Ljudje

Ponovno svobodna ženska! Pa je res?

Žana Kapetanović
2. 10. 2018, 13.45
Posodobljeno: 2. 10. 2018, 13.48
Deli članek:

Oseminšestdesetletna gospa, ki je bila sinonim za sporne tajkunske posle, je letos poleti pogosto okopavala gredice svojega vrta na dvajset hektarjev velikem posestvu v Šentilju pod Turjakom v Mislinjski dolini. Kot pravijo tamkajšnji prebivalci, je bila videti srečna in svobodna. Čeprav je uradno (vsaj morala bi) še vedno prestajala kazen v zaporu na Igu. Bo Hilda Tovšak lahko svobodna? Bo lahko srečna? Je to sploh mogoče, ko pa je bila najbolj znana zapornica v deželici na sončni strani Alp, kjer vsak vsakogar pozna? Ji bodo ljudje dovolili svobodno zaživeti? Ji bodo sploh kdaj odpustili? Bo lahko šla v krajevno trgovinico, ne da bi jo soseda znova oklofutala?

Katarina Krmelj
Hilda Tovšak

Ko prebirate te vrstice, je Hilda Tovšak tudi uradno svobodna ženska (vsaj začasno, poteka namreč še nekaj sojenj). V različnih sodnih procesih je bila skupaj obsojena na osemletno zaporno kazen, zgledno življenje v zaporu na Igu pa ji je omogočilo, da je že zdaj na prostosti. S priznanjem krivde za več kaznivih dejanj si je v veliki meri omilila kazen, poleg tega je poravnala vse finančne obveznosti v zvezi z dosojenimi kaznimi. Komisija za pogojni izpust ministrstva za pravosodje je po dolgem in temeljitem premisleku ter na podlagi zbranih podatkov sklenila, da ni razlogov za nadaljnje prestajanje zaporne kazni.

Hilde ni težko sovražiti. Ker živimo v državi, kjer od nekdaj gojimo plodna tla za lopove, ljudje običajno pljuvajo zgolj po tistih, ki so jih uspeli zalotiti pri umazanih poslih, tiste, ki so se temu izognili, pa malodane občudujejo. Hilda je še posebej osovražena. Vprašanje pa je, ali ljudje sovražijo njo kot človeka ali pa gre bolj za sovraštvo do tistega, kar predstavlja. Hilda ni osovražena le zaradi kriminalnega, neetičnega in nepoštenega ravnanja – ljudje so namreč v glavnem že pozabili na sumljivo financiranje volilne kampanje in brezobzirno kadrovanje. Bolj megleno se spominjajo, kako je kot gradbena baronica zlahka kršila zakonske norme in civilizacijske standarde, kako je kot ženska odlično krmarila med moškimi velikani slovenskega gradbeništva. Spominjajo se, kako je držala v šahu sodelavce, ki so bili odvisni od njene dobre volje in so se je resnično bali, od vsega pa se je najbolj spominjajo po tem, da si je v času, ko se je podjetje že začelo potapljati, iz sklada za solidarnostno pomoč družinam preminulih delavcev Vegrada prilastila 200.000 evrov.

Z dolgega seznama grehov Hilde Tovšak jih naštejmo le nekaj: izročanje daril pri gradnji letališkega stolpa na letališču Brnik (zadeva Čista lopata), goljufije z evropskimi sredstvi pri projektih Rimske terme in Betnava, izročanje nedovoljenih daril pri iskanju varilcev za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj, oškodovanje Vegradovih upnikov ... Pa seveda sporna obnova hiše Simone Dimic v Murglah, ki so jo delavci Vegrada obnavljali na Vegradove stroške in z materialom, ki je bil namenjen gradnji ljubljanske soseske Celovški dvori, čeprav je v tem primeru Hilda Tovšak s sodišča odkorakala nedolžna. 

Dovolj dolgo na zaporniški žimnici? Zdaj se bo devetinšestdesetletna upokojenka, nekdanja zapornica, ki je pred tem slovela kot vzvišena in vsemogočna Hilda Tovšak, v miru in svobodi ukvarjala s kmetovanjem ter skrbjo za živali. Na ranču in v hiši, ki ju je, tik preden se je znašla v nevarnosti, prepisala na moža, nato pa se je, češ da imata zakonske težave, začasno preselila v stanovanje v Ljubljani, ki pa ga je prepisala na sina. Njen odvetnik zagotavlja, da nikakor ni bil njen namen, da bi s tem, ko ga je prepisala na družinske člane, premoženje zavarovala pred zaplembo. Dejstvo pa je, da je Hilda tik pred odstopom z vrha Vegrada zemljo in hišo zavarovala s 600.000 evri zemljiškega dolga, stanovanje v Ljubljani pa s 150.000 evri.

Mnogi so sicer prepričani, da je propadla gradbinka v petih letih, kolikor jih je odslužila od dosojene osemletne zaporne kazni, pravzaprav nesramno malo časa preležala na zaporniški žimnici. Je res, kot tu in tam pripomni kdo, da je gospa, ki je še donedavnega na sodiščih strmela v tla, v teh prvih jesenskih dneh leta 2018 končno pobrala plodove svojega »dela« zadnjih let, dela, ki mu mnogi pravijo – držanje jezika za zobmi? Hilda Tovšak je v zaporu delala kot knjižničarka. Že nekaj časa je tudi bivala v odprtem režimu, ob koncu tedna pa je imela dovoljene izhode na prostost. Tako je dva tedna pred dokončno izpustitvijo iz zapora že vrtnarila na svojem posestvu. Menda je izkoristila še dopust, ki si ga je pridobila z delom v knjižnici.

Kdor se znajde, ta ima. Hilda Tovšak mesečno dobiva precej visoko pokojnino. Med bivanjem v zaporu je tožila državo oziroma zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ker se ni strinjala s prekinitvijo izplačevanja pokojnine za obdobje, ko je bila družabnica v družinskem podjetju Slavc, d.o.o. – od maja 2012 do maja 2013. Upokojila se je leta 2010, čez dve leti pa je postala družabnica in tudi vodstvena delavka v podjetju, med ustanovitelji katerega so kar štirje Tovšakovi - Gregor, Matjaž, Jernej in Hilda. Poleg tega zahteva Hilda Tovšak tudi odškodnino za 35 dni neupravičenega pripora, in sicer 16.350 evrov.

Zloglasna grobarka Vegrada zdaj – ko ni več »zakonskih težav« – z možem Petrom uživa v vili v Mislinji, veliki 185 kvadratnih metrov, ki je od zunaj in znotraj obložena z marmorjem. Med drugim lastniki uživajo tudi v džakuziju iz orehovih korenin. Hilda Tovšak ima stalno prebivališče prijavljeno v Ljubljani, kjer ima 55 kvadratnih metrov veliko stanovanje, vredno okoli 150.000 evrov. Da je lahko po upokojitvi z domačega naslova v Mislinji poslovala kot direktorica podjetja Slavc d.o.o., je potrebovala potrdilo o nekaznovanosti in ga je tudi dobila, saj sodbe dotlej še niso bile pravnomočne. Zdi se, da se gradbena baronica ni nikoli odrekla filozofiji: Kdor se znajde, ta ima!

Več v Zarji št. 40, 2. 10. 2018.