Mnenja

Naš nemirni fant

Eva Hrovat Kuhar
21. 1. 2022, 12.15
Posodobljeno: 21. 1. 2022, 12.21
Deli članek:

Naš fant je že od rojstva izjemno živahen. Zvečer težko zaspi, spanec je nemiren, zjutraj deluje neprespan. Umiri se le ob igricah na telefonu, pa še takrat stalno tolče z nogo ob stol ali podlago. Računala sem na to, da bo nekoliko dozorel in se umiril, pa ni bilo iz tega nič. Zdaj obiskuje drugi razred, učiteljica me že drugo leto opozarja na njegovo nemirnost. Pri matematiki se kar naprej moti, ker tako hiti in je izjemno površen. Navodil ne posluša do konca, takoj začne z reševanjem in je potem rezultat napačen. Vse, kar nam učiteljica sporoča, prepoznavamo tudi doma. Ko je imel šolanje na domu, sem mislila, da mu ne bomo kos, občudujem jo, da to zmore v razredu, polnem otrok. Je bister, hitro si zapomni, a ne zmore sedeti pri miru, vrti se na stolu, vstaja, hodi naokoli, želi piti, kar nekaj začne pripovedovati. Težko se zbere, na mizi v trenutku naredi nered, barvice mu padajo na tla, zvezki imajo zavihane liste. Postaja tudi vedno manj vodljiv, bistveno pogosteje kot prej se nam upira. Moža ta površnost in nered jezita, na njim hitro zavpije, potem se samo še prepiramo, zato raje sama uredim stvari, se pa ob tem počutim neuspešno. Doslej sem z njim delala domačo nalogo le med tednom, ker so nam tako priporočili v šoli, vidim pa, da bo treba delati z njim tudi ob sobotah in nedeljah, da bo kaj bolje. Moja mama pravi, da je bil brat v otroštvu podoben, potem je bilo malo bolje, je pa še zdaj nereden in precej vzkipljiv. Učiteljica mi je predlagala, naj sina peljemo na pregled, tudi njegova pediatrinja mi je omenjala, da gre za motnjo koncentracije, ampak nisem želela, da bi nas poslala naprej. Kaj mi pa vi priporočate? Mateja

Jaka Koren
Svetuje Eva Hrovat Kuhar

Iz tega, kar ste napisali, sklepam, da gre pri vašem drugošolcu za težave na področju pozornosti in koncentracije ter aktivnosti, bolj je poznan izraz ADHD. Tudi jaz bi vam toplo priporočila, da ga peljete na dodatne preglede, za diagnosticiranje te težave so pristojni pedopsihiatri. Ker jih je žal premalo, boste morali kar nekaj časa čakati na termin, zato je najbolje, da se odločite takoj in postavite v vrsto.

V vmesnem času bi bilo dobro, da se obrnete na šolsko svetovalno službo, ki vam bo pomagala pri spopadanju s težavami. Predlagali vam bodo še več ustreznih strategij za delo, morda bodo naredili diagnostiko, po kateri boste natančneje vedeli za njegova šibka in močna področja in potem tudi lažje prilagodili svojo pomoč.

Bolj kot dodatno učenje mu bo koristilo gibanje

Poskrbite, da se bo prav vsak dan razgibal, najbolje zunaj, telesna aktivnost in svež zrak močno pripomoreta k zmanjševanju nemira. Če ne more ven, pa uvedite med učenjem in delanjem nalog gibalne odmore, naj naredi nekaj počepov, naj poskoči, steče nekajkrat okoli mize, gre po stopnicah.

Poskusite zmanjšati vnos sladkarij

Starši na splošno tožijo, da postanejo njihovi otroci v času rojstnih dni in različnih praznovanj, ko se mize kar šibijo pod sladkimi stvarmi, otroci bistveno nemirnejši. Eni jih celo opisujejo, da so kot tisti zajčki iz reklame, ki letalo in letajo naokoli in se ne zmorejo ustaviti.

Nekateri opozarjajo na umetno oranžno barvo v hrani in predvsem v pijači, a to preverite sami.

Pitje vode pomaga

Tule pravzaprav ponavljam že splošno poznano in pogosto upoštevano dejstvo, da moramo poskrbeti, da organizem ni dehidriran, kar pa ne pomeni, da lahko otroci redno pijejo karkoli. Kar pri srcu me zaboli, kadar vidim, kako se otroci nalivajo s kokakolo. Pri tej pijači bodite zelo pozorni, saj vsebuje kofein, in tega vaš že tako živahni fant nikakor ne potrebuje. Voda je tista, ki dela čudeže.

Miza naj bo pospravljena

Več stvari je na mizi, bolj zmotijo vašega otroka. Pomagajte mu organizirati prostor, naj vam ne bo škoda časa za to, naučite ga, da pripravi le to, kar je nujno. Otroci imajo pogosto tudi celo paleto barvic, flomastrov, svinčnikov in še polno drugih pisal – kadar dela, naj si jih na mizo pripravi le nekaj. Peresnice v nekaj nadstropjih niso najprimernejša izbira, še posebno pa je za otroke, ki imajo težave s zbranostjo, neprimerna velika, okrogla peresnica, kjer so vsa pisala, radirke, šilčki in ravnilce pomešani.

Umirjanje in sproščanje je dobro za vso družino

V času, ko boste čakali na pregled, preizkusite različne druge možnosti umirjanja in povečevanja osredotočenosti. Umirjeno dihanje, morda jogijske vaje za otroke, lahko delajo čudeže, še bolj čudežne so, če jih izvajate skupaj.

Otroci, ki so kot živo srebro, so za starše zajeten vzgojni zalogaj

Oborožiti se morate s še večjim potrpljenjem, ki pa ga včasih zmanjka in ga nadomestijo jeza, povišan ton ter kričanje. Najbrž ste že ugotovili, da moževo vpitje prav nič ne pomaga, le poslabša odnose in poveča otrokov nemir.

Lahko vam zagotovim, da več dela za šolo, še celo ob vikendih, ne bo prineslo izboljšanja, le kakovost otrokovega življenja se bo poslabšala

Vaš otrok ni površen in tudi ne neorganiziran, ker se ne bi hotel učiti. Hoče, a ne zmore, težko se osredotoči na delo, zbranost traja kratek čas. Pri tem mu še dodatno delo ne bo prav nič pomagalo, le še večji stres bi mu povzročilo. Torej: potrpljenje v roke, pregled pri strokovnjaku, pomoč pri strukturiranju dela in okolja. In razigran dan zunaj, poln gibanja, bo bistveno bolj pripomogel k večjemu uspehu kot dodatna ura dela za šolo. Srečno!

Eva

Revija Jana št. 3,18.1.2022