Alter

Z alternativo tudi nad gripo!

Lara Jelen
6. 2. 2018, 07.20
Deli članek:

Še vedno smo v obdobju viroz, ki se jim želimo seveda za vsako ceno izogniti, in če že ne gre, vsaj hitro in brez škode ozdraveti. Je mogoče nadležnost omiliti in pregnati tudi z alternativno medicino?

Revija Zarja

Nenehno poslušamo uradna svarila, da se prehladu najlažje izognemo tako, da se v obdobju obolenj izogibamo krajem, kjer se zbira veliko ljudi, ter si redno umivamo in razkužujemo roke. A kaj če ne gre drugače?  V alternativni medicini poznajo še precej drugih načinov, kako se lahko zavarujemo pred zimskimi nalezljivi boleznimi. Poleg tega so prepričani, da obstaja razlog, zakaj se nekateri ljudje nečesa nalezejo, drugi pa ne.

V tradicionalni kitajski medicini denimo velja, da obolevajo tisti, ki ne upoštevajo naravnih ciklov okolja. »Ko se oddaljimo od naravnih zakonov (kot je denimo ta, da se pozimi umirimo, obnovimo energijo in usmerimo vase ter več časa namenimo počitku) in ne upoštevamo preprostih nasvetov, se oddaljimo tudi od našega srca, duha in fizičnega telesa. Vitalna energija v meridijanih začne zastajati ali spreminjati svojo naravno smer. Takšno telo, ki ni v ravnovesju, zlahka zboli,« je prepričana Petra Kolar, vodja ordinacije Dao TKM (Tradicionalna kitajska medicina).

Vam je ob prehladu vroče ali vas zebe? TKM loči dve vrsti prehladov in odvisno od njiju določi tudi ukrepe. »Prehlad tipa veter-vročina prepoznamo po visoki vročini, vnetem grlu, čezmernem potenju, nosnem izcedku rumenkaste barve, izsušenih ustih, pekočem grlu, lahko tudi ustni votlini, ter oblogah na jeziku, ki so prav tako rumenkaste barve, medtem ko sta konica in stranski del jezika pogosto rdeča. Vse spremlja še glavobol. Notranji veter kot patogeni dejavnik je zelo agresiven, njegovo gibanje je hitro in intenzivno. Prisotne so lahko tudi bolečine v mišicah, kosteh, sklepih, ki se rade selijo po telesu. Pri takšnem prehladu je pomembno, da pijemo dovolj tekočine, saj telo zaradi potenja hitro dehidrira.« V TKM pri takih znakih priporočajo pitje čaja iz cvetov kitajske krizanteme. »Tovrstne krizanteme, ki se uporabljajo za čaj, rastejo le v vzhodni Aziji. K nam v Evropo so prišle v 17. stoletju in so nekoliko drugačne, zato za čaj niso primerne. Po lastnostih so kitajske krizanteme zelišče jin, ki telo prijetno hladi in pomirja. Predvsem se uporabljajo pri izganjanju jetrne vročine iz telesa, zato so še posebej primerne v obdobju prehladnih obolenj, ki mu vlada element jin. Čaj lajša glavobole, pomirja oči in akne, pomaga pri bolečem in vnetem grlu, zobobolih ter bolečih dlesnih. Prav tako se ga uživa ob težavah s krčnimi žilami, zadebeljenih arterijskih stenah in srčnih boleznih, saj cvetovi uravnavajo cirkulacijo krvi in vodne poti v telesu. 

Potenje spodbudite s črno turško kavo. Če se bolj prepoznate v drugi vrsti prehlada po TKM (veter-mraz), pri katerem nas pogosto spremljajo glavobol, mrzlica, občutek teže in bolečine v udih, slabši apetit, bled jezik z belkasto oblogo, bel nosni izcedek, kašelj ter splošna šibkost telesa, je predvsem treba poskrbeti za potenje. Dr. Lu Li iz ordinacije Dao TKM v Ljubljani pojasnjuje, da kadar prehlad spremlja tudi občutek teže na prsih, slabost ali bruhanje, je poleg notranjega vetra, ki s seboj prenaša hlad ali mraz, telo zajel prebitek vlage. »V primeru, ko je kašelj zelo suh in ga spremlja občutek suhosti ustne votline in jezika, je poleg vetra in hladu naseljena v telesu še suša/suhost, kot škodljiv vpliv. Ker organi zaradi šibkosti ne opravljajo svojih fizioloških funkcij v polni meri, je pomembno, da pri tovrstnem prehladu spodbudimo potenje in zmanjšamo obroke, saj je treba izgnati strupe iz telesa ter omogočiti imunskemu sistemu, da opravlja svojo funkcijo.« Sogovornica priporoča, da telesu omogočimo potenje s črno turško kavo. »Skuhajte eno skodelico močne, črne turške kave brez dodanega sladkorja ali drugih živil. Po požirkih popijete še vročo, nato pa še tri decilitre zelo tople vode. Zatem lezite v posteljo in se pokrijte s čim več odejami, da se začne potenje. V postelji ležite približno 40 do 60 minut, nato si privoščite vroč tuš in se dobro oblecite. Nekaj ur počivajte in vmes popijte čim več tople vode. Ta preprost nasvet ima zelo učinkovite in hitre rezultate. Zaradi močnega potenja se iz telesa izloči veliko strupov, kar pripomore k hitrejšemu in boljšemu okrevanju, četudi se tistih nekaj ur počutimo nekoliko bolj utrujeni.« Krizantemin čaj je moč kupiti v centrih TKM in kitajskih trgovinah po Sloveniji.

Več tople hrane in pijače, manj mlečnih izdelkov. Za kakšen koristen nasvet, kako se zoperstaviti gripi in prehladu, smo prosili tudi ajurvedskega zdravnika dr. Manivannana Ramasamya B.A.M.S iz Hiše Ayurveda. Poudaril je, da ajurveda pri gripi in prehladu svetuje uživanje tople hrane in toplih pijač, zato se je treba izogibati tudi svežemu sadju. »Lahko pa si iz njega pripravite kompot s cimetom in klinčki. Izogibajte se mlečnim izdelkom in uporabljajte začimbe: črni poper, kajenski poper in kurkumo, klinčke in cimet, ki vam bodo pomagali izločati odvečno sluz iz telesa. V ta namen pijte tudi bazilikin in ingverjev čaj z medom. Če vas boli grlo, stresite kavno žličko kurkume in čajno žličko morske /himalajske soli v kozarec tople vode, zmešajte in grgrajte. Dobro domače zdravilo je tudi jušna žlica gozdnega ali kostanjevega medu, v katero zamešate ščepec črnega popra in malo ingverjevega ali bazilikinega soka. Vzemite eno žlico takšnega medu s kozarcem tople vode. Naredite si lahko tudi zeliščno obrazno savno za čiščenje dihalnih poti in sinusov. V zavreto vodo dodajte peščico bazilikinih listov in nato nekaj minut inhalirajte paro.«

Več v Zarji št. 6, 6. 2. 2018.