Ljudje

Kompromis je v zakonu pomembna vrlina

Alenka Sivka
11. 11. 2020, 00.10
Posodobljeno: 11. 11. 2020, 00.18
Deli članek:

Skupaj sta od njenega šestnajstega in njegovega sedemnajstega leta, bila sta fant in dekle iz sosednjih vasi. Danes imata tri prekrasne fante, že odrasle, a še nista dedek in babica, skupaj delata na Radiu Ognjišče, a se še nista naveličala drug drugega. Njun odnos je še vedno lep, intenziven, še vedno si želita bližine, pogovorov, pa skupnega pohajanja in vandranja s kolesi, po hribih, potovanj po domovini in tujini. Pa kakšnega vnučka, a ne?

Zarja Jana
Urša in Jure Sešek

Kako se je pri vaju zgodila zaljubljenost in kako ljubezen?

Urša:Jure mi je bil všeč že v osnovni šoli, bil je razred pred mano in tako lepe rdeče superge in rdečo bundo je imel. Danes pa same temne majice ... (poreden nasmeh) 

Jure:Ista fara, sosednja vas, maj, pevske vaje, šmarnice, srčne bolečine … Vse drugo je zgodovina. Še danes ne vem, kako sem zbral pogum. Še dobro, da nisem bil tako cagav, kot sem se bal, da sem.

Sta si bila zelo podobna ali sta bila zelo različna?

Urša:Imava zelo podobne vrednote in po najinem prepričanju je to velika prednost v odnosu. Značajsko sva si pa tudi različna. A ker sva postala fant in punca pri rosnih letih (jaz 16, on 17 let), sva drug drugega izoblikovala.

Jure:Mhm, res je. Se mi zdi, da sem jaz iz malo mehkejšega materiala … (smeh) 

Se je bilo težko usklajevati in prilagajati, vsaj na začetku?

Urša:Ah, na začetku je bila nora zaljubljenost – nič ni bilo težko!

Jure:Ne, kje pa. Res nama je lepo teklo. Še danes ni pretežko. Rečeš: prou maš’, pa je. Moj oče je pogosto rekel: »Ti imaš prav, jaz pa mir.« No, pogosto je to le šala. Se kar pogajamo, o, to pa ja.

Kako sta si razdelila vzgojo otrok in domača opravila?

Urša:Nič nisva delila. Povsod sva skupaj. 

Jure:Fant, ampak res. Jaz sem nazadnje posesal stanovanje, Urša pa se je dogovorila za gradbeni oder, ki je ob hiši. Ankat eden, ankat eden. (smeh)

Je danes kaj drugače – otroci so odrasli, posodo pomiva pomivalni stroj?  

Urša:V bistvu ni dosti drugače. Fizično je manj naporno, odrasli fantje (vsi živijo še doma) pa vseeno potrebujejo nekaj maminih usmeritev.

Jure:Pomiva že, pomiva, a kaj ko posode ne izplakujejo. Ne fantje ne Urša … No, pa sva si mal’ različna.

Se znata pogovarjati, kadar pride do težav?

Urša:Pogovor je zelo pomemben, a ne dolgoveziva. No, vedno manj. Naučila sem se, da razglabljanje in filozofiranje ne prinese sadov pri možu. (smeh) Itak je vedno njegova prva reakcija, da se nič ne da narediti, kar me čisto zaustavi ... Potem pa vsak stopi malo nazaj in se zmeniva.

Jure:Alenka, oprosti, jaz se o tem ne bi pogovarjal … (smeh)  

Več v reviji Zarja Jana št. 4510.11.2020