Ljudje

Matične celice obnovijo opešano srce

Neva Železnik
2. 10. 2018, 13.36
Posodobljeno: 2. 10. 2018, 13.43
Deli članek:

Ko smo v eni od letošnjih številk Zarje zapisali, da ni več daleč dan, ko bodo zdravniki mnoge degenerativne bolezni (osteoporozo, artritis, artrozo, multiplo sklerozo, srčno popuščanje, demenco, raka itd.), ki napadajo predvsem starejše ljudi, pozdravili z matičnimi celicami, nismo vedeli, v kolikšni meri se to v Sloveniji že dogaja! Prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med, specialist kardiolog, zaposlen v UKC Ljubljana, zdravi srčno popuščanje z matičnimi celicami že od leta 2006.

Revija Zarja
Prof. dr. Bojan Vrtovec

V dvanajstih letih so na Oddelku za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije srca v UKC Ljubljana, ki ga vodi naš sogovornik, s to metodo zdravili že skoraj 300 bolnikov. V glavnem uspešno! Zdravljenja se zdaj hodijo k njim učit kardiologi z vsega sveta. Sicer pa naš sogovornik pravi, da jih, ko so objavili, da zdravijo srčno popuščanje z matičnimi celicami bolnikov, ki jih injicirajo v srce, sprva niso resno jemali. Smo pač majhen del Evrope. Ko so se uspehi vrstili, pa so jih vendarle začeli upoštevati in sedaj mnogi kardiologi zdravijo po njihovem protokolu.  Zdravljenje z matičnimi celicami seveda pride v poštev šele, ko srčno popuščanje napreduje kljub zdravemu slogu življenja in zdravilom, če pa niti to ne pomaga, pride v poštev le še presaditev srca. Naš sogovornik je po toliko izkušnjah sicer zelo optimističen. »Mislim, da je zdravljenje z matičnimi celicami perspektivna in hkrati najnaravnejša metoda zdravljenja. Nas so na fakulteti še učili, da se srce ne obnavlja, toda zdravljenje z matičnimi celicami je dokazalo, da se da tudi srce obnoviti. Odkrili smo tudi, da posameznik, ki ima v krvi dovolj matičnih celic, ne bo zbolel za srčnim popuščanjem.«

Razložite, prosim, še enkrat, kaj so matične celice.
Gre za nespecializirane celice, ki imajo sposobnost postati katerakoli celica v človeškem telesu z določeno funkcijo. Te celice ostanejo take, dokler ne dobijo nekega signala oziroma naloge, ki sproži njihovo preobrazbo v določen tip celic. Imajo torej sposobnost in moč, da obnovijo poškodovano tkivo, v našem primeru srčno mišico. Zaradi sposobnosti obnavljanja poškodovanih tkiv, organov in organskih sistemov so in bodo matične celice gotovo edinstvene v medicini. Sicer pa matične celice lahko razdelimo v tri skupine glede na to, kje v organizmu so: zarodne celice, popkovnične celice in matične celice iz odraslih organov.

Kje pri odraslem človeku jih dobite in ali mu lahko injicirate tudi tuje?
V začetnem obdobju smo jemali le matične celice bolnika, ki smo ga zdravili. Pridobili smo jih iz kostnega mozga. Mlajši bolniki imajo navadno dovolj matičnih celic, ki so tudi vitalne, starejši od 65 pa ne, zato zdravljenje večkrat ni bilo uspešno.

Zadnja leta pa pri zdravljenju srčnega popuščanja uporabljate tudi tuje (alogene) matične celice, mar ne?
Ja, saj smo ugotovili, da ne povzročajo nobenih zavrnitvenih reakcij.

Kje jih dobite?
Alogene matične celice dobimo zmrznjene iz tujih bank.

Kako poteka postopek prenosa matičnih celic v srce?
Bolnika zbodemo v dimljah in gremo potem s katetrom do srca. Nato s posebno računalniško vodeno aparaturo (elektromehansko kartografijo) pogledamo, kje je srčna mišica najbolj prizadeta, in na tista mesta injiciramo raztopino matičnih celic. Na ta način se lahko izognemo tudi predelom srčne mišice, kjer ni več živega tkiva, saj matične celice ne morejo popolnoma obnoviti brazgotin v srcu.

Kdo plača zdravljenje z matičnimi celicami, ki je v primerjavi z operacijo tudi veliko manj agresivno in manj nevarno za bolnika?
Ker je naš oddelek vključen v klinično evropsko študijo, kjer so poleg nas še Danska, Avstrija, Nemčija, Poljska in Nizozemska, gre denar za te posege iz tega raziskovalnega projekta. Naj pa omenim, da se zdravljenje srčnega popuščanja z matičnimi celicami že plačuje iz zdravstvenega zavarovanja v Švici, na Nizozemskem, Veliki Britaniji, Japonski in v Teksasu v ZDA. Ker ima zdravljenje z matičnimi celicami dobre rezultate tudi pri obnavljanju ledvic in jeter in ker ni agresivno, sem prepričan, da bo tako tudi pri nas. 

Kako priti do prave diagnoze? 
Sum, da gre za srčno popuščanje, vedno postavi osebni zdravnik, diagnozo z ustreznimi preiskavami pa potrdi specialist kardiolog. Ta opravi še laboratorijske preiskave, elektrokardiogram in rentgensko slikanje prsnih organov. Če preiskave potrdijo sum, je treba narediti še ultrazvok srca. Ta je ključen za postavitev končne diagnoze in natančno opredelitev delovanja srca (obstajajo štiri faze bolezni).

Kaj je srčno popuščanje?
To je skupek bolezni, ki prizadenejo srce do te mere, da se srčna mišica ne krči več dovolj, da bi bil pretok zadosten za delovanje preostalih telesnih organov (recimo do možganov, ledvic, mišic, črevesja itd). O srčnem popuščanju torej govorimo, ko srce krvi po telesu ne poganja več tako učinkovito kot pri zdravih ljudeh.

Kako se skuša telo na to prilagoditi? 
Nezadostna prekrvitev organov aktivira mehanizme, ki zvišajo srčni utrip in iztis ter vplivajo na ledvici, da zadržujeta vodo in sol v telesu. Tako telo »kompenzira« oslabljeno črpalno sposobnost srca, vendar to srcu škodi, ker trajno poškoduje srčno mišico.

Kje iskati vzrok za to bolezen? 
Največkrat je vzrok za srčno popuščanje arterioskleroza, ki lahko privede tudi do možganske ali srčne kapi. Vzroki so še okvare srčnih zaklopk, neurejen krvni tlak, različne bolezni srčne mišice (kardiomiopatije), vnetje srčne mišice (miokarditis), motnje srčnega ritma, prirojene bolezni srca ter druge kronične bolezni, med katerimi po pogostnosti izstopa sladkorna bolezen, itd.

Več v Zarji št. 40, 2. 10. 2018.