Mnenja

Davki so za glupe

Jelka Sežun
26. 10. 2021, 20.53
Posodobljeno: 26. 10. 2021, 20.53
Deli članek:

shutterstock
...

V ponedeljek so imeli v državnem zboru prvo obravnavo še enega zares nespodobnega zakona, označili so ga – med drugim – za »enega najbolj uničujočih zakonov, ki jih je pripravila ta vlada«. Ta vlada je pripravila že kar nekaj uničujočih zakonov, kaj je torej tokrat tako posebnega? Tole: z novim zakonom o dohodnini kani vlada v odhajanju v javno blagajno do vratu zadolžene države izvrtati osemstomilijonsko luknjo. Osem-nič-nič. Milijonov. Evrov. Na leto. Vsako leto.

Kako? Z davčnimi odpustki. Z nižanjem davkov. Takole: v najvišjem davčnem razredu bi sedanjo petdesetodstotno stopnjo obdavčitve radi znižali na 45 odstotkov. Koliko ljudi ob tem odpira šampanjec? Štiri tisoč tristo, to so tisti z najvišjimi plačami, ki bodo zdaj še višje, ker bodo manj obdavčene. Hkrati bodo pa davčne olajšave zlagoma rasle gor v nebo, s sedanjih 3.500 evrov na 4.500 naslednje leto in na 7.500 evrov do leta 2024. Ampak davčne olajšave vendar koristijo vsem nam, ne? Ne nujno – in tole je tisti zares nespodobni del: če zaslužite manj kot 850 evrov bruto, ne boste z olajšavami dobili niti centa, tisti, ki zasluži 1.200 evrov bruto, bo imel čez tri leta plačo višjo za celih 53 evrov, če pa so vas naklonjeni bogovi posadili v telo menedžerja z deset tisoč evri bruto plače, bo ta še za 167 evrov višja. Za kafe bo že.

Orgija predlaganih nižanj se nadaljuje z nižanjem davka na kapital, s sedanjih 27,5 odstotka nazaj na 25 odstotkov, pa z nižanjem davka na dohodek od oddajanja premoženja s 27,5 odstotka na skromnih 15 odstotkov. In spet, koristi ne bomo imeli vsi – če nimate delnic, ki prinašajo dividende, ali nepremičnin, se vas te olajšave ne tičejo. Če pa ste po drugi strani nekdo, ki z oddajanjem prostorov zasluži, recimo, 200.000 evrov letno, boste za ta dobiček plačali 21.250 evrov davka manj. Kje je zdaj tisti šampanjec?

Pa tudi to še ni vse: čeprav od znižanih davkov in davčnih olajšav ne boste imeli nobene koristi, jih boste krepko občutili – manj denarja v javni blagajni namreč pomeni manj denarja za zdravstvo. Manj denarja za šolstvo. Manj denarja za znanost. Manj denarja za socialne programe. Manj denarja za vse, kar dela socialno državo socialno. Davčni odpustki delajo bogate še bogatejše, revne še revnejše in razkorak med prvimi in drugimi še večji.

Ampak ta vlada očitno ve, kar je že pred štirinajstimi leti, leta 2007 vedel tedanji gospodarski, sedanji okoljski minister Vizjak: plačevanje davkov? To je glupo.

Zarja Jana št. 43, 26.10.2021