Ljudje

Sanjski šopek za najbolj posebno mamo!

Katja Božič
22. 2. 2021, 23.00
Deli članek:

Dragi bralci, čeprav smo mamam seveda prav vsak dan in vsako minuto hvaležni za vso njihovo ljubezen in podporo, saj vemo, da so za nas naredile največ in najbolje, kar so lahko, je prav, da jim to hvaležnost s čudovitim šopkom izkažemo tudi na materinski dan. Na naslov: Revija Zarja Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje ali na elektronski naslov: zarja@media24.si, nam do petka, 12. marca, sporočite in razložite, zakaj naj prav vaši mami pošljemo čudovit sanjski šopek. Izbrali bomo pet najganljivejših zgodb, Metka pa bo ustvarila šopek, ki bo ravno pravšnji za vsako od mam. Odzive presenečenih mam bomo seveda objavili v naši reviji!

Sanjski šopek
Metka Sporiš pri delu.

Metka Sporiš, solastnica priljubljenega cvetličnega studia Sanjski šopek, je od nekdaj sanjala o cvetličarnici, ki bi bila povsem drugačna od drugih. Videla se je, kako še pred sončnim vzhodom ureja cvetje in ga pripravlja za stranke, da bi jih lahko s kavo v roki in z nasmehom na obrazu povabila v svoje kraljestvo rož. Ne nazadnje ima že ime iz samih rož. Je Meta in piše se Sporiš. »Po latinsko Mentha Verbena,« se nasmehne. Če ne bi bilo Uroša Čefarina, njenega partnerja, ki je idejo vzel resno, bi o Sanjskem šopku verjetno še vedno samo sanjala. Tako pa je življenje z rožami in kavo postalo njuna resničnost. Njihovi šopki so nekaj posebnega in pet teh prekrasnih kreacij bo s pomočjo skupne akcije odromalo k mamam naših bralk za materinski dan. Morda tudi k vaši?

Zgodba o sanjskem šopku Njihova prodajalnica v Škofji Loki je nekaj posebnega, pravi cvetlični studio. Ko človek vstopi vanjo, dobi občutek, kot da je obiskal prijatelje. »Prostor smo zasnovali tako, da ne ločujemo prodajnega pulta od dela za stranke. Ves prostor je namenjen vsem, ker bi radi, da se obiskovalci dobro počutijo,« razloži Uroš. Zato pri njih ni mogoče kupiti le rož in dekoracij, temveč lahko tudi posedite in uživate ob kavici v prijetnem kotičku prodajalnice, pokramljate z Metko, se srečate z drugimi ljudmi ali pa berete knjigo, medtem ko čakate na svoj šopek. Po tem se njihova prodajalnica prav gotovo razlikuje od vseh drugih. »Pa tudi po izbiri in vrsti cvetja – imamo povsem drugačno ponudbo rezanega cvetja kot drugje – in ne nazadnje po kreacijah. Naši šopki so drzni, znani smo po tem, da se z oblikami, vrstami in barvami cvetja prilagodimo naravi – da s šopkom na mizi pripeljemo naravo v vaš dom,« razloži Metka, ki je svoj slog razvijala kar tri leta.« Pred koronskimi ukrepi so se ljudje v prodajalnici družili ob kavici. »Predvsem nedelje so bile namenjene pomenkovanju. Prostor je ravno fino zaživel, ko se je pred letom dni vse spremenilo. Zdaj imamo kavo za na pot, druženje pa že močno pogrešamo.«

Pogrešava sodelovanje. Metka in Uroš si za največji uspeh štejeta že to, da sta si upala izpolniti sanje, biti drugačna in pokazati, da obstaja tudi kaj drugačnega od tistega, kar smo vajeni. Začeli so z drznimi in povsem drugačnimi poročni šopki, zato ni naključje, da dobro sodelujejo z Blažko Kopač Županc, ustanoviteljico prve slovenske Akademije za organizatorke porok, ki smo jo pred časom že predstavili v naši reviji. Metka o poročni floristiki predava na akademiji, pogovarjajo pa se, da bi to postal izbirni predmet, kjer bodo bodoči floristi lahko svoje znanje še poglobili. »Želiva si, da bi bodočim cvetličarjem pomagala pridobiti širino in jih podpreti pri njihovi kreativnosti. Zdi se, da so stili, ki jih učijo v šoli, že dolga leta enaki. Študentje floristike so nekako navajeni klasičnega ustvarjanja in težko jih je spreobrniti. Dekletom, ki pridejo k nam na prakso, najprej rečemo, naj vse, kar so se dotlej naučile, pozabijo, in jih spodbudimo, da začnejo misliti s svojo glavo ter ustvarjati svoje kreacije. Vsak ustvarjalen človek mora razviti svoj slog, šele potem si lahko dober,« razmišlja Metka, ki si želi, da bi modernejši trendi hitreje prodrli v Slovenijo, saj bi potem vsi floristi imeli več dela. »Opažam, da je pri poroki šele v zadnjem letu moderno tisto, kar sem jaz ustvarjala že pred tremi leti. Če bi se s tem ukvarjalo več floristov, bi te kreacije ljudje hitreje sprejeli. Pri nas še vedno prevladujeta vintage in boho slog s pampaškimi suhimi puhastimi travami, v tujini pa že prevladuje moderen retro slog, ki ga zaznamujejo močnejše, zemeljske barve, med drugimi temno zelena, olivna in opečnata.« Lepo bi bilo, če bi se čim več floristov odprlo modernejšim trendom in bi tako lahko bili drug drugemu v pomoč, tako kot si pomagajo v tujini. »Če eden od floristov dobi naročilo za cvetje za res veliko poroko, se podobno misleči floristi povežejo med seboj in sodelujejo pri projektu. Tako imajo vsi nekaj od tega. V Sloveniji pa tako sodelovanje pogrešava,« zaupa Uroš.

Razblinjajo predsodke. Poleg povezovanja si želita razbijati mite in predsodke v zvezi s cvetjem ter cvetličarnami. »Ravno zadnjič mi je neki fant zaupal, da odkar je odprta naša cvetličarna, zelo rad kupuje šopke. Prej je vedno imel nekakšen odpor razložiti, kaj želi, jaz pa ga preprosto preberem. Medtem ko pije kavo, ustvarim šopek zanj in gre vesel domov. Potem sem srečala starejšega gospoda, ki ni hotel vstopiti skupaj z ženo, rekel je, da mu cvetličarna smrdi po mrliški vežici. Ko pa si je končno premislil, je mnenje spremenil, saj je pri nas vonj povsem drugačen. Vesela sem tudi, ker mi uspeva razbijati mit, da so nageljni samo cvetje za na pokopališče. Pri nas jih imamo v vseh barvah in vedno več je strank, ki pridejo po šopek iz njih za na jedilno mizo. Če ljudem pokažeš drugačno kompozicijo in pogled na neko vrsto rože, se predsodki hitro razblinijo.« Tudi njuno stanovanje je polno rastlin. Obvezno pa mora biti šopek v bralnem kotičku v cvetličarni. »Zamenjamo ga dvakrat na teden, pogosto pa se zgodi, da je kakšni stranki tako všeč, da prav takšnega naroči tudi zase.«

Posebne kreacije za poseben dan. Prav posebne kreacije pa bodo nastale za materinski dan, obljublja Metka. Vrsta rož v čudovitem šopku bo izražala hvaležnost za vso ljubezen in dobroto, ki smo ju dobili od naših mam. »Ne nazadnje je naše poslanstvo s cvetjem širiti srečo in ljubezen.« Tudi s šopki, ki jih bo prejelo pet mam naših bralk! Kaj morate storiti? Preberite v okvirju!

Zarja Jana, št. 823.2. 2021



Sanjski šopek
Metkine kreacije so nekaj posebnega.