astrologinja Roža, so ti cikli nekaj naravnega. Ko jo v teh ključnih trenutkih poiščejo stranke, jih zna pomiriti in z globljim uvidom je številnim lažje živeti. Če zvezde pokažejo kaj ključnega, to pove, a tako, kot poslušalec prenese. »Tega te ne naučijo knjige, temveč življenje. Po štiridesetem praviloma ženska šele ve, česa si želi in kaj potrebuje, kar je dober znak za nov začetek, pa ne nujno nove zakonske zveze.« Letos je primeren čas za korak naprej, pravi Roža. »Zamenjajmo službo ali recepte, ne nujno partnerja.« Pri dvainštiridesetih letih, pravi Roža, smo na polovici Uranovega cikla, ki traja 84 let. In če jih dočakamo, je to primeren čas za konec. Vse, kar je več, je podarjeno. In zato ženske tam okoli dvainštiridesetega leta začnejo s spremembami, ker se zavedajo, da so jim ustvarjalne in plodne ure že štete ter da prehajajo v zrelo dobo oziroma se začenjajo starati, zato si želijo oplemeniti zgodbo življenja, dokler se še da. Pa čeprav z ljubimcem. Pri teh letih so ženske na razpotju in tedaj, da, tedaj je mogoče čas.

Več v reviji Zarja št. 14. 04. 04. 2017