Ljudje

Nasprotja se privlačijo za eno noč

Alenka Sivka
10. 4. 2018, 23.59
Deli članek:

O razlikah med moškimi in ženskami

Šimen Zupančič
Biološko gledano imamo moški res problem, saj ženska lahko seksa vso noč, moški pa ne more, kljub temu da bi rad.

Suhoparne oznake o Edvardu Kadiču pravijo, da je strokovnjak za komunikacijo in osebnostni razvoj, specialist za neverbalno komunikacijo, ukvarja se s svetovanjem pri razvoju mehkih veščin dela z ljudmi.

Zgovornejši je podatek, da je napisal knjige o govorici telesa in osebni karizmi, pa o samozavesti in celo priročnik za moške o zapeljevanju. Mi smo se pogovarjali predvsem o razlikah med moškimi in ženskami, o ženskem nižanju standardov pri moških, namišljenih princih na belem konju, o moški preprostosti, a nikakor plitkosti, o alfa moških, ki niso mevže, a tudi grobijani ne. Pa še o marsičem. Tudi o mešanju megle in seksu, kjer ženske nikakor ne morejo odložiti 50 odtenkov sive.

Izjavili ste, da ženska od moškega pričakuje tri stvari: staro dunajsko šolo obnašanja, to, da se redno umiva, in da je duhovit. Sem naštela vse?

Huh, kje pa. Ženska od moškega pričakuje veliko, veliko več. (smeh) Te tri stvari so zgolj minimum, da ima opraviti z resnim moškim. Z izrazom »resni« moški mislim tiste, ki cenijo tako sebe kot ženske ob sebi ter znajo prevzeti vlogo, kot jim jo narekujeta biologija in kultura.

Ženske potem nismo tako preproste in nezahtevne?

Ženske ste vse prej kot preproste, res pa pogosto manj zahtevne do potencialnega partnerja, vsaj na začetku odnosa. Gre za nekakšno nižanje standardov, ki so lahko posledica različnih življenjskih okoliščin ali zgolj mentalne naravnanosti. Saj se moški pri tem ne razlikujemo veliko, res pa dajemo večjo težo zunanjosti, vsaj na začetku odnosa. Ko govorim o stari dunajski šoli, mislim predvsem na pomoč pri oblačenju plašča, odpiranju vrat in podobno, glede higiene mislim na celostno urejenost, tako na čistočo kot videz. Pri duhovitosti pa gre predvsem za vzbujanje dobrega počutja pri partnerici. Humor nas zbliža, sem pa štejejo tudi nasploh kakovostna komunikacija, dobro podajanje zgodb in uporaba pravih besed. Med pogovorom.

Rekli ste tudi, naj ženske pustimo moškim, da ste lahko moški. Kako naj pa to naredimo?

Ženske rade pričakujete princa na belem konju in pogosto ga tudi najdete. Smola je le, ker vas občutek, da imate opravka s princem, hitro mine. Mine vas takoj, ko ugotovite, da je princ pod kožo krvav in razmišlja po svoje. V istem hipu začutite skoraj neverjetno potrebo po prilagajanju princa vašim željam, predstavam in ideji, kakšen naj bi bil. Saj s tem ni kaj posebej narobe, če se predstava ne bi nenehno spreminjala skladno z vašimi spremembami počutja, življenjskimi obdobji in podobno. Moški smo veliko preprostejša bitja, nikakor pa to ne pomeni tudi plitka. Praviloma ne maramo velikih sprememb, predvsem pa ne ves čas. Za nas moške je občutek nadzora izjemno pomemben, tega pa si lažje zagotavljamo, ko ni nenehnih sprememb in prilagajanj. Takšen primer je na primer povabilo dekleta na večerjo. Dekleta pogosto trpijo, ker gredo več kot enkrat s fantom v isto restavracijo, fantu pa niti na kraj pameti ne pade, da bi se vsakič ukvarjal z iskanjem lokala, pregledoval mnenja gostov, razmišljal o tem, kakšni ljudje hodijo tja in podobno. Raje jo pelje tja, kjer sta se preverjeno že imela dobro.

Svetujete, naj moškemu pustimo, da bo šel dvakrat na teden na košarko in pivo s prijatelji.

Moški smo nekoliko bolj hierarhično usmerjeni v naših odnosih z drugimi moškimi, vendar potrebujemo tudi občutek povezanosti. Zato imamo nekoliko drugačno komunikacijo. Moški smo veliko bolj ciljno usmerjena bitja, kot pa ste ženske. Pri dekletih, ki so se srečale na kavici, boste zelo redko videli, da bi v miru sedele, izmenjale nekaj besed in bile popolnoma zadovoljne s takšnim druženjem. Pri fantih to ni nič takšnega, še posebej pri prijateljih, ki se poznajo že zelo dolgo. Če se na primer poleti zvečer sprehodite mimo lokalov, boste lahko videli veliko miz, kjer sedita dva fanta in v tišini opazujeta, na primer, mimoidoča dekleta. Med njima ni ne vem kakšne komunikacije, saj ne čutita potrebe. Sta skupaj, srkata pivo in opazujeta dekleta. 

Celoten članek o razlikah med moškimi in ženskami si lahko preberete v 15. številki revije Zarja (10.4.2018).