Ljudje

Ne pozabite si zategniti nedrčka

Marija Šelek
16. 5. 2022, 22.00
Posodobljeno: 16. 5. 2022, 22.55
Deli članek:

Nikoli si ni mislila, da se bo ukvarjala z oblačili in televizijo. Pa se je zavrtelo življenje in plesalke v tisti davni Jonasovi oddaji in Metka je vse »zrihtala«. Prišli so Bar, Sanjska ženska in mnoge druge oddaje ter voditelji osrednje informativne oddaje na komercialni televiziji. Orala je ledino stiliranja televizijskih osebnosti. In niti sanja se nam ne, kaj vse je tičalo za opravami, ki so nam jemale dih ali pa jih morda sploh nismo opazili. Tokrat smo jo povpraševali malo o življenju pa veliko o oblačilih in praktičnih nasvetih.

Šimen Zupančič
Metka Albreht

Ko je po 25 letih zaradi drugačnih pogledov na delo in ker je tako čutila, odhajala po stopnicah TV-hiše, ni vedela, kakšna bo njena nadaljnja poslovna pot. A jo je delo hitro našlo: oglasi, nadaljevanke, estradniki, politiki in vsi tisti mali ljudje, ki se jim oblačenje zdi visoka umetnost.

Je rana ptica, ki išče dan že ob 4. uri zjutraj in se povzpne na Šmarno goro. Vsak dan in ob vsakem vremenu. Tam zgoraj odvrže skrbi in je bliže ne samo sebi, ampak tudi pokojnemu očetu, ki je rad hodil v hribe.
Zanjo je lepota tisto, kar prihaja od znotraj in kar človek izžareva navzven. In Metka to resnično misli, ni floskula. »Za to ne potrebujemo popolne obleke in dragih ličil, pomembne so vibracije, ki jih človek oddaja, življenjska energija; to, da imaš rad ljudi in jih sprejemaš takšne, kot so. Pomembno je, da ne gojiš zamer in v sebi ne držiš nekega gneva. Ker tudi sama tega ne počnem, sem srečen človek.« Z leti je prišla do tega spoznanja in ga poglablja, saj je to ključ do sreče.

Osrečujejo jo male stvari, pohvale, to, da ljudje opazijo njen trud. Je odprta, pozitivna in iskrena – ne zna skriti počutja niti tega ne želi. Človeku se hitro odpre. »Nimam kaj skrivati, niti tega, da se imam lepo. Zgodijo pa se mi tudi krivice, a jih prediham s tekom ali hojo v hrib in se vrnem v dolino nasmejana ter zadovoljna.«
Drži se vodila svoje mame, da od doma nikoli ne gre slabe volje, in poskrbi, da to počno tudi njeni otroci in njen Matjaž. »Oče pa je bil tisti, ki je skrbel za smeh v družini in nam dajal vedeti, da je življenje lepo ter da lahko tudi probleme rešujemo z neko lahkotnostjo. Zato me nekateri ljudje včasih dojemajo, kot da se mi malo fučka. Ampak to ni res, le probleme rešujem lahkotneje, a zato z nič manj vneme in odgovornosti. In obožujem svojo službo, ker uživam v stiku z različnimi ljudmi, ti me dopolnjujejo.«

Kaj ljudje danes želijo od vas?

Predvsem pomoč pri oblačenju za posebno priložnost; nato, ko spletemo stike in se bolje spoznamo, pa že pogledamo v omaro in jo preuredimo. Reorganizacija omare. Pretehtamo, kaj je dobro obdržati, česa ne in kaj je treba dokupiti. Kadar imam veliko dela, se učim reči tudi, da ne utegnem. Nekatere stvari sem namreč začela zmanjševati, ker želim biti tudi mama. Otroci odraščajo in že slutim, kako se bom dvakrat obrnila okoli, pa jih ne bo več ob meni.

Revolucija v omarah se sliši kot delo, ki vzame precej časa. Pri čem se ljudje ne znajdejo?

Veliko je brezglavih nakupov, ni razmisleka, spiska kosov, s katerimi boš garderobo dopolnil. Ni treba, da je vaša omara nabasana, ampak da se kosi med seboj dopolnjujejo. Glede slavnostne obleke ali oblačila za posebno priložnost jim svetujem, kako bodo to lahko nosili v drugih kombinacijah. Večerno toaleto se da z drugačnimi čevlji, jopičem iz džinsa, modnimi dodatki ali frizuro spremeniti v obleko za vsak dan – s cekarjem iz slame na rami tudi za na tržnico, zakaj pa ne! Dobro je, da težimo k trajnostnim kosom, jih nosimo večkrat.

Kaj torej storiti, da zmanjšamo število zgrešenih nakupov? Se prej opremimo s seznamom?

Pred nakupom pogledamo v omaro. Smiselno je imeti nekaj osnovnih kosov, s katerimi kombiniramo stajlinge za različne dogodke. Ti te rešijo iz vsakršne zagate: črn suknjič, bela srajca, dobre kavbojke, črne hlače in črna obleka. To je osnova za karkoli – od pogreba do večerne prireditve. Nato pa se igraš naprej. Ne mislite si, da je treba imeti v omari samo belo-črno kombinacijo. Ampak bela srajca te vedno reši. Deluje sveže, elegantno (če je dobra!), poleg oblečeš džins, si nadeneš visoke pete in si pripravljen za večerjo, čez dan si lahko v isti opravi zapeljiv, hkrati eleganten. Dobro krojena srajca je nekaj najbolj uporabnega. Je pa res, da jo zelo težko dobiš. Posebej ženske z velikim oprsjem po navadi zateguje in razpenja gumbe, ob pasu pa jim je preširoka. Zato vedno svetujem, da si dajo srajco šivati po meri.

Se v Sloveniji še da najti dobre šivilje?

Absolutno. Imam tri, s katerimi sodelujem že 25 let, in točno vem, katera je pri čem posebej dobra. Vem pa, da imajo ljudje zadržke do šivanja po meri, ker bi radi videli rezultat takoj. S poplavo trgovin s poceni oblačili se je to še okrepilo. Seveda je dražje, kot če zavijete v trgovine s tako imenovano hitro modo, ampak za trajnejše in uporabnejše kose se to splača – raje imam manj kosov, a tiste dobre. Je pa res, da sem profesionalno v tem in imam ogromen osebni fundus oblačil, ki ga uporabljam pri nadaljevanki. Zanimivo mi je, kadar koga izmed igralcev oblečem v svoje hlače, ki sem jih nosila v osnovni šoli. Moda se ponavlja. Spet so v modi hlače z visokim pasom, široke, na gube ... Pri svoji Alini opažam, da nosi podoben kroj hlač, kot sem ga jaz nosila v osnovni šoli, a jo moti, ker niso raztegljive. Otroci so danes navajeni na udobje raztegljivih materialov.

Več v reviji Jana, št. 20, 17. 5. 2022