Ljudje

Ženska, ki deluje na moški način, kastrira moškega

Urška Krišelj-Grubar
17. 9. 2021, 18.40
Posodobljeno: 17. 9. 2021, 19.10
Deli članek:

Po poletju, ki ga je preživel na svojem ljubem otoku Ižu, kjer je predajal svoja spoznanja na delavnicah, je z nami delil nekaj misli, da bomo morda bolj sproščene zajadrale v jesen in sobivale z moškim svetom. Partner, ki ga imamo, je točno tak, kot najbolj ustreza našemu trenutnemu psihofizičnemu in duhovnemu razvoju, pravi. Svojim ljubljenim dajmo svobodo, ne vežimo jih nase. Smo pripravljeni? Marjan vedno napiše: naredi si lep dan. S tem hoče povedati, da je v naših rokah, kakšen bo. »Naš odziv določa srečo ali nesrečo.« Pa novo knjigo piše. Pravzaprav kar dve. Ena bo žgečkljiva. Tudi o tem, kako nam k večjemu sožitju pomaga tantra. Pričakujemo jo konec leta.

Revija Jana
Bioterapevt Marjan Ogorevc o moško-ženskih odnosih in boljši spolnosti

Ženske se pogosto pritožujejo, da v Sloveniji ni pravih moških. Sanjarijo o nežnih ljubimcih, ki pa niso poženščeni; so možati, a znajo biti nežni. Kako jim ženske lahko pridemo naproti?

Ženske lahko pridejo naproti moškemu, če so v ženski energiji. Problem je pri ženskah, ki so bile očetove »ljubice« in moške primerjajo z očetom. Te težko zadržijo partnerja, ker imajo že partnerja očeta, ki mu noben moški ni kos, v šali bi rekel, da je oče zanj nelojalna konkurenca. Podobno moški, ki je bil preveč povezan z materjo, bodisi da je samohranilka, vdova ali pa samo posesivna, ki preveč skrbi za svojega sinka, že imajo ženo. Takšni pogosto že v otroštvu mami povedo, jaz se ne bom nikoli oženil, ti boš moja žena, in to drži kot pribito. Pri takšnih ne morete iskati »pravega« moškega, pa tudi če ga najdete, boste tekmovale z njegovo mamo. Na nekem predavanju sem povedal, da če želiš biti kraljica, najprej naredi svojega za kralja. V naravi je tako, da ženska podpre moškega z žensko energijo, da je lahko moški. Ko postane moški, se ženska lahko sprosti v ženski energiji.

Kako kot moški občutite pravo žensko energijo? Se da to opisati? Morda imamo ženske o tem drugo predstavo, kot jo imajo moški. 

Prava ženska je samozavestna, se zaveda svojih ženskih moči in ji ni treba in ne sme z moškim tekmovati. Kot moški se ob takšni ženski počutim prijetno, se zavedam, da sem moški. Ženska, ki deluje na moški način, dobesedno kastrira moškega. Ali je ženska prava ali ne, ni odvisno od tega, kako lepa je po nekih kanonih, ki jih je vsilila družba, ampak kakšno energijo izžareva. Vsaka ženska ima dovolj ženske energije, sámo delovanje je lahko žensko ali moško. Včasih pa ženska ob slabem moškem prevzame moško vlogo in zasovraži slabega moškega. Težko bi vedel, kakšno predstavo ima ženska o tem, kdaj je prava ženska. Lahko pa kot moški povem, da je ženska lahko lepa, urejena, lepo oblečena – če je tekmovalna, zame ni prijetna. Ženska po naravi zbira energijo, moški pa da impulz, kaj bosta s tem naredila. Lahko pa tudi zamenjata vlogi, vendar oba, ker bo drugače polomija.

Pravijo, da moramo najprej vsak pri sebi uravnotežiti ženski in moški pol, energijo očeta in matere, preden smo zreli za partnersko zvezo. Se pa večkrat kot to zgodi, da naletimo na partnerja, ki nam sproži rano, ter se leta in leta vrtimo v krogu, dokler morda ne spregledamo. Morda pa tudi ne. Kako to pospešiti?

Najprej se znebite iluzije, da bomo dobili partnerja, kot smo si ga zamislili. Partner je vedno pravi, takšen, ki ustreza našemu notranjemu stanju. Partner je učitelj, preko katerega lahko najhitreje napredujemo. Naslednja iluzija je, da je lahko partner tiger in mali mucek v isti osebi. Takšen ne obstaja, je eno ali drugo. Pa tudi iluzije, da moški nimamo čustev. Smo enako ranljivi, včasih še bolj kot ženske, samo tega ne povemo naglas. Vsekakor je odgovor delo na sebi, razreševanje travm, odvisnosti, ujetosti v napačne koncepte in načine odzivanja na partnerja.

Več v reviji Zarja Jana, št. 37, 14.9. 2021