Ljudje

Kako ostaneš Tom Cruise

Jelka Sežun
14. 6. 2022, 22.00
Deli članek:

Ko je pred šestintridesetimi leti Tom Cruise posnel prvi Top Gun – naslova uspešnice pri nas niso niti poskusili prevajati – je bil svet ... no, drugačen. Ni bilo mobilnih telefonov. Ni bilo interneta, si mislite? Ni bilo pretočnih vsebin. V skoraj štirih desetletjih se je potem svet temeljito spremenil, vse je drugače ... samo Tom Cruise je še vedno Tom Cruise. Možakar, ki dela stvari po svoje. Po starem.

profimedia
Tom Cruise

Cruise je, pravijo, zadnja globalna zvezda. Kar pomeni, da pritegne ljudi v kino ne glede na njihovo starost, spol ali jezik. Njegov film gredo gledat preprosto zato, ker v njem nastopa on. Tako kot so včasih hodili gledat Arnolda Schwarzeneggerja ali Sylvestra Stallona. Ne glede na to, kaj sta v filmu počela, pokala vice v komediji ali pobijala barabe v akcijskem filmu. Cruise je zdaj edini, ki se še uspešno upira »pretočnim vsebinam« – njega že ne boste zalotili, da bi posnel film za Netflix, vsi njegovi filmi gredo še vedno najprej v kino. Ne bo se zgodilo, nikoli, je rekel o možnosti, da bi njegove nove filme gledalcem servirali na spletu. In se široko zarežal. S tistimi ravnimi belimi zobmi, ki so zamenjali one, postrani nasejane v njegovih ustih, ko je postal velika zvezda.

Tomu Cruisu ni treba nadaljevati kariere v televizijski seriji.

In je tudi edini, ki ima v pogodbi še vedno zapisano klavzulo »first dollar gross«, to pomeni, da poleg honorarja, ki ga dobi, da film posname, pobaše tudi del dobička – in njegov del mu odštejejo prej kot studiu, ki je film financiral. Takoj zatem, ko si svoj delež, približno polovico, odštejejo prikazovalci, dobi svoje odstotke Cruise. Šele potem studio. Manj svetleče zvezde dobijo poleg honorarja še nagrado, a samo če film doseže določen prag dobička. Cruisu si nihče ne upa postavljati omejitev. Za svoj drugi Top Gun utegne dobiti vsoto, ki se zapiše z devetmestnim številom. Za film, ki ga pravzaprav sploh ni hotel posneti, hecna stvar.

Pot je cilj. Recept njegovega uspeha, kot ga pove sam, ne zveni kot posebno bleščeča misel: »Vse, kar lahko naredim, je to, da vsak dan naredim najboljše, kar zmorem. To je vse,« je povedal nedavno. Tom praviloma ne blesti pri bleščečih mislih. Je pa dal, mogoče zato, ker takrat ni bil pod žarometi, dober zasebni nasvet soigralcu Glenu Powellu, ki se je potegoval za vlogo Roosterja, pa so jo dali Milesu Tellerju. Powellu so ponudili drugo vlogo, pa je užaljeno dvignil nos in jo hotel zavrniti, dokler mu ni Cruise rekel: »Ne izbiraj si najboljših vlog, izbiraj si najboljše filme in iz vloge naredi najboljše, kar se da.«

Cruise si ni vedno izbral najboljših filmov, je pa iz vsega potegnil najboljše, kar se je dalo. In je šel naprej, iskat nov izziv. Morda je njegov recept, ki prinaša uspeh, še najbolje povzel njegov sodelavec, ki je rekel: »Potem ko doseže svoj cilj, je Tomov edini cilj najti nov cilj.«

Več v Jani št. 24, 14.6.2022