Mnenja

Ko pride deževje

Jelka Sežun
19. 7. 2021, 22.00
Deli članek:

shutterstock
Uvodnik

Tisti referendum, ki je tako zelo pobožal dušo, ni bil samo referendum, to vemo, bil je tudi iztegnjen kolektivni sredinec širokih ljudskih množic tej vladi. Potem ko so – pri rekordni udeležbi! – dobili manj kot štirinajst odstotkov podpore, bi šli pokončni, častivredni ljudje pisat svoje odstopne izjave, oni so pa šli, če gre verjeti govoricam, pisat nov zakon o referendumu. Ko so ljudje od silnega zadoščenja malone plesali po ulicah, koalicija ni rekla nič. Potegnili so glave med ramena in bili pretežno tiho. Kako nenavadno.

Medtem so se novi kandidati za referendum potrpežljivo postavljali v vrsto – slabi, škodljivi, nespodobni zakoni.

Zakon o nalezljivih boleznih.

Zakon o nacionalnem demografskem skladu.

Zakon o dolgotrajni oskrbi.

Vsi napisani tako, da bodo koristili predvsem "družinskim prijateljem" in vojnim dobičkarjem. Vsi napisani tako, da bo skupno premoženje lahko še naprej odtekalo v zasebne žepe, glasove protesta pa bo laže utišati.

V četrtek dopoldne so imeli v državnem zboru pred drugim glasovanjem o zakonu o nalezljivih boleznih, ki se je bil majčkeno spotaknil čez veto, še eno razpravico in ga je ena od koalicijskih kopriv silovito branila, tako, z zanosom, kako dober in potreben je, ampak proti večeru, ravno toliko, da so še lahko ujeli Dnevnik, so prav tisti, ki so ta zakon spisali, rekli, da bodo glasovali proti njemu. Proti temu odličnemu zakonu? Da je ozračje preveč razgreto. Da bodo preučili pripombe, ga popravili in jeseni znova poskusili. Glasovanje o zakonu o demografskem skladu so tudi prestavili na jesen. Kako povsem in v celoti nenavadno.

Jih je končno srečala pamet (pamet ogorčeno vse zanika in trdi, da ni bilo nobenega srečanja)?

So se, kot meni opozicija, ustrašili groženj z referendumi?

So si, kot ugibajo politični analitiki, tako kupili čas, da ukrotijo majave poslance, ki so spet zanihali, tokrat stran od njih?

Ali pa res pišejo nov zakon o referendumu, enega takega, ki jim bo prihranil katastrofalne poraze, kot je bil tisti iz predprejšnje nedelje?

Morda pa so si samo vzeli trenutek, da v miru pripravijo kovčke ...

Zarja Jana št. 29, 20.7.2021