20220513-01138259 Svet24.si

VIDEO: Za poslanko NSi "knjiga vseh knjig" nad ...

Vladimir Putin Svet24.si

Putin spregovoril: "Ljudje so se odločili, ta ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Rusi črpajo denar iz SIJ, ki državo prosi za ...

predsedniski kandidati Reporter.si

Šurla za Al Jazeero Balkans: Janez Janša je ...

doncic musa Ekipa24.si

Hahaha, kakšen car! Ne boste verjeli, kakšen ...

Korgija2 Odkrito.si

Korgiji kraljice Elizabete II. so bili z njo, ko ...

krznar ilicic Ekipa24.si

Trener Maribora odgovoril na najbolj vroče ...

Mnenja

Dragi predsednik vlade,

hvala za vaš tvit, s katerim ste naredili neprecenljivo reklamo za našo izbiro Slovenke leta, ki opozarja na prispevke slovenskih žena in deklet že več kot tri desetletja. Za to smo vam zares hvaležni. Še posebej cenimo, da ste si za našo Slovenko leta vzeli čas prav zdaj, ko s svojimi prizadevanji v Ukrajini odločilno prispevate k vzdrževanju svetovnega miru in ko imate zagotovo polne roke dela s prodajo slovenskih hotelov Madžarom. In res ste pohiteli, prireditev se še ni dobro končala, ko ste že med prvimi pisali o nas. Hvala vam.

Letos je za naših devet kandidatk prišlo skoraj 56.000 glasov, a kdo ve, morda jih bo že naslednje leto 150.000. K temu ste pomembno prispevali tudi vi in vaši podporniki. S svojo na videz drobno, a pomembno pozornostjo ste hkrati odločno zavrnili vsa natolcevanja, da gre za »obskurno revijo« ali »obskurno akcijo« ali karkoli obskurnega, saj je jasno, da se predsednik vlade in njemu zvesti ukvarjajo izključno s pomembnimi rečmi.

Opažamo, da nekateri niso razumeli, kako poteka izbiranje Slovenke leta – morda so prezrli ali površno prebrali naše obširne razlage, morda so pa zgolj funkcionalno nepismeni, tega je zdaj veliko. Tvit vaše poslanke Mojce, tiste, ki ima zaradi pomanjkanja sadnega jogurta v mladosti trajne težave in še vedno ni z obema nogama trdno pristala na tretjem kamnu od Sonca, pa je zmedel nas. Tale del: »Zaradi mene, če hrčka proglasijo za Slovenko leta. Pozivam @vladaRS, da podeli priznanje za opravljeno delo ljudem, ki si to res zaslužijo.« Zakaj hoče nagrajevati hrčke in ali si želve ne zaslužijo priznanja? A če boste tik pred volitvami uvedli novo nagrado, si bomo to šteli v veliko čast, saj se zavedamo, da se bo to zgodilo izključno zaradi nas. Hvala vnaprej.

V izogib novim nesporazumom bomo počasi in karseda preprosto razložili še enkrat: uredništvo Jane ne izbira Slovenke leta, to z glasovanjem naredijo bralci – 55.560 jih je letos oddalo glas, Janino uredništvo pa pred tem v dolgem procesu po premišljenem tehtanju in številnih vročih razpravah določi kandidatke, med katerimi bodo izbirali bralci. Ponosni smo na svojo izbiro in trdno stojimo za njo. Vsaka od devetih letošnjih kandidatk bi bila odlična Slovenka leta, a bralci – sodeč po številu glasov je pri izbiri sodeloval dobršen del dežele – so izbrali Niko Kovač. Razumljivo je, da vsi Slovenci ne podpirajo te izbire, saj veste, dragi predsednik, vsake  oči ... Nobene potrebe ne čutimo, da bi branili letošnjo izbiro, Nikino delo in dejanja govorijo zase, poleg tega so jo odločno vzeli v bran že uporabniki družbenih omrežij. Ne moremo si kaj, da ne bi opazili, da je podpornikov Nike mnogokrat več kot njenih nasprotnikov. In da so Slovenci neizmerno duhoviti.

Vendar, dragi Janez - ne zamerite, zaradi vaše neprecenljive podpore čutimo, da smo si blizu, zato vas naslavljamo bolj familiarno –, moramo se pogovoriti o izbiri izrazov in  kulturi dialoga. Vsak se ima pravico ne strinjati, vendar so nekateri prestopili mejo. Opažamo tudi, da so zmerjanje in nizkotni izrazi izključno na eni strani, zato vas prosimo, da s svetlim zgledom vodite svoje ljudstvo. In še pojasnilce za vas: medicinske sestre so bile kandidatke za Slovenko leta lani. Takrat niste opazili?

Seveda ne pozabljamo na znamenito prerokbo Arjana Pregla: »Kaj bo 24. aprila? Osmi marec.« Vendar upamo, da nas boste tudi v opoziciji še naprej podpirali.

Dragi Janez, še enkrat hvala. Brez vas bi bilo vse drugače.

Uredništvo

Jana št. 8, 22.2.2022