arsenović1 Svet24.si

Župan Arsenović ima spet težave s parkiranjem

slovenska policija, marica, splosna Svet24.si

15-letnik 17-letnika zabodel zaradi mobilnega ...

jansa dimnik marcic jahta Necenzurirano

Ko Janšev golf partner toži, najame Natašo Pirc...

natasa pirc musar pl Reporter.si

Elena Pečarič nad Natašo Pirc Musar: Ob njeni ...

united ronaldo ten hag Ekipa24.si

Polom Uniteda pri Cityju, trener pa 'pozabil' na ...

Skrivnostno bitje Odkrito.si

Policisti streljali na bizarno bitje

slovenija kosarka Ekipa24.si

O, ne! Poškodba enega ključnih igralcev ...

Ljudje

Nika Kovač med Evropejkami, ki spreminjajo svet

Za Niko Kovač, letošnjo Janino Slovenko leta, antropologijo, sociologinjo, pisateljico, ustanoviteljico in direktorico Inštituta 8. marec, je slišal že skoraj vsakdo v naši državi, saj je ena najprepoznavnejših slovenskih aktivistk. Poznajo jo tudi nekateri Američani, saj je bila kot edina Evropejka izbrana za Obamovo štipendistko na Univerzi Kolumbija v New Yorku. Izbrali so jo zato, ker jo vidijo kot eno od 40 bodočih evropskih voditeljev oziroma voditeljic. Zdaj, ko Francija, predseduje Svetu Evrope, pa so jo Francozi uvrstili še med 27 posameznic, iz vsake države EU po eno, in tudi njej dodelili laskavi naziv Evropejka leta.

V Niki Kovač so tudi Francozi (ne le bralstvo Jane) prepoznali osebo, ki sočutno, iskreno in zavzeto gradi skupnost, kar je v tem individualiziranem svetu izjemen uspeh. 

Ponovimo. Nika Kovač je najbolj prepoznavna zaradi svoje vloge pri kampanji proti zakonu o vodah, ko je s svojim odločnim nastopom mobilizirala več kot šesto tisoč državljanov in državljank, da so glasovali proti spornemu ter škodljivemu zakonu o vodi. Poleg tega je bila obraz peticije Samo ja pomeni ja, ki jo je politika po pritisku javnosti naposled tudi uzakonila. Zavzema se tudi za enakopravnost žensk in neprestano ponavlja, da nobene pravice niso samoumevne. »Za vse se je treba 'fajtat' oziroma boriti,« pogosto izjavi.

Volitve in odprava škodljivih ukrepov zdajšnje oblasti. Gremo volit je predzadnja v nizu zgodb Inštituta 8. marec. K njej so pritegnili le malo manj kot 2000 prostovoljcev. In čisto zadnja akcija letošnje pomladi bo zakon proti škodljivim ukrepom oblasti. »Ima 79 strani in odpravlja številne grozljive zakone, ki jih je sprejela zdajšnja oblast,» pojasni Nika Kovač.

Ta zakon bo njihov Inštitut poslal vsem političnim strankam in jih prosil, da se do njega opredelijo. »Obenem se bomo odpravili na ulice mest in vasi ter s prostovoljci zbirali podpise za ta zakon. Po volitvah ga bomo vložili v Državni zbor in od nove oblasti zahtevali takojšnje spremembe.« Pravi, da je ponosna do neba, da se je kot Slovenka znašla med ženskami, ki so prejele naziv Evropejka leta. Na koncu še doda: »Dolgi in garaški dnevni in tedni so pred nami. Toda borimo se za lepe stvari. Skupaj. Za svobodo in demokracijo.« Pove nam še, da ne bo kandidatka za državni zbor v nobeni stranki. Tudi prav. Mlada je. Še nima 30 let. Njen čas pa prihaja. In si mislim: naj ta čas za Niko in njej podobne mlade ljudi čim prej pride!


Na https://vimeo.com/685452092/e0750ffa21?fbclid=IwAR0xswHepoychffMteLxnwZp8irUnznlhtzGyoNmmqr9gYS9vojBAxZRFlU  si lahko pogledate kratek video, ki so ga o naši Evropejki leta posneli Francozi.