Ljudje

Vrhunski športnik, ki odlično kuha

Katja Božič
5. 9. 2018, 01.00
Deli članek:

Na obisku pri Sašu Bertonclju

Foto: Andrej Križ
Na domačem dvorišču

»Ko dobiš družino, se prioritete v življenju povsem spremenijo,« pravi Sašo Bertoncelj, trenutno naš najuspešnejši telovadec, ki je lani z nastopom v resničnostnem šovu Masterchef odkril še eno strast v svojem življenju – kuhanje. »Že prej sem rad kuhal, med sodelovanjem v šovu pa sem začel v tem uživati,« pravi. Kuhanje je tako, poleg vrhunskega športa, postalo sestavni del njegovega življenja. Na prvem mestu pa je seveda družina. S partnerko Nino imata dva malčka – dveletnega Jana in osemmesečnega Jako. Obiskali smo jih v njihovi hiški v Retečah pri Škofji Loki, kjer so si letos na novo uredili vrt in postavili majhen bazen – prijetno oazo torej za preživljanje skupnega časa v krogu družine.

Tekst: Katja Božič, foto: Andrej Križ

V začetku avgusta je škofjeloški športnik z drugim mestom na konju z ročaji na evropskem prvenstvu v Glasgowu dosegel enega svojih največjih uspehov. Ko smo ga obiskali, je bil še vedno močno pod vtisom tega uspeha. »Še zdaj ne morem povsem verjeti. Starejši si, bolj ceniš take uspehe,« pravi Sašo, ki je s svojimi štiriintridesetimi leti pravzaprav med najstarejšimi v tem športu. »Ko si mlajši, je še vse pred teboj, če pa veš, da ni več daleč čas, ko boš končal kariero, ti vsak tak rezultat ogromno pomeni.« Čeprav bi večina telovadcev »ubijala« za rezultate, ki jih je letos dosegel Sašo, saj je bil na vseh tekmah v finalu, zmagal je na vseh slovenskih tekmah in bil finalist sredozemskih iger, so Sašev cilj prva tri mesta. Ker je že vse dosegel, se dostikrat pošali, da ne more več presenetiti, ampak lahko samo še razočara. »Ko imaš toliko dobrih rezultatov, si težko privoščiš nekaj povprečnega.« A želja po dokazovanju je v njem še vedno močna, ker ve in čuti, da še ni rekel zadnje. »Uživam v tem poklicu, to znam dobro delati, in dokler imam takšne finančne možnosti, sem zadovoljen. Če tekmuješ na takšnem nivoju kot jaz, lahko od tega za slovenske razmere dostojno in dobro živimo.« Tak status ima dobrih deset let, prav toliko časa pa se je močno trudil, da je do sem prišel. Tekmoval bo, pravi, dokler bo zdrav, imel voljo in bo v svetovnem vrhu. Ko bo pri eni od teh stvari zaškripalo, bo odnehal. Čeprav mu malce težav dela komolec, v katerem čuti nenehne bolečine, za zdaj še kar gre in drugih težav nima. »Vsaka tekma mi da dovolj adrenalina, da se zaženem in naredim, kot najbolje znam. Za tekmovanja moraš znati zbrati energijo ali se umiriti, če jo je preveč.« Pomaga si s psihološkimi treningi, vizualizacijami in meditacijami. Da se tega navadiš, pravi, moraš delati s profesionalci. »V mojem primeru je bila to Tanja Kajtna, ena najbolj priznanih športnih psihologov v Sloveniji.« Po vseh teh letih ima že toliko izkušenj, da vse vaje naredi sam, saj natanko ve, kaj mu najbolj ustreza.

Razpet med kariero in družino. Da mu lahko tako dobro uspeva, mora biti dobro organiziran, pravi, zato so zanj zelo pomembni rutina, disciplina in načrtovanje. »Ko gremo z družino na dopust, sem kar malo živčen in potrebujem čas, da se odklopim.« Njegovi dnevi so razpeti med kariero, družino, potem zastopa aktivne športnike na gimnastični zvezi, dokončuje študij na Pedagoški fakulteti v Mariboru – trenerska smer, v domačem društvu uči skupino odraslih gimnastiko, z BTC (ki je njegov sponzor) sodeluje kot kuhar. »Moraš biti kar organiziran, da vse to spelješ,« se smeji. Zato se njegov dan začenja ob šestih zjutraj, ko v miru popije kavo in pripravi zajtrk za vso družino. Ko pojedo, se malce poigrajo, nato pa se z dopoldanskim treningom začnejo njegove obveznosti, ki se včasih vlečejo vse do devete zvečer. A je v dnevu vedno tudi čas za družino. Januarja sta s partnerko Nino dobila drugega sinčka. Danes dveletnemu Janu se je pridružil hudomušni Jaka. Z Nino sta skupaj že dvanajst let, opazila sta se, pravita, na maturi, čeprav je Sašo tri leta starejši, ampak maturiral je pa z zamikom, se smeji. Poznanstvo sta nadaljevala, ko sta se istega leta spet srečala v trgovini kampa na morju. Nina se je kmalu preselila k njemu v Reteče, kjer si počasi urejata hiško, ki sta jo odkupila od sorodnikov. Dokler nista dobila otrok, sta skupaj vodila fitnes v Škofji Loki, ko pa je Nina zanosila, sta ga zaprla.

Več v Zarji, 4.9.2018

Foto: Andrej Križ
Kuhali so, kar so pridelali.