Mnenja

Hočemo in moramo vedeti!

Sonja Grizila
24. 1. 2022, 23.36
Posodobljeno: 24. 1. 2022, 23.39
Deli članek:

Revija Jana
Uvodnik

V poročilu slovenske škofovske konference za lansko leto smo zasledili, da naj bi dva storilca spolno zlorabila 19 žrtev, vse so moškega spola in mladoletne. Osemnajst naj bi jih bilo mlajših od petnajst let, ena pa naj bi bila stara med 15 in 18 let. Leto poprej so obravnavali enega storilca, ki naj bi zlorabil tri mladoletne fante, stare več kot 15 let. Čeprav nas porast tovrstnih kaznivih dejanj nedvomno vrže s tira, smo lahko kar prijetno presenečeni, da Cerkev podatke sploh objavi, še nedavno tega namreč nismo bili vajeni. Duhovnike, ki so se pregrešili nad otroki, večinoma so bili fantje, so običajno prestavili v drugo faro in problem je bil »rešen«. Večinoma so še naprej delali z otroki in ponavljali kazniva dejanja, saj duhovnikov na terenu primanjkuje in jih niso mogli umakniti v administracijo.

Odkar pa je bila ustanovljena ekspertna skupina za reševanje primerov spolnih zlorab slovenske škofovske konference (veliko vlogo pri tem je imel zdajšnji novomeški škof), predvsem pa zavod Dovolj.je, ki so ga ustanovili verni katoličani in ga vodi v otroštvu (od duhovnika) zlorabljeni duhovnik, je prijav več. Ampak kar devetnajst v enem letu? Seveda me je zanimalo kaj več, ne zaradi tega, da bi se naslajali v slogu »kako je, ko lisica čuva kokoši«, ampak ker kot ljudje v neki normalni skupnosti pač moramo vedeti. Stroka pravi, da mora biti družba najprej senzibilizirana, torej občutljiva za to, kaj je prav in kaj ni, šele potem lahko pristojni organi tisto, kar ni prav, raziskujejo in kaznujejo. V zadnjih nekaj letih se je po vsem katoliškem svetu razkrilo toliko cerkvenih spolnih škandalov, da si nihče več ne more zatiskati oči. Francozi raziskujejo več kot 214.000 spolnih zlorab mladoletnikov v Cerkvi, ravnokar je na tapeti prejšnji papež, ki v nekaterih primerih ni ukrepal, čeprav je vedel zanje. Tudi zdajšnji papež, ki je sicer veliko storil za razkrivanje pedofilije v Cerkvi, nima povsem čiste vesti, saj je, ko je bil še kardinal, branil čilskega škofa, ki je ščitil spolne napadalce na otroke.

Kaj se torej dogaja, so omenjeni trije duhovniki iz zadnjih dveh let v sodnem pregonu? Saj nočem njihovih imen in naslovov, le to nas zanima, ali sistem deluje. Povprašala sem cerkveni tiskovni urad in odgovorili so mi, da so zadevo predali organom pregona in da odziva od njih še ni. Še malo sem vztrajala in dobila tale odgovor, citiram: »Med primeri oziroma storilcema je sum storitve kaznivih dejanj s strani slovenskega državljana v tujini zoper žrtve s tujim državljanstvom.« Skratka, če prav razumem, sta dva naša duhovnika v tujini (bog ve kje) zlorabila 19 fantov. Kristus!

Seveda sem si želela izvedeti, ali imajo na policiji kakšno statistiko o spolnih zlorabah otrok, ki jih zagrešijo ljudje, ki imajo več opravka z otroki – duhovniki, učitelji, trenerji ... Nimajo in ne smejo imeti, ker bi bila to diskriminacija osumljencev. Odkar delujeta obe iniciativi, ekspertna in Dovolj. je, je bilo takšnih prijav sicer več, a se je večinoma izkazalo, da so žrtve že odrasle, dejanja pa zastarala. »Posebej sicer tovrstnih podatkov ne vodimo, lahko pa potrdimo, da smo v letu 2021 v obravnavo prejeli dve prijavi zoper več osumljencev, v okviru katerih je bilo obravnavanih več kaznivih dejanj oziroma več žrtev,« je med drugim odgovoril tiskovni predstavnik policije. Se torej 19 zlorabljenih (tujih) fantov iz poročila škofovske konference skriva v tem podatku?

Učitelji, vzgojitelji in duhovniki, ki so jim zaupani v vzgojo in varstvo otroci do 15 let, so lahko za zlorabo kaznovani z od tremi do desetimi leti zapora. Če je zagrožena zaporna kazen manj kot pet let, zadeva zastara v desetih letih, od pet do deset let, pa v dvajsetih letih, in sicer od polnoletnosti žrtve naprej. Skratka, pri hitrosti naših sodišč in cagavosti cerkvenih prijaviteljev se kaj lahko zgodi uporaben slovenski pregovor o sitem volku in celi kozi –  gnusna zloraba otrok bo sicer prijavljena, nihče ne more reči, da ni, ampak hkrati je že zastarala. Amen!

Revija Jana št. 4, 25.1.2022