Mnenja

Deset dopustniških zapovedi (za očete)

Vasja Jager
19. 7. 2022, 22.01
Posodobljeno: 19. 7. 2022, 22.03
Deli članek:

Revija Jana
Vasja Jager

Bratje v dopustu, soborci v demografiji: vsem fotrom, ki se odpravljate na morje z otroki,

prepotoval sem pol in eno deželo, švical in klel sem v kolonah na meji, ki so se raztezale do obzorja; potočil sem solzo, ko sem stal ob morju, in nato še cel hudournik, ko sem vrgel uč na cene v bližnjem kafiču; otepal sem pašteto, zamenjal ledvico za porcijo sardel v restavraciji; plaval sem z meduzami, se na plaži gnetel s češkimi mroži in poljskimi dugongi, poželjivo sem zrl po nemških sirenah in za pokoro nato figurativno prenašal ženskino bičanje in otrokovo trmarjenje, potem pa še dobesedno, ko sem ta malo nosil na ramenih pod razbeljenim soncem (37 stopinj); plaval sem in ležal, tekal in še malo ležal, smejal sem se in vriskal, drl in žugal, ustvaril sem kopico novih spominov in se čez hrvaške avtoceste in slovensko razrito kozjo stezo končno prebil nazaj, da vam, plemenitim sotrpinom v srednjih letih, prinesem deset dopustniških zapovedi in skoznje razodenem najvišjo voljo:

1. Veruj v vsemogočnega Otroka. Spal boš, ko bo takšna Njegova volja; jedel boš, ko bo tako velel On; šel boš, kamor bo velela Njegova beseda.

2. Ne precenjuj svojega telesa. Ne zaleti se in na silo plavaj težke kilometre, da bi si obtesal viseči vamp; prav tako se ne cmari na soncu, da bi lepo porjavel – prepozno je in v resnici nikogar ne briga več, kako si videti. Tam so vrata, ata.          

3. Ne nosi dela s seboj. Nič ni težjega, kakor pisati kolumno, ko bi lahko bil na plaži (hipotetični primer).

4. Ne glej vremenske napovedi. Vreme bo, kakršno bo. Vsekakor ne bo snežilo.       

5. Ne govori hrvaško, če res ne znaš. Z »deci hišnog vina« in »ljed« boš samo izpadel papak (a.k.a. glupi Slovenac). Magari tolci angleško – saj si neki turist.

6. Spoštuj lokalce, da boš preživel in ti bo dobro na morju. Spomeniki lokalnim braniteljem in narodnim buditeljem niso otroška igrala, kelnarji in prodajalke niso tvoji tlačani. Ne želiš si končati kot hrana za murene.   

7. Ne želi bližnjega Čeha žene. Ker je ne boš dobil.           

8. Ne želi si svoje lastne žene. Glej prejšnjo zapoved.     

9. Nabavi zadosti alkohola. Smisel dopusta so redki trenutki s kozarcem vina na terasi, medtem ko Otrok spi. Poleg tega v tem primeru obstaja možnost – neznatna, a vendarle –, da zaobideš zapoved 8.  

10. Ne pričakuj, da se boš spočil. Za to je domači kavč.


Tako je bilo pisano, tako bodi. Pa lepe počitnice.

Revija Janašt. 2919. 7. 2022