Ljudje

Nisem človek z oklepom

Sonja Javornik
3. 8. 2022, 12.00
Deli članek:

Saša se je do lokala v bližini televizije pripeljal s kolesom. Presenetil me je že na pogled, saj je v živo precej drugačen kot na televiziji. Med pogovorom je bil sproščen in nasmejan, predvsem pa iskren in zabaven – razen seveda ko sva govorila o stavki, ki jo jemlje strašno resno, kar je tudi prav.

Šimen Zupančič
Zelo močno ljubim in sem zelo močno ljubljen, sem pa javna oseba, zato se lahko pogovarjamo o meni, zasebnost pa je del moje družine.

So vam že kdaj rekli, da ste kot maneken?

Presenečen sem nad tem. Moja samopodoba ni bila nikoli taka. Ob takih pripombah sem odvrnil: Kaj? Hvala lepa, bom povedal atu in mami in se jima zahvalil za dobre gene. (nasmešek) Zelo sta bila vesela in sta se zelo nasmejala.

A gotovo vam je kdo rekel tudi kaj v smislu: Ta je prelep za informativni program!

Od malega sem želel biti bralec novic. Poslušal sem 1. program Radia Slovenija in ponavljal besedilo za bralci. Moji prvi službi sta bili na radiu v Mariboru na komercialnih postajah, nato so me povabili na TV Maribor, kjer sem bil še dopisnik za TV Slovenija. Moje delo so opazili v Ljubljani in nekaj časa sem se v Ljubljano vozil na poročila in hkrati opravljal delo tam ter na radiu SI. Potem se je preselilo tudi moje zasebno življenje in sem zdaj na TV Slovenija.

Vam niso predlagali, da bi šli v razvedrilni program? Da bi bili novi Stojan Auer, ker pač prihajate iz Maribora, če se malo pošalim?

Ne, nikoli ni prišlo do tega. Občasno so me vabili, da bi kaj vodil, a je treba imeti meje pri tem, kaj počneš. Če ljudje človeka poistovetijo z eno glavnih informativnih oddaj, težko narediš tak preskok. Seveda je lahko kdo dober na več področjih – ampak gledalec mi mora zaupati, in ker gre za različne žanre, bi gotovo zaradi tega izgubil kredibilnost. To zaupanje človek doseže s kilometrino, delom na sebi.

Spremljate tudi druge informativne oddaje?

Seveda. V zadnjem času, ko nas je vse manj, težko vse pokrijemo in spremljamo. Zato je preverjanje informacij še bolj potrebno.

Urednik ima torej težavo, ker ne ve, koga poslati na teren? Koliko to zadeva vas?

Tudi luknja lahko nastane v programu, informacij ni. V tistem trenutku se prispevki malo podaljšajo. A dejansko vse stvari niso pokrite in tega si gledalec ne zasluži. Zasluži si vse informacije dneva, da mu ni treba iskati in brskati drugod, ker je to osnovno poslanstvo javnega medija. Smo kadrovsko podhranjeni, vodstvo pa ne naredi ničesar, da bi se uredništvo okrepilo, ampak vlaga drugam in krepi druga uredništva.

Ali kaj sodelujete z zloglasno Panoramo?

Za zdaj do sodelovanja ni prišlo. To določa vodstvo, ki si je očitno želelo, da bo en informativni program na 1. sporedu in en na 2. Logične razlage ne najdemo, ker se takoj po Dnevniku na drugem sporedu ponovijo iste stvari …

Problemi na RTV SLO se vlečejo že nekaj časa. Na žalost ste tisti, ki se izpostavljate, v manjšini, glede na to, koliko je zaposlenih.

Ne bi rekel, da nas je malo, ki stavkamo, je pa res, da se je glavno breme prevalilo na informativni program, ker se tu najbolj občuti pritiske. So se pa stavki pridružili snemalci, režiserji, tajnice režije, ljudje iz drugih programov, kot so izobraževalni, del otroškega, mladinskega, razvedrilnega, skratka iz vseh struktur televizije, čeprav vodstvo razlaga, da stavka samo informativni program, nas 180. To je čisto zavajanje!

Sliši se, da se v stavko ne vključujejo tisti, ki menijo, da jim je čisto v redu, in pozabljajo, da bodo nazadnje na udaru tudi oni.

Saj imamo tudi v informativnem programu posameznike, ki se jim zdi, da je stavka nepotrebna. Te politika vabi v oddaje, kjer trdijo, da Slovenija ne potrebuje zakona, ki bi politiko umaknil s televizije. Stavka je potrebna, ker padajo standardi, kakovost dela, informiranost javnosti …

Več v reviji Janašt. 312. 8. 2022