Ljudje

Če kličeš hudiča, ta pride!

Urška Krišelj Grubar
7. 12. 2015, 23.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Roža Karan, astrologinja, o letu, ki prihaja. Se moramo bati?

Mateja J. Potočnik

Čakala me je v svoji ljubi gostilni, kjer se počuti domače, varno. Zaprtih prostorov ne mara, v tisti sobici pa je za isto mizo sedela že z mnogimi znanimi Slovenci, tudi iz sveta politike. A midve tokrat nisva govorili o pomembnih in slavnih, ti bodo že znali poskrbeti zase. Kaj bo z malim človekom, ki ga je sram, ker nima ničesar, pa še tisto mu hoče nekdo vzeti? Kdo vodi ta svet in kako se lahko upremo velikim? Bo leto 2016 res hudo? Roža je odgovorila, da ne in da nam bo lepo. Pika. Ni se nam treba bati.

***
Ste veliko na soncu, sem jo vprašala. Njena polt je bila lepo obarvana. »To je samo od olivnega olja, v katero dam nekaj zelenih orehov in jodovega ekstrakta ter  se potem s tem mažem poleti.« Ne zaupa farmacevtski industriji in tudi drugim korporacijam ne. Preveč ve. O, že dolgo je tega, je rekla, ko je spoznala dela Mileta Duporja. On je pravzaprav »kriv«, da je Roža danes astrologinja. Omenila je njegovo knjigo (Ne vjerujte, preverite!)  in kako vse v njej še vedno drži. Spomnila se je časov, ko je astrološke karte delala še na roko. Zdaj je dovolj en sam klik, pa računalnik že izvrže vso našo prihodnost. »A jaz se tega ne grem. Kaj nekomu pomeni podatek, kje sta Sonce ali Luna!« Sicer pa zadnja leta ugotavlja, da imamo vsi v sebi prišepetovalca, a ga žal ne slišimo. Njena naloga je pritisniti pri ljudeh na pravi gumbek, in zato se k njej po astrološke in druge nasvete že desetletja obračajo mladi in stari, slavni in anonimni. Z vsemi dela enako. Sicer pa je Roža človek, ki ne prenaša krivic. Izhaja iz delavske družine, je hči Albanca in Slovenke, ima sestro in brata, ki je igral Kekca v Kekčevih ukanah. Kruh si je služila z zelo neženstvenim poklicem; bila je načrtovalka orodja.

No, danes ima drugačno poslanstvo. Med pogovorom jo je  najprej poklicala ženska, ki je pred kratkim odsedela kazen v zaporu. Tri leta je dobila zaradi banalne reči in v sobi je bila z našo najrazvpitejšo zapornico. Roža se je jezila na barabe, ki bi si zaslužile zapor, pa so skoraj vse po vrsti zunaj. Pomaga pa tistim, ki so zaprti zaradi majhnih reči.


Članek v celoti preberite v reviji Zarja št. 25, 8. 12. 2015