Ljudje

Na Mars ni prišla, med zvezdnike pač

Andreja Comino
15. 11. 2021, 22.00
Deli članek:

Filmska režiserka, producentka, pisateljica, televizijska in radijska novinarka, nekdanja dopisnica RTV Slovenija Nina Kojima že skoraj dve desetletji živi v Londonu. Dolga leta je s poslušalci in gledalci RTV Slovenija delila zanimive zgodbe o Združenem kraljestvu in Britancih. In ker jo zanima še veliko drugih stvari, se je lotila še ustvarjanja filmov. Njen najnovejši dokumentarec Brexit v nepolitičnem zrcalu so nedavno predstavili na Filmskem festivalu v Portorožu, v kratkem pa ga bodo še na velikih festivalih po svetu. Nina, ki ima tri magisterije in pripravlja doktorat o etiki vesoljskega raziskovanja, pa se že pripravlja na snemanje novega filma. Pri delu jo podpira mož Tosh, s katerim ima hčerki Aysho in Mei.

Zarja Jana
Nina Kojima, filmska režiserka, producentka, pisateljica, televizijska in radijska novinarka.

Nina je bila od malega vajena veliko potovati, tako da je London, preden se je v njem naselila, obiskala kar nekajkrat in počasi ji je zlezel pod kožo. »Iz Londona prihaja moj mož Tosh, ki je sicer Japonec. Spoznala sva se v Marbelli. Bil je prijatelj najine skupne prijateljice Zarje Jazbinšek. Pet let naju je želela seznaniti, preden ji je načrt končno uspel,« se muza Nina, ki je bila v tistih letih še novinarka. Na začetku zakona je bila z možem ob koncih tedna, ko je potovala k njemu v angleško prestolnico. Kar težko je bilo živeti v dveh državah, še posebej ker Slovenija takrat ni bila članica EU. Med nosečnostjo ji je mož predlagal selitev. Njuna prvorojenka Aysha se je rodila v Londonu, tam se je Nina dobro znašla tudi poslovno. Obdržala je stike z RTV ter bila kljub majhnemu otroku dopisnica za radio in televizijo. »Stvari v politiki so se začele zaostrovati, politika pa je osnovni del dopisniške mreže. Takrat  je bila zelo skoncentrirana na referendum o izstopu Združenega kraljestva iz EU. Štiri dni pred referendumom sem napovedala, da bo Združeno kraljestvo izstopilo. V oddaji Eppur si muove na radiu sem gostila sogovornika in povedala sta, kakšni bodo gospodarski in ustavni problemi po izstopu. Iz ljubljanske redakcije me je klicala kolegica in mi dejala, da nisem čisto pri pravi in da se mi vsi smejejo zaradi tega, kar poročam. Nato so mi do referenduma ukinili vse oddaje in prispevke. 24. junija 2016 pa smo vstali in izvedeli, da se je Združeno kraljestvo odločilo za izstop. Ista kolegica, ki me je označila za premaknjeno, pa je šla v studio in povedala glavno novico ne samo dneva, temveč stoletja. Ko sem se sklicevala na svoj prispevek, so mi dejali, da ga ne najdejo ... Odtlej so mi bili ure in dnevi dopisništva šteti. Sicer sem se od njega želela posloviti že prej, saj sem se odločila za spremembo kariere. Od nekdaj sem si namreč želela študirati še filmsko režijo,« pravi Nina. To željo si je izpolnila. Vpisala se je na MET Film School v znamenitih studiih Ealing in študirala cele dneve, tudi ob sobotah in nedeljah. Leta 2017 so se zgodili brutalni teroristični napadi v Londonu in Manchestru, predčasne volitve in še kopica izrednih situacij, kot na primer požar stolpnice Grenfell, tako da ni mogla dati odpovedi z mesta dopisnice. Leto pozneje je to končno storila, predvsem zaradi nedopustnih političnih razmer na RTV. »Napisala sem pismo nekdanjemu direktorju RTV in urednici, vendar ne od enega ne od drugega vse do danes nisem dobila odgovora,« pove.

Klic z Amazona. Po zaključku šolanja je naredila dva kratka filma, ki sta na voljo na Amazonu. »Sami so me poklicali, ali bi moj kratki film Three Little Hearts, ki govori o protirasističnem obnašanju in krivicah, ki jih od otroštva naprej doživlja človek druge rase, ponudili na njihovi platformi. Moj film je kar v šestih kategorijah zmagal na festivalu, katerega lastnik je IMDB – Amazon. 

Več v reviji Zarja Jana št. 4615.11.2021