Ljudje

Pitna voda iz slovenskega zraka

Katja Božič
18. 7. 2018, 05.16
Deli članek:

Robert in Aljaž Slavec z revolucionarno inovacijo.

Jaka Koren
Robert in Aljaž Slavec - vrata se jima odpirajo!

Ko je Robert Slavec pred devetimi leti na potovanju po Maroku – v Zahodni Sahari – videl mreže, s pomočjo katerih so lokalni prebivalci pridobivali vodo iz megle, se mu je to seveda zdela odlična praktična ekološka rešitev za vsakdanje življenje. Toda še sanjalo se mu ni, da se bosta s sinom enkrat v prihodnosti domislila nečesa podobnega. Nedolgo tega sta namreč izdelala napravo, ki iz zraka proizvaja pitno vodo. Poslovna ideja je požela veliko navdušenja. Odlična rešitev, ki temelji na skrbi za čisto okolje, bo idealna za turistična središča v vročih poletnih mesecih in tam, kjer pitne vode primanjkuje. Pa je res mogoče vodo pridobivati kar iz zraka, boste morda vprašali.

Jaka Koren
Naprava, ki čisti zrak in ga spremeni v pitno vodo.

»Vse se je začelo doma, v domačih garažah,« se nasmehne Robert, ko naju s fotografom odpelje v delavnico, kjer je nastala prva naprava – avtomat, ki bo čistil vrhniški zrak in ponujal pitno vodo obiskovalcem Planine nad Vrhniko. Poklicni strojnik je vedno kaj sestavljal, zato ni čudno, da se je pred dvema letoma z veseljem pridružil sinu Aljažu pri projektu za njegovo maturitetno nalogo. »Razmišljala sva, da bi naredila polnilno postajo za električne avtomobile, ki bi energijo dobivala iz sončnih celic in vetrnih turbin,« pove Aljaž. Postavila sta jo na domači parceli in jo kmalu nadgradila. Ker so se tisto leto spopadali s precej onesnaženim zrakom, sta namreč sklenila izdelati napravo, ki bo čistila zrak prašnih delcev. Po pol leta raziskovanja, učenja in brskanja po dostopni literaturi sta jo res tudi izdelala. Potem pa sta začela ugotavljati, da ima lahko precej širši pomen. Zamisel sta predstavila tehnološkemu parku in povabili so ju v svoj poslovni inkubator. Kmalu sta se prijavila na natečaj poslovnih idej s področja zelenih tehnologij ClimateLaunchpad, ki je bil lani na Cipru, in se uvrstila med petnajst najboljših ekip z vsega sveta. A že tam se je pojavilo vprašanje, kako prodajati čisti zrak. »Nisva vedela, komu in zakaj bi izdelek prodala. Čist zrak je težko prodajati, ker je težko oceniti, kako recimo zaračunati kubik čistega zraka.« Takrat sta bila v teh krogih še precej sveža, tipala sta za stiki, se učila in nabirala izkušnje. Danes Robert navrže celo vrsto zamisli, kako bi se naprava lahko uporabljala – med drugim recimo za čiščenje ulic v najbolj onesnaženih mestih – na ulične svetilke bi pritrdili manjše naprave, ki bi čistile zrak.

Jaka Koren
Pitna voda bo neoporečna.

Sprememba načrta. Idejo, zaradi katere je naprava dobila povsem druge razsežnosti, sta dobila naključno na enem od izobraževanj, ki sta se jih udeležila na Cipru. »Študentje so nama povedali, da so pred osmimi leti ostali brez vode na vsem otoku.« Z Aljažem sta se samo spogledala in že sta vedela, v katero smer bosta krenila. Doma sta se spet zakopala v študij in raziskovanje. V začetku tega leta sta naredila prototip z najpreprostejšim kondenzatorjem in začela »delati vodo« iz zraka. Zamisel sta črpala iz enega najpogostejših naravnih pojavov, ki jih imamo na zemlji. Ugotovila sta, da bi vodo najhitreje dobila tako, da zrak, očiščen trdih delcev, na hitro shladita. Ohlajen zrak se kondenzira, tako dobimo vodo, ki jo je treba ujeti v stekleničko, prej pa še očistiti mikrobov. »Z našo tehnologijo čiščenja zraka odstranimo od 90 do 95 odstotkov prašnih delcev, iz kondenzirane vode pa z obratno osmozo odstranimo še preostale delce, vodo mineraliziramo – dodamo ji kalcij in magnezij –, nato pa jo usmerimo v rezervoar, kjer jo očistimo mikrobov, šobo za točenje pa opremimo z ozonom za preprečitev okužbe v embalaži. Voda bo testirana, neoporečna, visokega standarda, prej je ne damo v uporabo,« pravi Robert. Njuna naprava sama proizvaja energijo iz obnovljivih virov – vetra ali sonca. Z zmago na slovenskem tekmovanju Power up za zagonska podjetja s področja energetike in zelenih tehnologij konec maja sta si izborila vozovnico za Power up v Pragi, od koder sta se vrnila navdušena, z novimi stiki, resnimi ponudbami za investicijo v njuno tehnologijo in razširjenim znanjem.  

Več v Zarji št. 29, 17. 7. 2018