Ljudje

Napiši mi kaj lepega

Katja Božič
9. 2. 2021, 22.37
Posodobljeno: 11. 2. 2021, 02.24
Deli članek:

Tudi najmlajši član skupine Čuki, petindvajsetletni Miha Novak, je že nekaj časa oddan. Ljubi televizijsko voditeljico Mino Pal, s katero se bo to poletje poročil. »Na zabavi bi rad imel sto ljudi, če to zaradi ukrepov ne bo mogoče, bova poroko prestavila,« pravi. Prostor sta že izbrala, datum tudi, zdaj pa oba držita pesti, da se bo stanje do poletja umirilo in bosta svoj dan lahko slavila tako, kot si želita.

Mateja J. Potočnik
Poleti se bosta poročila.

Mihi je bila Mina všeč že v srednji šoli, je priznal, ko smo sproščeno klepetali kar v zavetju svojih domov – po Skypu. Vendar se je takrat zavedal, da je tako mlad gotovo ne bi pritegnil. Ampak leta so tekla in fant je zrasel v moža. Njune poti pa so se začele nepričakovano nenehno križati. Najprej je spoznal njenega očeta, ta je bil učitelj, Miha pa vzgojitelj v lokalni šoli na Koroškem. Potem je spoznal Minino hčerkico, danes tretješolko Lejlo, saj je bila na smučarskem tečaju v njegovi skupini. »S svojo prikupnostjo me je že takrat osvojila,« se spominja. Z Mino pa sta se prvič zares srečala pred kamerami v njeni oddaji Ena po domače, katere producent je Jože Potrebuješ. »Spomnim se, da me je Jože vprašal, ali naj v skupino Čuki vzamejo Miha ali raje malce starejšega glasbenika. Pa sem ga nagovorila za mlajšega,« je Mina nagajivo pogledala Miha. »V moji oddaji smo ga prvič predstavili kot člana skupine Čuki.« Ko je drugič prišel v oddajo, sta si že izmenjala telefonski številki.

Tako mlad pa tako odgovoren. »Čeprav je toliko mlajši od mene, sva se zelo dobro razumela. Na kraj pameti pa mi ni prišlo, da bi se lahko med nama razvilo kaj več, saj nikoli nisem razmišljala, da bi lahko bila s toliko mlajšim moškim. Sicer sva bila pa dobra prijatelja, veliko sva se pogovarjala, hodila na kave, se včasih skupaj peljala v Ljubljano. Videla sem, da mu lahko zaupam, zato mi je včasih pomagal tudi pri varstvu hčerke Lejle.« Ko je videla, da je kljub svojim mladim letom – od nje je mlajši 12 let – odgovoren, da mu resnično ni do zabav in da mu več pomeni druženje z njo in s hčerko, so se predsodki začeli razblinjati. In čarovnija med njima se je začela. 

On se na leta ni oziral. »Ko so začeli pisati o naju, je imela Mina kar nekaj težav, mene pa razlika med nama ni nikoli motila, ker sva se vedno tako dobro razumela. Leta so samo številke.« »Ja, to mi je vedno govoril,« je povzela Mina. »Res pa je, da sva se v času najinega prijateljevanja zelo dobro spoznala, imela sva podobne poglede na življenje, tako da sva oba natanko vedela, kaj lahko pričakujeva drug od drugega. Zdi se mi, da imam veliko srečo – da imam tako mladega, pa tako odgovornega partnerja.« (smeh)

Koronakriza mi jo je zagodla, družino pa imam. Miha je glasbenik že od šestnajstega leta. Preden je prišel k Čukom, je igral v več skupinah. Glasba mu veliko pomeni, na žuranje in popivanje v lokalih pa ni nikoli kaj dosti dal. Vedno sta mu največ pomenila družina in ljubeč partnerski odnos. »Že od nekdaj sem vedel, da se bom ukvarjal z glasbo. Ob šoli sem nenehno vadil instrumente, ki sem si jih vse kupil sam. Takoj po srednji šoli sem šel v službo in začel služiti svoj denar. Želel sem si zgodaj ustvariti družino. Kupil sem si motor, ampak sem ga po dveh mesecih prodal. Vedno sem si želel le, da bi se lahko preživljal z glasbo in imel družino. Tale koronakriza mi jo je zagodla, da moram zdaj početi še kaj drugega za preživetje, družino pa imam, in to je največ vredno!«

Življenje glasbenikov se je v koronakrizi res spremenilo. Koncertov ni in za preživetje se je bilo treba znajti. »Prvi val epidemije smo dobro izkoristili – ves čas smo bili skupaj. Kaj takega se verjetno ne bo nikoli več ponovilo.« Ker pa že toliko časa ni koncertov, si je Miha moral poiskati službo. Dela za dostavno podjetje v Avstriji. »V kolektivu se dobro razumemo, zaslužek je tudi v redu, le vstati moram precej zgodaj.«

Mala ima nekaj po naju. Pred epidemijo so veliko igrali in si je kdaj prav želel, da bi bil kakšen vikend prost, zdaj je pa obratno, pogreša igranje. Zato vsak dan igra zase. Veselje do glasbe in petja pa ima tudi Lejla. Občasno z Miho posnameta pesem in jo objavita. Tako sta prikupna, da si ljudje posnetke z veseljem ogledajo in jih delijo. Onadva pa imata potem še večje veselje ustvariti kaj novega. Sicer pa rada skupaj tudi kuhata, igrata igrice, Miha pa jo med drugim uči igrati bas kitaro, ki ji jo je podaril za rojstni dan. »Mala je že večkrat zapela na kakšnem nastopu in je povsem brez treme – ima nekaj po naju,« se nasmehne Mina. Prav ta posebni odnos, ki ga imata z Lejlo, je Mino pri Mihi najbolj navdušil, saj mu je kot hčerka. Lejla pa ga ima tudi tako rada, da se včasih spozabi in na šolski test podpiše kar z njegovim priimkom.

Več v reviji Zarja Jana, 9.2.2021

osebni arhiv
Miha si je vedno želel imeti zgodaj svojo družino.