Mnenja

Hura, poletje prihaja!

Melita Berzelak
7. 6. 2021, 22.00
Deli članek:

Zarja Jana
Uvodnik


     Lani je vlada razglasila konec epidemije že konec maja in zdravstveni delavci so na stopnicah svojih ustanov ganjeni spremljali prelet migov – njim v čast. Disketna opozorila, da topel in suh zrak tako ali tako uničuje viruse, da poleti recimo nikoli ni gripe in da bomo šele jeseni videli, ali se je pandemija zares polegla, niso zalegla. Vlada opozoril ni jemala resno niti pozno poleti, ko je bilo že vlažno in hladno, ljudje pa so še zmeraj veseljačili na zapoznelih počitnicah. Ko so nas znova odeli v maske in zaprli v takšne in drugačne karantene, je bilo že prepozno. Čeprav je bilo povsod hudo, je bilo pri nas še nekoliko huje. A žal ni bil samo covid, kjer smo po obolevnosti in smrtih na vrhu evropske lestvice, bilo je tudi veliko nesmiselnega vladnega zafrkavanja državljanov, ki že dolgo ne verjamejo več, da so protivirusni ukrepi zares namenjeni le virusom. Namenjeni so predvsem političnemu preživetju vlade, ki je nismo izvolili in ki v parlamentu nima večine. In ki se kljub neskončnemu trudu, izposojanju cepiv od Madžarov in hvalisanju, da smo že v zeleni coni (čeprav nikakor nismo), lahko pohvali z eno najnižjih precepljenosti v Evropi. 20-odstotno. Britanci so s prvim odmerkom cepili 75 odstotkov odraslega prebivalstva, z drugim pa polovico. Pa sploh niso zadovoljni, saj se bojijo jeseni in indijskega virusa.

        Mi se ne bojimo ničesar. Kmalu bomo spet pripravljeni na mige, če bodo imeli kje v bližini kakšne vojaške vaje. Iz dneva v dan je manj prepovedi, da komaj lovimo sapo. Še prejšnji dan je lahko na tribunah in v dvoranah sedela polovica  gledalcev, naslednji da pa že tri četrtine. Mi lahko kdo pojasni, kako jih bodo razvrstili, pri polovici je razumljivo, da je vsak drugi sedež prazen, razen pri družinskih mehurčkih. Po enem letu se je zbudilo tudi ustavno sodišče in razsodilo, da so bili vladni ukrepi omejevanja svobode pretirani. Tistim, ki še niso plačali globe, jim je ni treba, drugi pa imajo na voljo dve obrazložitvi – da je že plačano globo mogoče izterjati in da ne. Super. 400 evrov (pa tudi veliko  več) za večino ni mačji kašelj. Se bodo zdaj nekaj let prepirali, kako jih izterjati in s kakšnimi stroški?  Morda pa bodo protestnikom in jedcem bureka na cerkvenih stopnicah predlagali, da globe pretopijo v državne obveznice?

      Poletje prihaja, dragi moji, politika se hvali, da je zadušila pandemijo, strokovnjaki  pa svarijo, da nikakor. Zdi se, da se bomo morali kar sami po zdravi pameti odločati, ali si bomo še umivali roke ali pa bomo skakali v vodo s kirurškimi maskami na obrazu.  Vlada pa bo (če dotlej še bo) predsedovala Evropi in skrbela, da se bodo elektronske povezave pokvarile ravno takrat, ko bodo iz Bruslja sitnarili, naj že začneta delovati izbrana tožilca ali kaj se gremo s STA in večino medijev. Sumimo, da iz evropskih ustanov ne bodo ravno množično rinili v Slovenijo,  tako se vsaj sliši od nekaterih precej besnih komisarjev in predsednikov delovnih teles. Beloruski predsednik ima dober recept, mislim ugrabitev letala, le da mi ne bi lovili oporečnikov, ampak bi evropske uradnike pričakali na letališču s preprogo in himno bi jih potem ljubeznivo popeljali na Brdo. Z maskami ali brez njih.