Ljudje

Jokali sta od sreče

katja bozic
30. 9. 2019, 22.30
Deli članek:

Najlepša istospolna poroka pri nas – Katka in Katja Bogataj

Jana Snuderl
Najlepša istospolna poroka pri nas

»Ko sem zagledala Katjo naličeno in v prekrasni poročni obleki, mi je zastal dih. Gledala sem osebo, ki jo imam najraje na vsem svetu, in bila presrečna, da se želi poročiti ravno z menoj. Od silnih čustev so se mi ulile solze, itak sem vso poroko samo jokala,« je najganljivejše trenutke svojega poročnega dne opisala Katka Bogataj, ki se je maja poročila s Katjo, zdaj prav tako Bogataj, potem ko sta se natanko leto prej romantično zaročili.

Tekst: Katja Božič

V Slovenijo sta se vrnili šele pred nekaj dnevi, saj sta takoj po poroki odpotovali čez lužo, tam sta tri mesece delali v poletnem kampu za otroke, potem pa si še en mesec ogledovali naravne parke zahodne Amerike. Na hladne jesenske dni se še navajata, sta priznali, ko smo se srečali v kavarni Kina Šiške. Luštni in nasmejani sta kar prekipevali od energije, izzivov, ki jima jih prinaša življenje, in seveda od ljubezni, ki si jo izkazujeta z vsakim pogledom. »Počutiva se sproščeno v svoji koži, srečni sva taki, kot sva, in se ne sekirava, kaj si ljudje mislijo o naju,« sta samozavestno povedali. Celjanka Katja ima šestindvajset, Radovljičanka Katka pa štiriindvajset let. Našli sta se kot študentki fakultete za socialno delo pred štirimi leti in pol. 

Ko sva se zagledali, sva obstali brez besed. V prvo punco se je Katka zaljubila pri šestnajstih letih in takrat je spoznala, da je to to. »Ko sem kasneje razmišljala za nazaj, se mi zdi, da sem že pri osmih letih kazala znake, da bom enkrat zrasla v to, kar danes sem,« se je smejala. Katja, po drugi strani, pa v najstniških letih o puncah ni razmišljala. Imela je fanta; da se bo kadarkoli poročila s punco, si ni niti predstavljala, dokler ni postala študentka. »Šele takrat sem spoznala, da je tudi pri nas veliko istospolno usmerjenih ljudi, prej sem mislila, da jih je več v tujini,« je skomignila. Preko prijateljic je spoznala prvo istospolno usmerjeno dekle, a se jima razmerje ni izšlo. S Katko sta se srečali v božičnem času, ko jo bila Katja v tretjem, Katka pa v prvem letniku fakultete za socialno delo. »Ko sva se zagledali, sva obe ostali tako rekoč brez besed,« nam je zaupala Katka. Katja pa nadaljevala, da so jo povsem očarali Katkin nasmeh in oči. »Nisem vedela, da bova kdaj resnično skupaj, čutila pa sem, da če se bom družila z njo, bom veliko bolje spoznala sebe. Privlačila me je vsa njena neskončna energija. Samozavestna je in strastna v vsem, kar počne. Stvari, ki se jih loti, tako ali drugače spelje do konca, z ogromno samozavesti.« Katja se je s pomočjo Katke v marsičem spremenila. Med drugim se je naučila brezpogojno sprejemati in se pustiti razvajati, česar prej ni znala, saj sta se njena starša že pred leti ločila in se je naučila biti samozadostna. Romantična Katka pa jo je povsem omehčala. »Naučila me je, da ni nič slabega v tem, da te drugi malo razvajajo,« se je smejala. Zna pa postavljati meje. Katka, po drugi strani, pa je povedala: »Jaz uživam življenje, živim za trenutek, čeprav nisem neodgovorna, potrebujem pa malo strukture in Katja mi pomaga stvari popredalčkati. Med nama je veliko kompromisov, veliko se morava prilagajati in pogovarjati, da natanko veva, kje sva v odnosu in kaj katera potrebuje.« Ko sem ju pobarala, ali je res, da je dvema ženskama v odnosu lažje, ker ženska žensko bolje razume kot moški, se je Katka nasmehnila, da to samo delno drži. »Punca ti zna na neki čustveno intelektualni ravni dati več kot moški. Bolje se razumemo v nekaterih stvareh, če ima katera od naju, recimo, menstruacijo, veva, kako se druga počuti in zakaj je tako čustvena. Po drugi strani je pa lahko tudi veliko več drame in eksplozije čustev. Na srečo se nobeni od naju ne da ukvarjati z dramo, sem pa imela ženske, zaradi katerih sem si včasih rekla: 'Bog pomagaj, zakaj ne najdem enega dedca, da bo ležal na kavču in bil tiho!'« (smeh)

Več v reviji Zarja Jana, št. 30, 1.10.2019