dejan krajnc djokovic Svet24.si

FOTO: Na dopustu srečal Novaka Đokovića

Princ Andrew Svet24.si

Znano, koliko je plačal princ Andrew, da je ...

20210112-01043366 Necenzurirano

Covid-19 bo čez nekaj let le prehlad, a še nismo...

matej tonin vojska sta Reporter.si

Tonin kupil »mačka v žaklju«: zakaj so v Litvi...

goran dragic Ekipa24.si

'On je bil najbolj tečen!' Goran Dragić pokazal ...

3_princ charles Odkrito.si

Ali bo sploh kdaj prišel na vrsto?!

maribor - olimpija Ekipa24.si

Viole poslale jasno sporočilo vsem na stadionu! ...

Ljudje

Glasba tako lepo odplakne umazanijo vsakdanjega življenja

Generalna direktorica slovenske policije ima prav zdaj ogromno dela, a si je vseeno vzela čas in nam odgovorila na nekaj vprašanj, saj nam je v davnem intervjuju zaupala, da je redna in navdušena bralka. Zdaj smo o njej izvedeli še nekaj več.

Katera knjiga je na vaši nočni omarici? In zakaj?

Na moji nočni omarici so trenutno tri knjige: Tujka Stefana Hertmansa, katerega intervju me je navdušil v zadnji Sobotni prilogi, zlasti njegova misel o emancipirani ženski, ki mora stopiti na svojo pot in se ne ukloniti moški nadvladi, ker samo tako lahko najde svojo neodvisno pot, zaradi katere bo sicer kot Antigona plačala visoko ceno. Na moji nočni omarici je tudi knjižica Olympe de Gouge Pravice žensk, deklaracija o pravicah ženske in državljanke iz leta 1791, s spremno besedo dr. Eve D. Bahovec, in pa knjiga Dhammapada Budove besede, ker ne na nebu, ne sredi oceana, ne v gorski votlini človek ne bo našel kraja, kjer bi ubežal posledicam svojih slabih dejanj.

Katero glasbo poslušate, kaj vam napolni srce in dušo?

Poslušam na primer Imagine dragons, ker imajo tako dobra besedila, tudi o strpnosti, o sprejemanju različnosti, Coldplay, Dan D, tudi klasično glasbo – ker glasba tako lepo odplakne umazanijo vsakdanjega življenja.

Katera oddaja, kakšen film, katera nadaljevanka vas premami k televizorju?

K televizorju me redko kaj premami, še največkrat dokumentarni filmi, drame ali zgodovinski filmi, tako sem nazadnje v kinu gledala filma 1917 in Obtožujem.

Katero dobro gledališko predstavo ste si ogledali v zadnjem času in zakaj jo priporočate?

Nazadnje sem si ogledala predstavo Država po navdihu Platona in Badiouja ter drugih. Izvrstna predstava, ki se ukvarja z vprašanjem, komu je država namenjena in kaj se je zgodilo z idejo pravične države v sodobnih evropskih družbah.

Kako vam kultura spreminja, plemeniti življenje?

Knjige, glasba, filmi, predstave – kultura, vse to je po Victorju Hugoju pot od zlega k dobremu, od krivice k pravici, od napačnega k resničnemu, od noči k dnevu, je po Thomasu Mannu oblika brezčasnosti, ki je tukaj in zdaj.