Ljudje

Vsak si lahko pomaga le sam

Sonja Javornik
14. 11. 2022, 22.00
Deli članek:

Natančna. To je beseda, ki dobro opiše Bilko Baloh, ki je v svojem pestrem življenju počela že marsikaj in na videz strašno različne stvari, a jo je vse že pred desetletji pripeljalo na sedanjo pot. Najprej je postala mojstrica za postenje, nato je iskala odgovore, zakaj nekaj deluje in zakaj ne, ter prišla do ajurvede. Danes je Bilka Baloh pravi naslov za vse, ki iščejo pot do ravnovesja v telesu. V svoji drugi knjigi Post širi zavest tako podrobno piše o delovanju telesa, da ni čudno, da je vedno več tistih, ki tudi s svojim primerom potrjujejo uspešnost njene pomoči. Skupni imenovalec teh zgodb je črevesni mikrobiom, ki mora biti v ravnovesju, kar je za vse, ki jedo procesirano, vnaprej pripravljeno hrano, uživajo gazirane energijske napitke in prigrizke, polne aditivov, pa meso ter mesne izdelke, ki so jim dodani nitrati in nitriti, že velik problem.

Revija Jana
"Pri ajurvedskem zdravljenju gre za odpovedovanje in spremembo življenjskega sloga. Ni več pečenk in obilnih krožnikov! "

Izdali ste že drugo knjigo o postenju; prva je bila Post, seme zdravja, ta pa ima naslov Post širi zavest – modrost celične inteligence. Gre za nadaljevanje?

Prva knjiga je poljudna in opisuje postenje, delovanje mikrobioma ter presnovnih organov. Druga je napisana za zahodnjaka, ki želi imeti vse znanstveno dokazano, preračunano v kilograme in številke, da je njegovemu umu všečno in bolj domače. V knjigi so zbrana zadnja znanstvena odkritja s področja molekularne biologije, epigenetike, raziskave, ki so jih naredili na kliniki Otta Buchingerja v Nemčiji, kjer se s postenjem ukvarjajo že več kot sto let. Pišem o tem, kaj se dogaja, ko telesu odvzamemo trdo hrano in ga pustimo na omejenih kalorijah, ki jih dovajamo z zelenjavnimi sokovi in bistrimi juhami. Z razstrupljanjem se raven nekaterih bakterij zniža, nekaterih pa poveča, omenjeni so tudi sirtuini. To je skupina beljakovin, med katerimi sta najpomembnejši SIRT1 in SIRT3, ki preprečujeta oksidativni stres.

Mimogrede, pred kratkim sem govorila z zdravnikom, ki zdravi črevesni mikrobiom. Odsvetuje klistir, češ da se zaradi njega lahko razvije še več škodljivih bakterij. Vi ga v svojih terapijah izvajate.

Klistiranje je v mojih terapijah samo eden od postopkov in je zelo učinkovito, ker mu sledijo še drugi. S klistirjem prečistimo zgolj pol metra debelega črevesja, nato pa je treba črevesje revitalizirati. Klistirji so različni – zdravilni in revitalizacijski. Delam po načinu ajurvede, kjer klistirju rečejo basti. Slabih bakterij v črevesni sluzi se lahko znebimo le, če jih ne hranimo, zato se postimo. Kadar delamo vodni klistir, je po njem treba izvesti revitalizacijski – oljni klistir, da črevesje nahranimo in naredimo prožno. Samo vodni klistir lahko dehidrira debelo črevo, in to ni dobro. V takem primeru je lahko celo škodljiv, sploh če ga izvajamo vsakodnevno. Klistir se izvaja izključno terapevtsko, torej v času, ko telo razstrupljamo.  

Kako ste od postenja prišli do ajurvede?

Pred 25 leti sem začela s klasičnim postenjem, torej odvzemom trde hrane, ki se nadomesti z zelenjavnimi sokovi in bistro hrano. Znanje sem nadgradila s študijem na AIVS pri dr. Davidu Fravleyju – Pandit Vamadeva Shastri. Že pred leti sem začela uvajati v program postenja ajurvedska orodja, ki jih najdemo tudi v pančakarmi – to je pet orodij, s katerimi prečistimo telo. Teh pet postopkov prečisti mikrobiom od zadnjika do ustne votline. Mikrobiom je sistem sluzi, ki ni oživčen, zato uradna medicina o njem ne govori kot o organu. V ajurvedi pa je to najpomembnejši »organ«, saj so v tem sistemu sluzi vse za nas izjemno pomembne bakterije. Zanimivo, bakterije nimajo živčevja, nimajo rok ali nog ne možganov, pa vendar so si izbrale točno določen prostor v našem telesu. Neke bakterije imamo v debelem črevesju, druge v tankem, tretje so le v želodcu, spet druge v zgornjem delu mikrobioma. Če se čezmerno razrastejo slabe, nimamo dobrega imunskega sistema. Razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami naj bi bilo po znanstvenih raziskavah 80 : 15 : 5. 80 odstotkov je tistih, s katerimi živimo v simbiozi, imamo jih na koži, za nohti, v laseh. 15 odstotkov se jih ne prehranjuje s hrano, temveč z minerali, vitamini, encimi, le redko z zelenjavo. Pet odstotkov pa je patogenih bakterij, ki jih vsakodnevno hranimo s sladkorjem, procesirano hrano, mesom … Teh pet odstotkov se hitro razraste, ko uživamo prej omenjeno hrano, ob tem pa dobre ostanejo v manjšini. Ko pade imunski sistem in ko v naše telo vstopijo mikrobi (skozi usta, nos, s hrano, rokami ...), nimamo »vojske«, da bi se telo spopadlo z njimi. Mikrobi prehajajo skozi sluznico v limfo, od tam v kri in potem po vsem telesu. Sprožijo se vnetni citokini in telo postane toksično.

Kadar na primer pride k meni nekdo z dermatitisom, ki mu uradna medicina ne zna več pomagati in mu predpiše dosmrtna biološka zdravila, začnem s terapijo na tankem črevesju, coni doše pita. Kadar so problemi z zaprtostjo, ledvicami ali kostmi, je treba najprej pozdraviti debelo črevo, cono doše vata …

Kdaj ste začeli svoje znanje uporabljati za pomoč drugim?

Pred dobrim desetletjem, že prej pa sem bila mentorica pri običajnih postih. Ko sem znanje nadgradila z ajurvedo, pa so se začele »čudežne« ozdravitve. Pri tem mi je v veliko pomoč dr. Milind Sajjanwar, moj mentor in učitelj, ki ima v Indiji kar štiri bolnišnice.

Več v reviji Jana, št. 4615.11.2022