Ljudje

Iz družine izvira vsa moja sreča

Alenka Sivka
28. 2. 2017, 23.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tanja Ribič v polnokrvni vlogi Maše

Peter Godiani/MGL

Tanjo smo dolgo pogrešali v kakšni res polnokrvni gledališki vlogi, saj poznamo njene preštevilne talente. Končno je zablestela v vlogi, ki je zajela vse njene igralske sposobnosti in tudi petja, plesa, do zanimivega poudarjanja duhovitih rim, ki jih je napisal njen igralski (in režiserski) kolega Gašper Tič. Gašper je pisal vlogo prav zanjo in za vse, ki so se ji v predstavi Trač ali Mnogo hrupa za nič, navdihnjeni s Shakespearom, pridružili na odru. Ustvarili so predstavo, ki dobri dve uri navdušuje igralce in gledalce, saj je premiera dvignila občinstvo Mestnega gledališča ljubljanskega na noge.

Tanja, čestitke za izjemno vlogo Maše, po dolgem času smo vas ponovno videli v vlogi, kjer ste peli, plesali, in prav videlo je, kako ste uživali v njej.

Hvala. Ko dobiš material, ki ga takoj začutiš, je skoraj tako, kot bi spustili otročičkana livado, da se lahko igra in uživa. lahko izraziš svoje emocije, igrivost, kreativnost. in najlepše stvari se rodijo iz užitka in sproščenosti. če je dober material, rezultat ne more biti slab. vesela sem, da ste to opazili.

Gašper je napisal besedilo, libreto, rime so bile zabavne, duhovite, včasih tudi zelo »pogumne«, navihane, ste se zabavali tudi ob učenju besedila?

Res je, zelo hitro sem se naučila besedila, še Djuro je rekel, da se sploh ne zaveda, kdaj sem se naučila toliko besedila, imam namreč zelo dolg prolog in to v verzih. Kot dislektik potrebujem neke okvire in morda so mi rime celo pomagale. Je pa velik izziv za igralca, kako izigravati rimo, ki je lahko zelo nevarna, lahko postane dolgočasna. Rima mora biti kot dodatek, zabava. A sem zelo uživala v tem in očitno tudi gledalci. govorjenje proze je hoja, govorjenje verza pa je ples.

Na premiero je prišla vsa vaša družina, Djuro, Zala in Ela. Kaj so vam oni povedali o predstavi in o vas na odru, ki ste, mimogrede, videti odlično?

Še enkrat hvala. Za dober videz se lahko zahvalim družini, ki me podpira, ki mi pomaga, da zdravo jemo, da na primer, ko sem preutrujena Djuro zjutraj odpelje Elo v šolo, da lahko še malo poležim. Bili so ponosni, pri Eli mi je malo zrasel »rejting«, da nisem samo dolgočasna mama. (smeh) Zala je rekla, da sem končno pokazala vse, kar znam. Djuro pa je rekel, da nima niti ene pripombe ali nasveta pa jih ima vedno kakšen nasvet na zalogi. Da je samo sedel in gledal to kot dovršeno sliko in užival. Bil je navdušen. In ponosen.

Celoten intervju s Tanjo Ribič si lahko preberete v deveti letošnji številki revije Zarja.