Ljudje

Donald Trump spodbuja socializem

S. M., Zarja
30. 1. 2019, 08.01
Deli članek:

Mlad, neobremenjen s preteklostjo in misli s svojo glavo. Tak je Bashkar Sunkara, ki je postal eden glavnih levičarskih aktivistov in zagovornikov socializma v ZDA. Trenutna oblast je poskrbela, da dobijo njegove socialistične ideje veliko več pozornosti, kot so jih kadar koli prej.

Eein Baiano NYT/Revija Zarja
Bashkar Sunkara

Bashkar Sunkara se je v New Yorku rodil istega leta, kot je padel berlinski zid, torej 1989. Njegova starša sta indijskega rodu in sta se iz Trinidada priselila v ZDA. Odraščal je v delavskem predmestju. Levičar je postal že kot najstnik ob branju Orwellovih del, ob klasikih marksizma pa je kmalu ugotovil, »da živimo v nepravični družbi.« Ko je leta 2010 zaradi bolezni pavziral med študijem zgodovine, je ob branju Marxa v njem dozorela zamisel, da bi začel izdajati politični časopis Jacobin. Objavljal je tudi v uglednih revijah in poudarjal, kako sodobna Amerikq še kako potrebuje socialistične ideje.

Predsedniške volitve so na oblast prinesle Donalda Trumpa. Ozračje v ZDA se je v celoti spremenilo. Skrajna desnica je z novim predsednikom dobila močan zagon, to pa je spodbudilo tudi odpor. Med mladimi je čutiti, ocenjuje Bashkar, več opredeljevanja za socialnodemokratsko politiko. Vse več ljudi je pripravljenih sodelovati v aktivizmu proti Trumpu, čeprav še ne pomenijo organiziranega gibanja. Demokratični socialisti Amerike (DSA) so v letu in pol po izvolitvi Trumpa pridobili 20 tisoč novih članov. Čeprav levičar Bernie Sanders ni bil njihov kandidat (zanje je bil premalo levičarski), mu priznavajo, da je spodbudil radovednost in pogovore o tem, kaj je demokratični socializem. Ob tem pa je Jacobin pridobil veliko bralcev in njegove ideje imajo danes na milijone podpornikov. Sunkara meni, da je ameriška realnost ta hip najboljše zagotovilo za razvoj socialističnih idej. Takšnega obdobja ni bilo v ZDA od osemdesetih let prejšnjega stoletja. Slaba novica pa je, da je biti socialist v ZDA še vedno zelo težko.

Potrebujemo ščit in meč. Bashar Sunkara bo junija letos dopolnil šele 30 let, a se je že uveljavil kot teoretik in pisec. Pogosto nastopa na forumih in se sooča z eminentnimi ekonomisti, ki že ob omembi socialističnih idej dobijo kurjo polt. A Sunkara je odločen: delavskemu razredu mora pripadati več pravic, treba se je organizirati in si prizadevati za ekonomski sistem, ki bo množicam prinesel več svobode. Levičarji v Ameriki se morajo boriti za učinkovit sistem socialne in zdravstvene zaščite ter se ne smejo opredeljevati le proti Trumpu, kar samo po sebi ne reši ničesar. »Potrebujemo ščit in meč,« je slikovito poudaril v enem od nastopov. Brez odločne akcije pač ni rešitve težav.

Jacobin je po devetih letih izhajanja postal eno najpomembnejših glasil levice, obravnava pa tudi razmere v Veliki Britaniji, Franciji, arabskem svetu, Braziliji in drugod. Revija izide štirikrat na leto v približno 40 tisoč izvodih, na spletu pa si jo mesečno ogleda kakih 1,2 milijona obiskovalcev. Brez privlačnega oblikovanja in provokativnega naboja bi jih bilo zagotovo veliko manj; tudi oblikovanje je del politične strategije.

Več v reviji Zarja št. 5, 29. 1. 2019.