Mnenja

Davki devetnajstega Goloba

Jelka Sežun
30. 5. 2022, 23.00
Posodobljeno: 1. 6. 2022, 22.41
Deli članek:

shutterstock
...

SURS je prejšnji teden objavil osvežene podatke o imenih in priimkih Slovencev (in smo tako izvedeli, da sta Marija in Franc še vedno najpogostejši slovenski imeni, da pa počasi izumirajo tako Marije kot Franci). In ker se na spletni strani Statističnega urada še vedno lahko pozabavate z ugotavljanjem, koliko ljudi v deželi ima vaše ime, koliko vaš priimek in koliko oboje, smo tako izvedeli, da so na Statističnem uradu prijazno prešteli vse Roberte (osemnajsto najpogostejše moško ime), 10.061 jih je, pa vse Golobe (enajsti najpogostejši priimek) tudi, teh je 3.732, Robertov Golobov je pa v državi natanko devetnajst. In eden od teh devetnajstih bo sredi tega tedna, če nam bodo nebesa naklonjena in junaška sreča mila, dobil operativno vlado. In potem se bo začelo.

Davki. Novi davki. Višji davki. Bodo, ampak za koga pravzaprav?

Prihajajoča koalicija napoveduje, da bo dvignila – nekatere – davke. A še prej, mnogo prej, se zgodi tole: boscaroli po vsej deželi omedlevajo na hodnikih svojih podjetij, ko pridejo malo k sebi, še vsi zeleni v obraz zahropejo, vse vam bodo pobrali! In spet omedlijo. Izvolite opaziti, da nikoli ne rečejo tega, česar se v resnici bojijo, MENI bodo vzeli.

Predlog novega davčnega zakona še ni niti napisan, stranke, ki sestavljajo koalicijo, imajo vsaka svojo vizijo, kakšen naj bi bil, medtem pa tistih nekaj odstotkov ljudi, ki utegnejo resnično plačevati nekaj več, preostale straši na zalogo: vse vam bodo pobrali! Ne, ne bodo. Vsi uspešni podjetniki nam bodo ušli! Ne, ne bodo. Prejšnji teden je v Dnevniku ekonomist Jože P. Damjan razgrnil številke – in se je pokazalo, da podjetniki nimajo kam bežati, ker so v večini držav OECD davki na dobiček povsem primerljivi ali celo višji kot pri nas. Tam, kjer so nižji, na primer na Madžarskem, pa resda plačaš le devetodstotni davek na dobiček – v primerjavi z deset odstotkov višjim, devetnajstodstotnim v Sloveniji – vendar lahko potem nepredvidljivi Orban naredi kaj takega, kot je nedavno ušpičil bankam in multinacionalkam: zaseže presežne dobičke.

Ampak davek na dobiček ni tisto, kar najbolj skrbi Slovence, saj ga velika večina sploh nima, namreč dobička. Tisto, s čimer zelo učinkovito straši nova opozicija, je predvideni davek na premoženje: tako vas bodo obdavčili, da boste morali še hišo/stanovanje prodati! Ne, ne bodo. V 37 članicah OECD z davki na premoženje zberejo povprečno 1,8 odstotka BDP, poroča Damjan, v Sloveniji pa le 0,6 odstotka BDP. To naj bi se zdaj spremenilo, vendar ne na škodo tistih, ki imajo samo nepremičnino, v kateri živijo – ta bo izvzeta iz davčne osnove (v prevodu, zanjo ne boste plačevali davka), davek naj bi plačevali tisti, ki imajo več nepremičnin, bodisi praznih bodisi oddanih v najem. To je pa po grobih izračunih približno dvajset odstotkov gospodinjstev. Ljudje, ki imajo največ, so bili doslej najmanj obdavčeni, po novem bodo bolj. Tisti z manj bodo plačevali manj, tisti z nič pa nič. V resnici pod največjo pezo hropejo tisti, ki lahko prodajajo samo svoje delo, ker drugega nimajo, takih pa nas je večina. Delo je pri nas (pre)visoko obdavčeno. In zdaj premislite, se res splača zganjati cirkus zaradi davka na premoženje, ki ga nimate (in torej tudi davka ne boste plačevali), ali pa je bolje dopustiti, da se zviša davek na premoženje in zniža davek na delo, kar pomeni višjo neto plačo? Katera možnost najbolj koristi največjemu delu prebivalstva?

Bomo ponovili, da se vam res vtisne v zavest: ne bodo vam do neba obdavčili hiše ali stanovanja, v katerem živite. Zakaj torej nekateri dvigujejo preplah? Ker se splača obrniti javno mnenje proti novim davkom. Če ljudstvo zarjove ne, nočemo novih davkov, mi smo proti! proti! PROTI!, ščiti tiste, ki bi se jih napovedani davki resnično dotaknili, namreč premožne. In torej predlagamo tole: počakajmo, da bomo videli predlog zakona. Še vedno bo čas, da rečemo, mi smo proti. Če bo treba.

Jana št. 22, 31.5.2022