Ljudje

Zvezdana Mlakar vrtnari tudi ponoči

Lara Jelen
15. 6. 2016, 21.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Da ima vrt prav čudežno vlogo pri sreči in dobrem počutju, že dolgo ve tudi priljubljena igralka in TV-voditeljica Zvezdana Mlakar.

Že večkrat smo jo obiskali v njenem divjem kraljestvu, a njena ljubezen do vrtnarjenja je tako močna, pravzaprav je vsako leto močnejša, da smo jo morali obiskati tudi letos. Njen vrt je tolikšen, da včasih zaradi drugih obveznosti vrtnari celo ponoči, z naglavno lučko. Ob grmadi njenih izkušenj bi bilo škoda, če je ne bi prosili za nekaj vrtnarskih nasvetov. 

»Vrtnarjenje je sicer fizično zahtevno delo, kadar pa seme posejem v zemljo, sem priča čarobnim trenutkom, ko gredice ozelenijo, ko za mano nastane preproga iz solatk, redkvic, zelja ... Takrat sem priča malim čudežem in rasti, spreminjanju ter na koncu koncev dejstvu, da sama, z lastnimi rokami, pridelam živo hrano zase in za svojo družino,« nam je slikovito opisala svoj odnos do vrta, v katerem vrtnari povsem klasično, striktno kolobari, zemljo razrahlja, in če je treba, tudi pognoji, jo oblikuje v gredice, pri čemer si naredi načrt dobrih sosedov, zastira in kapljično zaliva. »Na mojem vrtu je zemljica čarobna, rahla, bogata, ker imam dovolj prostora. Vsake toliko kakšen kos zemlje tudi počiva.«

Ne komplicira in ne sledi slepo modnim trendom
Letos je pol vrta odstopila srednjemu sinu. »In me je ves načitan in opremljen z novimi metodami spraševal, zakaj nimam visokih gred, zakaj rahljam zemljo, zakaj to, zakaj ono ... Zdaj, ko že nekaj mesecev vrtnari, je ugotovil, da si ni treba komplicirati življenja in slepo slediti novim trendom. Zemlja je spočita in potrebuje milo nego, brez strupov, in pridno roko, da jo kdaj poboža ter požgečka. Če se le da, sejeva in presajava po luni, sicer pa še ne ve, kaj ga čaka, ko se bo sila narave razcvetela in razbohotila. Takrat brez redčenja in negovanja ne bo šlo, čeprav je gredice zastrl s slamo. Plevel bo našel svojo pot in kljub vsemu lahko veliko pridelka zgnije, se zaduši. Jaz grem takrat na vrt s škarjami in zeleno zastiram.«
Zvezdana se še kako dobro zaveda, da narava in z njo vrt nikoli ne čakata nate, temveč živita intenzivno, tako kot življenje samo. »Včasih moraš v obilici dela ujeti njen ritem ne glede na vse,« se je nasmehnila in dodala, da takrat vrtnari tudi ponoči. Z naglavno lučko in z veliko smeha brklja po vrtu ter naredi, kar je treba.

Več v Zarji št. 24, 14.6.2016