Ljudje

Spregledana junakinja v krilu

Marija Šelek
19. 10. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pisalo se je leto 1870, ko je dvajsetletna Rozalija iz Srednje vasi v Bohinju osvojila Triglav.

Rozalija Škantar, Šestova Reza iz Srednje vasi v Bohinju, prva ženska na Triglavu.

Hči gorskega vodnika Jožeta Škantarja - Šesta, pionirja gorskega vodništva, se je zgledovala po očetu in bratu Jerneju. Gore so ji očitno zlezle pod kožo in nekaj let je bila tudi oskrbnica Vodnikovega doma. Tam so ji prejšnji teden, skoraj 150 let po podvigu, postavili znamenje. V spomin in poklon prvi ženski na Triglavu, hribolazki in gorski vodnici – v krilu.

Si predstavljate, da bi s tako dolgim opletajočim krilom prilezle na Triglav? Samo zamišljamo si lahko, kako se je morala počutiti. Ponosno? Kaj ti mar krilo, če si na vrhu sveta! Hribov so bila dekleta takrat vajena, saj so že pri petnajstih morala v planine gnati živino in delati kot planšarice.

Prejšnji teden so spominsko ploščo s helikopterjem prepeljali pred Vodnikov dom nad Velim poljem pod pobočji Tosca in Vernarja. Od tam se lahko na 1817 metrih nadmorske višine lepo razgledaš na Triglav in okoliške vrhove. Tako se bo »razgledoval« tudi spomin na Rozalijo Škantar. Skoraj sto let po prvih štirih možeh, ki so na pobudo Žige Zoisa avgusta leta 1778 stopili na Triglav (Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič in Lovrenc Willomitzer iz Bohinja), je tja stopila še ženska noga.