vladimir-putin, gobe, rojstni-dan Svet24.si

Spodletel poskus atentata na Vladimirja Putina

nina-osenar Svet24.si

Po štirih letih se je oglasila Nina Osenar: "Zrla...

franci matoz bobo Necenzurirano

Šef Pošte pri obrambi računa na Matoza in ...

danijel krivec bobo Reporter.si

Danijel Krivec skoraj padel skupaj, ko je zvedel, ...

Schumacher Ekipa24.si

Na prodaj osebni avtomobil Michaela Schumacherja! ...

celje 2 Odkrito.si

Jurij Zrnec: »NAJ POIŠČEJO CEPIVO PROTI KRETENOM«

GW1L6797 Ekipa24.si

Škandal v Fazaneriji! Z nacističnim pozdravom na...

Ljudje

Biti musliman v Sloveniji je poseben izziv

»Radikalna islamistka. Gibanje Svoboda prinaša islamizacijo in šeriatizacijo Slovenije ter masovni uvoz Arabcev.« Tako se je muslimanke Faile Pašić Bišić, humanitarke, zagovornice deprivilegiranih, ki je za svoje delo na področju človekovih pravic prejela številna priznanja, tako državna kot mednarodna, pred volitvami lotil Žan Mahnič, državni sekretar za nacionalno varnost. Njen brat, dr. Ahmed Pašić, pove, da je njihova družina na grde komentarje, opazke in tudi grožnje, ki se pojavijo pred vsakimi volitvami, že navajena. »Vedno je kdo od naše družine na tapeti. Tako je, če si musliman in se izpostaviš. Večina ljudi meni, da moramo biti hvaležni, ker nas je Slovenija sprejela in nam dala delo. Če ostaneš na tej ravni, je v redu, sicer pa ti hitro dajo vedeti, kje je tvoje mesto.«

Ahmeda sem spoznala pred devetimi leti, ko se je po šestih letih življenja v Singapurju z družino (žena je Malezijka iz Singapurja) preselil v Slovenijo. Čeprav je tam imel dobro plačano službo, ga je domotožje vleklo na Jesenice, v njegov rojstni kraj. In čeprav si je, ko je bil spet doma, zelo prizadeval, da bi tu lahko tudi ostal (takrat je ustanovil Ejga, civilno iniciativo, ki je želela someščanom z različnimi akcijami pomagati do kakovostnejšega bivanja), se mu nikakor ni izšlo. Po slabih dveh letih, ko sta z ženo postrgala še zadnje prihranke, službe, ki bi jima omogočala preživetje, namreč nista dobila, je moral priznati poraz. Družina je ponovno spakirala kovčke in se vrnila v Singapur. »Slovenija je takrat imela 135.000 brezposelnih. Da bi jaz, zdrav mlad moški, živel od socialne pomoči, ni prišlo v poštev. V Singapurju sva z ženo v nekaj dneh, nekaj mailov je zadoščalo, dobila službo. Oba pa sva že takrat vedela, da bo to samo začasno.« Danes, sedem let pozneje, je Ahmed spet v Sloveniji.

Od kod tako močna želja po vrnitvi v Slovenijo?

Singapur je odličen za ljudi, ki si želijo delati kariero in obogateti. Je raj za tiste, ki delajo na področju razvoja in raziskav. Za nas, ki nam je družina pomembnejša od kariere ter imamo drugačne vrednote in prioritete v življenju, pa Singapur ni najbolj primeren, sploh dolgoročno. Tudi njihov šolski sistem je izredno stresen za otroke. Ko je hči imela v 5. razredu osnovne šole težave pri matematiki, sem se zgrozil, ko sem ugotovil, da obravnavajo snov, ki sem se je jaz učil v gimnaziji. Za daljnovzhodne azijske države je značilno, da so zelo usmerjene v rezultate. V Singapurju ima po uradnih podatkih kar 98 odstotkov otrok inštruktorje. Tudi če gre otroku v šoli zelo dobro, mu inštruktor pomaga do še boljših rezultatov. Tak način šolanja je zelo stresen tudi za starše. In to je bil eden od razlogov, ki naju je z ženo, po poklicu učiteljico angleščine, prisilil k razmišljanju, da bi šli spet v Slovenijo.

S soprogo sta imela to v načrtu, tik preden se je začela korona. Kako je bilo živeti v Aziji zadnji dve leti?

Vrata v Singapur so se zaprla in leto in pol nihče, razen redkih izjem, ni mogel ne v državo ne iz nje. Ogromno ljudi, predvsem iz Malezije in Mjanmara (nekdanja Burma), je tako obtičalo v Singapurju. Ker se niso mogli vrniti, so doma izgubili službo, večina tudi vse svoje prihranke. Država jim je sčasoma priskrbela zasilna bivališča in hrano. Ker je Singapur majhen otok, velik je kot Ljubljana z okolico, na njem pa živi več kot šest milijonov prebivalcev, si lahko predstavljate, da ni bilo ravno preprosto. Če nisi delal na sebi, se ti je lahko zmešalo.

Več v reviji Jana št. 1726.4.2022