Ljudje

Zjutraj pred matičarja, zvečer pa na oder

Sonja Javornik
7. 11. 2022, 22.00
Posodobljeno: 8. 11. 2022, 22.15
Deli članek:

Maja nam je v ekskluzivnem pogovoru Nina Osenar zaupala vse o slabih petih letih, ko se je zaradi sindroma izgorelosti dobesedno borila za življenje. Ko včasih ni imela niti toliko moči, da bi odprla oči. Ko so celo zdravniki dvigali obrvi, a njen Dejan Kontrec, nekdanji hokejist, ni popustil in je vztrajal, da bo še naprej skrbel zanjo. In za otroka. Kajti Nina je zbolela osem mesecev po porodu. Spomladi je bila že toliko pri močeh, da je lahko v izčrpnem pogovoru, med solzami in smehom, razložila, zakaj je tako dolgo nismo videli na odrih. Prejšnjo soboto pa je Nina spet stala na odru in ne le da je vsa sijoča vodila Slovensko popevko, ampak je prav tisti dan svojemu priimku dodala še Kontrec. Pogovarjali sva se takoj po prireditvi.

Grega Hočevar
Nina Osenar je dodala priimek Kontrec


V primerjavi s pomladjo, ko sva delali intervju o vaših slabih petih letih trpljenja zaradi bolezni in ste bili še zelo krhki, danes kar žarite in prekipevate od energije!

Ja, ogromna razlika je! Tako sem vesela, da mi je šlo v zadnjih mesecih zdravje samo navzgor! In res sem srečna, da sem se odločila sodelovati na Popevki. Je pa to velika odgovornost in stres, na srečo pozitiven. Če se ne bi počutila dovolj pri močeh, bi vodenje seveda zavrnila. Iz srca sem hvaležna uredniku Roku Smoleju, da me je prav po očetovsko čuval skozi celoten proces ustvarjanja! Prav tako je bil čudovit moj sovoditelj Jure Kopušar, ki je človek, ki ga takoj vzljubiš, takoj začutiš srčnega človeka. Pa naša krasna scenaristka Natalija Gorščak, ki se šali, da me je kar posvojila! (smeh) In naša edina diva, Helena Blagne, ki mi je izkazala veliko čast in zapela z menoj v duetu. Kakšna karizma, njena edinstvena, topla energija je naravnost očarljiva.

Vas ni nič skrbelo, da bi bil ravno danes dan, ko bi šlo na slabše?
Ne, ker sem res že toliko boljše, da me slabo počutje ne položi več v posteljo, kot me je prej. Vmes, ko smo imeli vaje, sem doma popoldne za kakšno urico in pol zaspala, pa je bilo spet vse v redu. Tako sem vedela, da bom kos nalogi. Kakšne tri dni bom sicer zdaj potrebovala in se crkljala pod odejo s svojim možem in sinom. Ja, Dejan je po novem moj mož!

Koliko diamantov imate na poročnem prstanu?
Sedem. Po enega za vsako najino skupno leto.  

Kako to, da sta se odločila za poroko prav na dan Slovenske popevke?

Bilo je spontano. Doma sem imela probo bele obleke, kreacijo vrhunske stilistke Vesne Mirtelj, ki sem jo nosila med pevskim nastopom s Heleno Blagne. Dejana sem poklicala, naj me pride v garderobo pogledat. Ko sva ostala sama, sva si pripravila večerjo in je rekel: »Veš kaj, Nina, dajva se kar poročiti! Ta obleka je tako lepa, siješ v njej kakor prava nevesta, in da bo ta sobotni večer še bolj čaroben, ker je to nov začetek, te po oddaji pridem iskat in se poročiva.« Potem pa sva se odločila za soboto dopoldne, ko sem imela zjutraj pred generalko toliko časa, da sva se odpeljala v Kamnik na upravno enoto. Bila sva sama, brez prič. Domači so sicer vedeli. Takoj ko je matičarka začela brati o ljubezni, zvestobi in predanosti in o zakonu, ki naju bo odslej povezoval v dobrem in slabem, sem se tako zjokala … povsem so me preplavila čustva sreče. Srečna sem bila, da je tisto težko obdobje, skozi katerega sva šla, za nama. Želiva si, da nama življenje ne bi namenilo več tako hudih izzivov.

Kaj pa medeni tedni?

Midva imava medene tedne doma, ko lahko končno skupaj pijeva kavo, ko lahko skuham kosilo in večerjo, da sva res skupaj kot pravi zakonski par, da uživava z otrokom. Da sem jaz pokonci, da se igramo, da smo veseli, da pojeva, pleševa z malim. Ker so bile to skoraj pet let za naju le želje! Zdaj pa smo res zelo srečna družina. Vsem je odleglo, ker je bilo res hudo …

Kako je potem potekal dan?

Pri matičarju je trajalo vse skupaj deset minut. Nato sva se odpeljala domov, v miru spila kavo, to je najin jutranji obred, potem sem si umila lase, se naličila in šla na televizijo, kjer me je že čakal frizer.

Na poroki ste bili torej kar brez ličil?

Skoraj brez, čisto malo pudra sem imela in malo sem imela namazane trepalnice.

Več v reviji Jana, št. 457.11.2022