Mnenja

Kdo ima več mišic?

Marija Šelek
1. 3. 2021, 22.00
Deli članek:

Shutterstock
Ker taksisti prihodu Uberja nasprotujejo, je ogenj v vladni strehi. Zato so kaznovani. Ker niso pridni.

Vlada se je odločila, da bodo zaposleni v nekaterih poklicih del presejalnega programa in se bodo torej za opravljanje svoje dejavnosti morali testirati enkrat na teden, nekateri celo vsake tri dni. Med temi so tudi taksisti, ki tako neživljenjskemu ukrepu nasprotujejo. Resda je taksi majhen prostor, ampak enako majhen prostor je bil tudi takrat, ko smo bili globoko v rdeči fazi. Je testiranje na tri dni jasno in glasno taksistom utemeljil morda kakšen epidemiolog?

Čeprav je pristojni minister taksiste poslušal, jih ni slišal ali pa jih ni smel, saj morda ni v njegovi moči, da bi kaj spremenil. Taksisti so zahtevali vpogled v strokovno argumentacijo takega odloka, a jim je nihče ni predložil. Zakaj pa bi jo, navsezadnje. So jim pa odgovorni raje pokazali mišice: pred državni zbor so poslali trumo policistov, da so jim za hupanje in nedovoljeno protestiranje vestno pisali kazni. Na to smo že navajeni, ni pa normalno, bi dejal odlični kolega Milharčič.

Taksisti obljubljajo, da se ne bodo predali in bodo za svoj boj izkoristili vsa pravna sredstva. Ne gre za to, da zanikajo nevarnost virusa, ne gre za to, da se jim ne bi ljubilo testirati in da jih tisto, sicer res neprijetno, vrtanje po nosu moti. Testiranja na tri dni so za opravljanje njihovega poklica neživljenjska, saj zaradi dolgih čakalnih vrst izgubljajo čas za delo in ogrožajo svoj prihodek.

Za organizacijo testiranj mora biti odgovoren zaposlovalec, testiranja morajo potekati znotraj delovnega časa, delavec pa ne sme imeti dodatnih stroškov. Taksisti so večinoma sami sebi svoj delodajalec, mnogi se za to niso odločili iz navdušenja nad podjetništvom, ampak so bili v tak status prisiljeni.

Jih je tako težko razumeti?

Nerazumevanje je v Odmevih dobro demonstriral državni sekretar Blaž Košorok z ministrstva za infrastrukturo, ki je s svojo vzvišeno retoriko in nenehnim ponavljanjem, da iščejo rešitve, za mnoge v primerjavi s predsednikom taksistov Dejanom Jefimom deloval resda hladen kot špricer, vendar ni podal nobenega konkretnega in zadovoljujočega odgovora.

Je pa Jefim ustrelil naravnost v tarčo, ki se ji reče Uber, češ da v tem grmu tiči zajec. Ker taksisti prihodu Uberja nasprotujejo, je ogenj v vladni strehi. Zato so kaznovani. Ker niso pridni. Ena izmed mariborskih taksistk je čez dva dni povedala, da dokler bodo slovenski taksisti pobirali drobtinice za preživetje svojih družin v Sloveniji, Uberju ne bodo dovolili v državo. O Uberju za zdaj samo še tole: za tega platformnega ponudnika prevozov se je kot ena najbolj sovražnih držav izkazala Nemčija, kjer je Uber več na sodiščih kot na cesti.

Kaj pa stranke, ki bi se rade samo varno vozile, kot je posredovala voditeljica Odmevov? Kot da ljudje protestiramo in zahtevamo ter se tresemo od strahu, če taksisti ne bodo testirani na tri dni. Potem predlagam, da so testirani kar vsak dan, to bo zame kot stranko še najbolj varno.

Tiste, ki so se predstavniku taksistov zaradi nastopa v Odmevih posmehovali, pa bi takoj postavila pod studijske luči ter pred kamere, saj me res zanima, kako herojsko bi potem modrovali. Na domačem kavču sem tudi jaz vedno ultra sposobna.

Zarja Jana, št. 9, 2. 3. 2021