Mnenja

Ljubi bog, nakloni nam kakšnega Draghija!

Melita Berzelak
5. 7. 2021, 22.00
Deli članek:

Zarja Jana
Uvodnik


 Naj bo takoj jasno – ne pišem o veri in duhovnikih, ki so svojim faranom tolažniki in pravi božji pastirji. V mislih imam Katoliško cerkev kot institucijo, ki je v svoji zgodovini zagrešila tudi veliko zločinov – in pri tem zmeraj znova odnesla celo kožo. Kako je to mogoče? Preprosto, zlizala in zlepila se je s kralji, carji in predsedniki ter njihovo administracijo, ki ji pravimo na kratko država. Cerkev je posvetno oblast podpirala tako, da je vernikom grozila s peklom, če je ne bodo ljubili in ubogali, država pa se je delala slepo in gluho, ko je šlo za cerkvene zlorabe in zločine. Mnoge umazane posle je celo sama porinila v duhovniške in redovniške roke, ker je tam več molčečnosti in jih je v svetniških meglicah težje odkriti.

 Nazadnje je udarilo v Kanadi, ko so ob enem od prevzgojnih zavodov za otroke staroselcev našli več kot 200 grobov, in šele takrat je svet, pa najbrž tudi večina Kanadčanov, izvedel, da je imela Katoliška cerkev v državi kar 139 takšnih domov in v njih prevzgajala več kot 150.000 otrok – zadnjega so zaprli šele leta 1998!  In čeprav je država plačevala bivanje v zavodih, so bile razmere neznosne, lakota neizmerna, prevzgoja skrajno groba in zlobna, zlorabe pogoste, smrti pa tudi. Zakaj prevzgoja? Otroci bi morali pozabiti na svoje običaje, materni jezik in starše ter postati katoliki. »Ubij Indijanca in reši človeka,« je bil moto enega od ustanoviteljev otroških zavodov. Indijanci, ki so prevzgojo preživeli, pripovedujejo strašne zgodbe. Doslej so našteli več kot 4.000 otroških smrti … In? Predsednik kanadske vlade Justin Trudeau se je staroselcem opravičil, papež je globoko presunjen. Za zdaj še ni nihče niti iz Cerkve niti iz državne administracije nakazal, kako se bodo žrtvam in njihovim svojcem vsaj za silo oddolžili. In kako bodo krivce, mnogi so še zelo živi, kaznovali. In kako bodo nespodobne naveze med Cerkvijo in državo v prihodnje preprečili.

  Kanada je daleč, Poljska, Madžarska in še nekatere druge države iz soseščine, kjer ima Cerkev vse večjo besedo v politiki, pa so blizu. Poljakinje se lahko svojemu cerkvenemu vrhu in konservativnim politikom zahvalijo, da je postala njihova maternica državna last in bodo morale na splav v tujino, če jim bosta to dopuščala virus in denarnica. Madžarski mladoletniki ne bodo smeli v šoli nič slišati o homo- in transseksualnosti, čeprav je prav to obdobje zelo pomembno za spoznanja, zakaj so nekateri drugačni. Tudi Vatikan je skušal poseči v italijansko zakonodajo, ki prepoveduje udrihanje čez  skupnost LGTB, pa mu je premier Mario Draghi (ki se je šolal pri jezuitih) zabrusil, da je Italija laična država. Torej ločena od Cerkve.

      Ljubi bog, nakloni nam kakšnega Draghija.

Zarja Jana, št. 27, 5.7. 2021