Ljudje

Mirno, tiho srečo je treba prepoznati

Alenka Sivka
20. 10. 2020, 22.00
Deli članek:

Odnosi so ena bolj kompliciranih stvari. Blagor tistim, ki jih obvladujejo. Znane pare smo povprašali, kako jim uspeva. Koliko tolerance potrebujejo, koliko ljubezni in koliko privlačnosti, da zdržijo skupaj že toliko časa. Imajo recept tudi za nas? Nekaj modrosti smo povzeli iz knjige Solo v dvoje Izidorja Gašperlina, nekaj vprašanj pa zasolili s provokacijami Vesne Vuk Godina. Lara in Boštjan sta skupaj dvajset let.

Mateja J. Potočnik / Revija Zarja Jana
Lara: »Ženske si rade domišljamo, da nosimo hlače. (smeh) Moški pa zaradi božjega miru pustijo, da jih me večkrat oblečemo.«

Lara in Boštjan, kdo nosi hlače pri vaju?

Boštjan: Mislim, da oba. Čeprav največkrat da pobudo za spremembe kar Lara. Lara je tako karizmatična, da potegne ljudi za seboj, a kadarkoli gre za pomembnejše odločitve, se v naši družini ne bo nič premaknilo, če ne bova »za« oba. Na primer – želel sem si psa, a smo čakali na Laro, da je dala zeleno luč, da je rekla »ja«. Če kaj prenavljamo v hiši, čaka na mojo privolitev, pa čeprav je arhitektka. Tako skušava nositi hlače oba. A je ona večkrat motor, ki nas vse »zbrca« in premika naprej. Odločava pa se oba.

Lara:Ženske si rade domišljamo, da nosimo hlače. (smeh) Moški pa zaradi božjega miru pustijo, da jih me večkrat oblečemo.

Kako se je pri vaju zgodila zaljubljenost in kako je iz tega nastala ljubezen?

Lara: Zaljubljenost se je zgodila dooolga leta nazaj. (smeh) Dvajset let je že. Klasično, romantično. Bil mi je všeč, bil je moje nasprotje, miren, ni bil v prvi vrsti, ampak tisti, ki te podpira od zadaj, iz druge vrste. Obadva sva imela prejšnje zgodbe, iz njih izšla, se pogovarjala, kaj je bilo narobe v prejšnjih zvezah, in ugotovila, da imava podobne vrednote in pričakovanja.

Boštjan: To se je dogajalo v pevskem zbor. Njen bivši je bil Boštjan in moja bivša je bila Lara. Zelo racionalno sva ugotovila, da bo to najlažji prehod, kar se tiče imen. (smeh) Glede zaljubljenosti pa tole: zdi se mi, da je najbolje, če zaljubljenost čim hitreje mine in se zadeve razjasnijo, da hormoni popustijo, ker šele ko snameš nerealna očala, se vidi, kje sta. V fazi zaljubljenosti ni težav, takrat vsak piše pesmi, je dobre volje, pozneje je pa dosti težje.

Se znata pogovarjati, kadar pride do težav? Kdo začne pogovor?

Lara: Ni vedno preprosto, ko pride do težav. Po primorsko bom rekla, da si mogoče upam za manj globoke stvari takoj, za resnejše stvari pa nabiram stavke, misli, kako začeti.

Boštjan: Mislim, da se znava pogovarjati in spopadati s tem, da se ves čas »ciklava« okrog enih in istih neumnosti. Lara nikoli ne bo priznala, da se je v čem zmotila ...

Lara: ... ker se res ne! (smeh)

Boštjan: Itak. Meni pa res ni težko priznati, če sem kaj naredil narobe. Ampak tako je, če živiš s popolno žensko! (glasen smeh obeh)

Izidor Gašperlin v knjigi Solo v dvoje pravi, da je zelo pomembna privlačnost, ampak ne nujno samo spolna. Kakšna privlačnost je med vama? Kako močna?

Boštjan:Nisem prebral knjige, a mislim, da vem, za kaj gre – pri privlačnosti sem jaz na boljšem od Lare, ker se mi zdi ona zelo lepa.

Lara:(glasen smeh) Tudi ti se mi zdiš zelo lep, Boštjan. No, zanimivo, jaz sebe ne vidim kot lepo, on sebe očitno tudi ne.

Boštjan:No, vidiš, to nama je očitno skupno!

Lara:Očitno, ja. Meni je normalno, da je on lep. Če ne bi bil lep, ne bi bil moj. Pika. Samo to mu pozabim povedati vsak teden sproti, potem pa, po dvajsetih letih ...

Boštjan:Ona pa ima zame najlepše oprsje, kar sem jih kdaj videl v živo ali pa na slikah. In to zagotovo pomaga. (nasmeh) Gotovo pa Gašperlin piše tudi o psihološki privlačnosti. Modreci pravijo, da moraš žensko nasmejati. Če jo nasmeješ, si že na pol poti do njenega srca. Če uspeta partnerja drug drugega presenečati, spravljati v dobro voljo, nasmejati ..., je zveza zagotovo uspešnejša. Ampak, oprostite, po dvajsetih letih še vedno skrbeti za presenečenja ... kljub rutini, pozornosti, ki je razpršena na tisoč drugih končkov, vsa čast tistim, ki se jim da!

Kaj pa skupne vrednote, koliko so pomembne za dober odnos?

Lara in Boštjan skupaj:Najbolj!

Lara:Če tukaj ni stičnih točk, potem ima par veliko težavo.

Boštjan:Na primer, če si nekdo v paru želi poroko, drugi pa noče slišati o tem, kako se bosta zmenila? Nekdo si želi otroka, drugi se tega boji, hm, kako bo to šlo? Nama je bilo zelo hitro jasno, da želiva biti skupaj, spontano sva rekla, da bi rada imela tri otroke, na srečo nama je uspelo ... čeprav sva morala tu in tam kar zavihati rokave, da sva dosegla to številko – zdaj lahko o tem že malo bolj sproščeno govoriva. Skupni pogledi so res zelo pomembni. In prav njih dostikrat zameglijo očala zaljubljenosti. Takrat ni pomembno, kakšne vrednote ima drugi, in takrat kar prezreš, da je oseba na drugi strani na čisto drugem bregu, a takrat se ti zdi vse premagljivo in verjameš, da s tem ne bo nobenih težav.

Več v Zarji Jani št. 42, (20.10.2020).