Ljudje

Za nekatere je cilj maraton, zame pa knjiga

Marija Šelek
15. 9. 2022, 22.41
Posodobljeno: 15. 9. 2022, 22.48
Deli članek:

Nekdaj z veseljem novinar in urednik se je po težkem premisleku pred leti odločil za delo v odnosih z javnostjo, najprej v domačem Kamniku, sedaj v prestolnici. Ampak prsti so ga srbeli, pisanje ga je klicalo. In ker je pozoren opazovalec družbe, ni čudno, da se v svojem prvencu NePovezani (Zgodba o svobodi) sprašuje, kaj se zgodi, ko svet ostane brez interneta. Nič hudega, lepo nam je, ali kaos, ko se človek obrne proti sočloveku?

Jaka Koren
Samo trunk se v svojem prvencu NePovezani (Zgodba o svobodi) sprašuje, kaj se zgodi, ko svet ostane brez interneta.

Nekoč je na poti v službo, kamor se redno vozi z vlakom, opazoval, kako so vsi gledali v telefon. Začel je razmišljati, kaj bi se zgodilo, če bi internet ugasnil. V pripravah na pisanje je v svojem vsakdanjem življenju opazoval, kje vse uporablja internet, in ugotovil, da tega ni malo. »Na internet smo kot družba precej bolj navezani, kot si mislimo,« pravi novopečeni pisatelj, ki to oznako vztrajno zavrača.

»Pod pisatelj mi pride na misel Drago Jančar ali Ivan Cankar, ne pa nekdo, ki mu je uspelo izdati prvo knjigo. Pisanje knjige NePovezani je bil eksperiment. Projekta sem se lotil, ker sem želel videti, ali lahko pretečem ta maraton. In pisanje knjige je maraton. Zadal sem si, da knjigo dokončam do svojega 40. leta. Nekateri si za cilj zadajo preteči maraton, jaz pa pisanje knjige. Malo sem zamudil, ampak vseeno lahko rečem, da mi je uspelo.«

Pot v kaos. Mož Zdenke ter oče enajstletnega Matevža in sedemletne Tine je pretekle dni svoj glas pustil na nemških tribunah, saj je velik navdušenec nad košarko. Lahko bi rekli, da je tudi navdušen uporabnik interneta. »Iskreno povem, da sem močno navezan nanj. Redno uporabljam sodobne spletne banke, raje komuniciram po aplikacijah kot s SMS-sporočili, sem uporabnik družbenih omrežij … Prav zato, ker tako podrobno spremljam in uporabljam to tehnologijo, vem, kako nevarna je.