Ljudje

Privilegij je igrati v tako pomembnem orkestru

Stane Mažgon
15. 2. 2022, 13.05
Deli članek:

V petek, 18. februarja, bo v Ljubljani nastopil sloviti orkester Berlinske filharmonije. V njem igrajo tudi trije slovenski glasbeniki. Za poslušalce v Ljubljani bo koncert posebna izkušnja, tako kot je tudi igranje v tako pomembnem orkestru na svetovni ravni. O tem nam je več povedal Matic Kuder, ki bo nastopil tudi na gostovanju v Cankarjevem domu.

Berlinska filharmonija
Matic Kuder

Lani maja ste uspešno opravili avdicijo, 1. decembra pa ste kot klarinetist postali član Berlinskih filharmonikov. Je bila preizkušnja zahtevna in konkurenca velika?

Res je, to je bila moja tretja avdicija pri tem orkestru. Kandidatov je bilo okoli dvajset, na koncu sva bila v ožjem izboru dva, poleg mene prav tako Slovenec Andraž Golob. Izbran sem bil maja, Andraž pa kot bas klarinetist junija. Tako sva zdaj oba nova člana Berlinskih filharmonikov, poleg hornista Andreja Žusta, ki v orkestru igra že od leta 2011, torej smo v orkestru zdaj trije Slovenci. Z Andražem v orkestru sediva skupaj in lahko kdaj kakšno rečeva po slovensko, a seveda ne preveč, da naju kolegi ne bi postrani gledali, ker ne bi razumeli, kaj se pogovarjava.

Kaj se je odtlej v vašem življenju spremenilo? Ste se zaradi nove službe preselili v Berlin? Ste se že vživeli v multikulturno in svetovljansko metropolo?

V Berlin sem se preselil po avdiciji, in to iz Nürnberga, kjer sem bil pet let solo klarinetist Nürnberških simfonikov. Prvi tedni so bili precej zasedeni z delom v orkestru, zato prav veliko Berlina še nisem doživel.

Ste z avdicijo dobili službo za nedoločen čas, kot bi rekli pri nas?

V Nemčiji je to nekoliko drugače. Ko narediš avdicijo, je opravljen prvi pomembni korak, nato si v orkestru običajno leto dni na poskusni dobi, v Berlinskih filharmonikih pa je ta doba dve leti. Po avdiciji tako dobiš pogodbo za določen čas. Po tem obdobju člani orkestra glede na izkušnje glasujejo, ali te sprejmejo za nedoločen čas ali ne. Če je glasovanje uspešno, glasbenik dobi pogodbo za nedoločen čas. Pomembno je torej, kako se ujameš s kolegi in kako deluješ na vseh področjih, kar zadeva orkester.

Po dobrih dveh mesecih ste že zbrali prve vtise o delu v novem okolju. Po čem se delo v tako slavnem orkestru razlikuje od prejšnjih izkušenj?  
V Nemčiji so orkestri že na splošno zelo dobro organizirani, saj delo urejajo s posebnimi pravilniki o delovanju. Ti že vnaprej določajo vrsto podrobnosti, še podrobneje pa je to urejeno pri velikih in pomembnejših orkestrih. To pomeni, da za vsako področje skrbi dovolj oseb, vse poteka nemoteno. Načrtovanje je v celoti digitalizirano, za več sezon vnaprej je narejen načrt vaj in koncertov ter vsega, kar je s tem povezano. Postopki so zelo utečeni. Še ena posebnost Berlinskih filharmonikov je digitalna koncertna platforma, preko katere mednarodni javnosti omogočajo spremljanje svojih nastopov. Tam je mogoče poslušati vse koncerte iz arhiva prejšnjih let, vsi koncerti pa se hkrati z izvedbo v dvorani prenašajo tudi v Digitalni koncertni dvorani. To je nekaj enkratnega. Ljubitelj orkestra si torej lahko tudi iz Ljubljane ali katerega koli dela sveta kupi vstopnico za digitalno platformo in uživa v naši glasbi, pa tudi v dokumentarnih posnetkih, intervjujih s solisti in dirigenti ter drugem materialu.

Kako uveljavljeni glasbeniki z daljšim stažem sprejmejo novega kolega? Kakšen je vaš delovnik? Koliko vaj je potrebnih v orkestru in koliko samostojno za vzdrževanje glasbene kondicije?

Za zdaj lahko povem le to, da je bil sprejem kolegov, ki so vsi po vrsti priznani in uveljavljeni glasbeniki, zelo pozitiven. Čutiti je kolegialnost, je pa gotovo res tudi to, da preostali člani nove opazujejo, kako se soočajo z obveznostmi in kako delujejo v skupini. Glede delovnika je tako, da imamo večinoma po dve vaji v torek in sredo, po dve uri in pol, dopoldne in popoldne, v četrtek imamo generalko in koncert, ob petkih in sobotah pa so koncerti. Sobotni koncert vedno prenaša tudi omenjena digitalna platforma. To je najobičajnejši delovnik, ki se seveda spreminja glede na program in koncerte.

Kakšen je vaš načrt za prihodnje mesece?

Orkester odhaja na turnejo, ki bo vključevala tudi Ljubljano, pred tem bomo igrali v Musikvereinu na Dunaju, potem še v Zagrebu. V Berlinu bomo do konca marca, na začetku aprila pa se orkester tradicionalno preseli na velikonočni festival v Baden-Badnu, kjer vsako leto izvede več koncertov in opernih predstav. Festival traja dobre tri tedne. Letošnje turneje še niso potrjene zaradi epidemične situacije.

 Več v reviji Jana, št. 7, 15. 2. 2022

Berlinska filharmonija
Berlinski filharmoniki bodo v Ljubljani gostovali prvič - 18. februarja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.