Mnenja

No, Milan, kaj bomo?

Melita Berzelak
28. 9. 2020, 22.00
Posodobljeno: 29. 9. 2020, 18.49
Deli članek:

Zarja Jana
Uvodnik

Pravzaprav je škandalozno, da kljub resnosti situacije pred ljudi vnovič pošljejo Milana Kreka. V četrtkovi Tarči nam je tako žugal: Če bomo šli po virusni krivulji navzgor, se bolnišnice ne bodo odpirale, ampak zapirale! Kar bi se dalo razumeti tudi v smislu, če ne bomo pridni, nas ne bodo zdravili, sami smo si krivi. In to naj bi že precej znervirano ljudstvo spodbudilo k doslednejšemu upoštevanju priporočil ... Na Švedskem so vabili ljudi, naj pridejo k zdravniku, pri nas je trajalo cel teden, da si je ženska z razlitim slepičem izborila mesto na kirurgovi mizi. Ker je NIJZ, torej ustanova, ki ji direktoruje Krek, izrecno predpisal, da se sme pregledati le negativne. 

»Eriko« je ošteval kot šolarko, ker je njena matična hiša snemala »nezakonito početje« na prireditvi olimpijskega komiteja, kjer so sedeli brez mask; šolska ministrica je zaradi znanih zapovedi v šolah še posebej bodla v oči. Pustimo nevljudnost do voditeljice (po njegovo: Milan, v javnosti se ženske naslavlja z gospa ali gospodična). Veliko huje je, da gospod javni funkcionar očitno ne ve, zakaj so novinarji na svetu. Glej no glej, prav za to, da snemajo in odkrivajo nezakonito početje. Ker če ga ne bi, bi bilo pa življenje na vrhu res ena sama pesem, a ne? 

Je torej kaj narobe z ljudstvom, ki se posmehuje svojim oblastnikom? Kaj je mogoče očitati novinarjem, ki posnamejo te iste oblastnike pri kršenju lastnih pravil? Prav nič. 

A vrnimo se k morebitnemu ugašanju bolnišnic, ker ljudstvo ne uboga. Sveta preproščina in naivnost: kaj če bi raje kakšno na novo odprli, morda – čudo božje – celo zgradili? Kitajci so jo v nekaj dneh. Če imamo ob štirimilijardnem primanjkljaju in 780 milijonih za orožje še drobiž za sto tisoč evrov vredno jelko v Vatikanu, bi se nemara našlo nekaj milijončkov za bolnišnico ali dve? (Pa za dostojno plačilo zdravstvenih delavcev tudi.) Ah, seveda, pri nas se tega lotimo z razpisom. Po pritožbah, razveljavitvah in aneksih bi bili okoli božiča 2025 nemara blizu odločitve, še verjetneje se bomo prej vozili z letečimi krožniki. Nov trgovski center pa ... ni problema, izvolite temeljni kamen in fotografijo z ministrom »ob veliki pridobitvi za slovensko gospodarstvo«. 

Zasebni kapital posluje s svetlobno hitrostjo, iz javnega se plačujejo jelke, provizije in tanki. Kajpak je treba prej postaviti na čelo te tragikomedije »kosmatega moža«, kot ga ljudstvo imenuje na družbenih omrežjih, da se ljudje ubadajo z njegovimi odloki, ne pa s poniglavimi rabotami v ozadju. Gospodarski, ups, oprostite, okoljski minister kupuje delnice Petrola z domnevno zlorabo notranjih informacij. Notranji minister dobi parcelo ob morju za tretjino tržne cene. Nova24 bo financirana z denarjem davkoplačevalcev. Morda pa kaos v zdravstvu pride prav, da se storitve prek pogodb prenese k zasebnikom, je tvitnil ekonomist Jože P. Damijan. 

Ljudje, zdravje (pa morda še kaj drugega) bo treba vzeti v svoje roke. Če je vrag odnesel šalo že septembra, se bomo najpozneje januarja gledali iz jarkov, zdravili pa pri vračih. 

P. S.: A očitno vendarle imamo epidemiologa, ki ne le da zna kaj povedati razumljivo in spoštljivo ter si upa priznati, da mask v razredih ni zapovedala stroka. Mlademu Fafangelu bi morda uspelo pomiriti celo upornike in dvomljivce. Pa mu bodo najbrž prej odgriznili glavo, kot pustili, da reši kakšno od teh zagat. Ker jim kaos odgovarja. 

Grem oprat svojo masko. 

Zarja Jana št. 39, 29. 9. 2020