Ljudje

Brez smisla so pesmi, v katerih me ni

Katja Božič
24. 8. 2020, 22.00
Deli članek:

»Dragica Čarna je slovenska pesnica, ki živi v Bruslju, piše vrhunske verze, je mistična, zdravi z rokami in besedami, se ukvarja z astrologijo – z njeno pomočjo sem spoznala čudežni svet zapisov v zvezdah,« jo je opisala Zvezdana Mlakar. Spoznali sta se na Facebooku, ko ji je Dragica poslala svojo poezijo. Zvezdana je v njej začutila globlji pomen. Moraš spoznati Dragico, mi je dejala, ko sva pogovarjali pred nekaj meseci. Ker umetnica živi v Belgiji (trideset let je namreč že minilo, odkar je zapustila domovino), se je priložnost ponudila šele zdaj, saj z družino preživlja počitnice v Sloveniji.

Šimen Zupančič / Revija Zarja Jana
Dragica pravi, da so njene pesmi odsev njene duše.

Življenje jo je že takoj po diplomi na študiju slovenske in italijanske literature popeljalo v tujino. Najprej v Rim, na Univerzo La Sapienza, tam je bila dolga leta profesorica slovenskega jezika in literature. Vmes se je za nekaj let vrnila v Ljubljano kot profesorica slovenskega in italijanskega jezika, konec devetdesetih pa rojstno državo spet zapustila – s soprogom veleposlanikom sta se preselila v Madrid, in tam je občasno predavala na Univerzi Complutense. Iz Madrida sta se preselila v Bruselj, tam je delovala na področju vključevanja slovenskega jezika v evropske šole ob vstopu Slovenije v EU, bila je uradna profesorica slovenskega jezika za evropske inštitucije, hkrati pa se je vedno bolj posvečala pisanju in publiciranju. V zadnjih letih je izdala kar pet pesniških zbirk, ki so v tujini celo bolj znane kot pri nas. »Pisanje pesmi je zame prva in največja ljubezen,« pravi. Njene pesmi zdravijo – najprej njo samo, v njih pa se najdejo tudi mnogi drugi.

Zdravilka. Ane zdravi le s svojimi pesmimi. »Čutim energije ljudi. Zdravljenje je zame umetnost, prebujanje lepote v človeku, prebujanje njegovega prvinskega ravnovesja. Od majhnega me je fasciniralo vse, kar je bilo povezano z duhovnostjo, s spiritualnostjo.« Prebirala je razne knjige in iskala odgovore na številna vprašanja, med drugim se je spraševala, zakaj privlači določene tipe ljudi, in našla različne odgovore. Ko je imela v Rimu težave z želodcem – ugotovila je, da zaradi stresa –, je iskala alternativne rešitve za svoje težave. »Nekoč sem sanjala, da se nad mano sklanja prelepa mlada ženska in me zdravi. Nedolgo zatem mi je v roke prišla revija Aura, in ko sem v njej zagledala intervju z Ajro Miško Pogačnik, sem vedela, da je to ženska iz mojih sanj, ki me bo zdravila. Z nekaj terapijami me je pozdravila in vpeljala v svet zdravilstva. Bila je moja največja duhovna učiteljica. Vedela in čutila je vse, kar vejo največji guruji sveta. Njena knjiga Dotik večnosti – angelova pripoved pa je postala moja najljubša literatura iz sveta duhovnosti.« Začela se je ukvarjati z reikijem, opravila vse iniciacije ter začela pomagati staršem, sorodnikom in prijateljem. »Rezultati so bili mnogo boljši, kot sem pričakovala,« je navdušena. »Odpirati se mi je začel svet, ki ga nisem poznala, in me zaznamoval kot čista lepota. Vzporedno z zdravljenjem se mi je odpirala sposobnost intuitivnega razumevanja, čutenja in sporazumevanja.«

Astrologinja. Vse to je lahko vključila tudi v učenje astrologije, za katero jo je s svojimi izjemno preciznimi analizami navdušila prijateljica Ana Malenica. »Z natančnimi analizami, ki jih je naredila za vso mojo družino, me je naravnost fascinirala! In postala je moja učiteljica. Veliko časa sem posvetila študiju astrologije. Naredila sem ogromno interpretacij natalnih kart, ker sem se na ta način učila. Ljudje so bili šokirani, kaj vse je mogoče razbrati iz natalne karte, ki je na neki način naša identiteta. Astrologija mi je pomagala mnogo bolje razumeti življenje in ljudi, ki so vstopali v moje življenje. Večina pravi, da ni nič, kar se nam zgodi, naključno, astrologija pa to dejansko potrdi. Iz natalnih kart lahko vidimo, kje smo najboljši, kje so naše šibke točke, točke bolečine. Karta je lahko tudi odličen pripomoček pri psihoterapiji. Vsakemu, ki želi dobro spoznati samega sebe, priporočam, naj poišče dobrega astrologa, da mu naredi analizo njegove karte! V največje veselje mi je, ko nekomu iz radovednosti ali veselja naredim analizo in mi reče, da sem ga naravnost sezula. Z astrologijo si pomagam pri spoznavanju novih ljudi. Vedno pogledam, ali sem energijsko kompatibilna z ljudmi, s katerimi bom ustvarjala, sodelovala, in dejansko se mi vedno potrdi, kar čutim. Astrologija mi predstavlja veliko ljubezen, omogoča mi, da se opolnomočim, da v dvomih ne potrebujem nasvetov sto tisočev ljudi, temveč pogledam vase – kaj se mi dogaja. Na ta način sem svoja največja prijateljica, poslušalka in svetovalka,« se nasmehne.

Pesnica. Največ o sebi pa pravzaprav izve iz svojih pesmi, o katerih pravi, da so sporočilo njene duše.

Več v reviji Zarja Jana, 25.8.2020