Ljudje

Čistejša cepiva imajo manj stranskih učinkov

Marija Šelek
2. 8. 2021, 22.00
Deli članek:

Kemik, doktor biotehnologije in direktor ajdovskega podjetja, ki je sodelovalo pri razvoju zdravila Zolgensma za dečka Krisa, se lahko pohvali z enim od najboljših laboratorijev na svetu za analizo potencialnih nečistoč v cepivih. Cepiva imajo že od nekdaj stranske učinke in v tem trenutku bi se morali pogovarjati, ali bodo nove generacije cepiv čistejše. Prav nečistoče v cepivih povzročajo stranske učinke. Čistejša cepiva so varnejša, a tudi dražja.

Šimen Zupančič
dr. Aleš Štrancar: "Stranski učinki so bili, so in bodo, in če bi se o tem odprto pogovarjali, bi bilo verjetno manj nezaupanja."

Ne špara jezika in se ne trudi z leporečenjem. Celo več, pravi, da zelo malo ve. Ampak s 30 leti uspešnega dela dokazuje, da obvlada svoje področje biotehnologije in da si je izbral pravo pot. Prav lahko bi potekala drugače, če bi poslušal srednješolsko svetovalko in bil tiho pred nadrejenimi, ki so ga potem prav zaradi dolgega jezika (neposrednosti?) nagnali iz akademske sfere. Danes jim je hvaležen, saj so mu naredili največjo uslugo v življenju. Na noge je postavil eno naših najuspešnejših podjetij, ki ga je nemški Sartorius kupil za 350 milijonov evrov. Če naleti na dober kader, ga zaposli takoj, četudi ga tisti trenutek ne potrebuje. Še vedno živi v rojstni vasi, le z bratom se manj ravsata.

Ste se že cepili in s katerim cepivom?
Sem se. Drugi odmerek pfizerja sem dobil pred kakšnim mesecem. Glede stranskih učinkov lahko povem, da jih nekateri ljudje pač imajo, drugi ne.

Kako si razlagate nezaupanje v cepiva, kar ni samo slovenski problem?
Mislim, da so glavni razlog skrivalnice. Stranski učinki so bili, so in bodo, in če bi se o tem odprto pogovarjali, bi bilo verjetno manj nezaupanja. Druga stvar pa je kakovost cepiv. Če bi se ta izboljšala, bi bilo po moji osebni presoji manj stranskih učinkov. Ti niso posledica aktivne substance same, ampak nečistoč. Verjetno mi bodo očitali, da je to moje področje dela in navijam svojo ploščo, a ravno zaradi tega, ker sem v tem poslu, vidim, kaj se dogaja in kaj se v cepivih najde. Vzpostavljamo ne samo postopke za čiščenje, temveč tudi postopke za proizvodnjo cepiv. Kot eden najboljših laboratorijev na svetu za analitike teh procesov zelo dobro vemo, kaj se dogaja in kaj je v cepivih poleg aktivne substance. Še vedno trdim, da je 90 odstotkov (ali več) stranskih učinkov posledica nečistoč v cepivu.

Kako bi lahko zahtevali čistejša in torej varnejša cepiva? Zakaj pri tem ni premika?

Ne vem. Kot direktor nekega podjetja nimam nikakršnih vzvodov, da bi lahko v tej smeri karkoli naredil. Morda bi morali tisti, ki protestirajo proti uporabi cepiv, pomisliti, ali je res smiselno biti samo agresivno proti. Ne bi želel biti pobudnik pri tem, saj mi bo vsak vrgel pod nos, da peljem vodo na svoj mlin. Kar lahko naredim, je, da povem tisto, kar mislim – brez preračunljivosti. Če bo slučajno prišlo do gibanja za čistejša cepiva, nekatere naše stranke z mojo izjavo ne bodo zadovoljne, saj to pri proizvodnji nedvoumno pomeni dodaten strošek.

Pa ste mi dali odgovor, zakaj torej ne pride do tega.

Stvari so vedno povezane z denarjem. A je naloga regulatorjev, da so protiutež zasebnikom oziroma multinacionalkam. Kdo pa je lastnik multinacionalk? Preko raznih pokojninskih skladov tudi vi in jaz. Multinacionalke zame niso več zasebne organizacije. Zasebna podjetja so v lasti človeka z imenom in priimkom, te velike korporacije pa so po eni strani v lasti raznih fondov, po drugi pa nekih velekapitalskih institucij, ki s kapitalizmom nimajo nič. Opraviti imamo s finančnim inženiringom, ki je prvobitni kapitalizem (konkurenčnost in kakovost) pravzaprav uničil. Zdaj imamo glomazne multinacionalke, v katerih vse poteka po neki dogovorni ekonomiji, ki z zdravo konkurenco, delom in poštenjem nimajo nič. Živijo od monopolov, ne plačujejo davkov in jih tudi nobena država več ne uspe nadzorovati. Svet se ne obrača več toliko na državnih mejah, ampak bolj na interesih teh globalnih korporacij, kjer so investitorji iz vsega sveta, delujejo po vsem svetu, a ne nujno v največjo korist ljudi.

Imate daleč najkakovostnejšo ključno tehnologijo za čiščenje kompleksnih učinkovin v cepivih in zdravilih. Torej ne proizvajate cepiv, ampak priskrbite tehnologijo za to, da so cepiva čistejša?

Priskrbimo tehnologijo za proizvodnjo cepiv, katere ključni del je tudi čiščenje. Hkrati pa proizvajamo produkte za čiščenje. Bolj ali manj obvladamo kar celotno tehnologijo – zagotavljamo tehnologijo kot tako in prav tako produkte za čiščenje.

Kljub temu da je vaša tehnologija daleč najboljša, pa ne sodelujete pri nobenem od novih cepiv proti covidu, ki jih uporabljamo pri nas. Tega ne razumem prav dobro.

Zdaj moram dobro razmisliti, kaj vam bom odgovoril. V tem trenutku od teh najbolj znanih proizvajalcev cepiv, ki so na voljo v Sloveniji, nihče ne uporablja naše tehnologije.

Kako je pa z ruskimi cepivi? So vaši produkti uporabljeni pri njih?

V tem trenutku tega ne smem komentirati. Smo pa ob vzniku cepiv za covid bili majhno in relativno neznano podjetje – vsem tem, ki so razvijali ta cepiva, se je verjetno zelo mudilo, zato so za čiščenje vzpostavili sodelovanje z znanimi podjetji. To je razumljivo in nimamo nikomur kaj očitati. Vendar pa sledi vprašanje, kaj bo z njihovo naslednjo generacijo cepiv, saj zdaj ne bo več izgovorov za nečista cepiva. Zato si je čez leto dni treba postaviti vprašanje: kakšna so cepiva? In zakaj niso čistejša? Do takrat je gotovo še čas, da se kakovost cepiv izboljša.

Več v Zarji Jani, št. 31, 3. 8. 2021