Mnenja

Jana spet doma!

Melita Berzelak
6. 12. 2021, 22.00
Deli članek:

zarja jana
Uvodnik

Nič ne bomo okolišili: prihodnji torek vas bo pri vašem prodajalcu časopisov čakalo nekaj, česar niste videli že dolgo. Kar ste globoko v sebi pogrešali, čeprav se tega morda niste zavedali. Ne boste verjeli: na policah bo spet Jana.

Od prihodnjega tedna nič več dvojnih logotipov in lomljenja jezikov. Samo štiri črke: Jana, sinonim za nekaj, ob čemer smo odraščali. Vi in mi.

Dolgo smo premišljali in naposled soglašali: Jana se bo vrnila. Deset let je trajalo. Deset let zgodbe, ki je ni nihče razumel; mi smo jo živeli. Kak las je osivel, tri konce sveta smo preživeli: smrt podjetja, domnevni konec tiska, ko se je vse selilo na splet, in potem še covid. To zadnje je bilo skoraj najtežje, a nas je življenje dobro pripravilo na izredne razmere.

Kar se nam je zgodilo, bi nemara morala obdelati kaka diplomska naloga: kako novinarji po tem, ko ostanejo brez svoje revije, v nasprotju z vsemi pričakovanji ohranijo bralce.

Skušamo si vas zamišljati. Šli ste z nami skozi vso to pravno burko, hoteli ste naše zgodbe, sprejeli naše razlage, nam zaupali in nas spodbujali, predvsem pa ste z nami izbojevali nekaj, kar je vredno zlata: spoznanje, da ni sile, ki lahko zlomi zaupanje med naklonjenimi si ljudmi.

To je tudi vaša zmaga. Ostali ste z nami. In tudi zato je Jana spet doma.

Ne, Zarje ne bomo pokopali. Občasno jo bomo obujali skozi čisto nove priloge, take, ki vam bodo všeč (hvala za vaše predloge in mnenja – kritike še posebej – v veliki nagradni anketi, ki ste jo tako množično izpolnjevali.)  Ob 50. obletnici si bomo tako podarili dobro staro, a z vašimi predlogi osveženo revijo. Samo ljudje, zgodbe in življenje. Pa nekaj modrih misli in zalogaj nasvetov.

Kot je zapisal kolega: lep občutek je ta vrnitev, kot da je delček sveta spet normalen in je ena krivica odpravljena.


Melita Berzelak

P. S. Prihodnji torek vas bo čakala posebna, zlata številka ob naši petdesetletnici, posvečena dvojini in tistemu, kar v zadnjem času tako pogrešamo – bližini. Saj še pomnite? Najlepša beseda po vašem izboru izpred nekaj let: midva. Midve. Mi in vi. Hvala.