20220513-01138259 Svet24.si

VIDEO: Za poslanko NSi "knjiga vseh knjig" nad ...

Vladimir Putin Svet24.si

Putin spregovoril: "Ljudje so se odločili, ta ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Rusi črpajo denar iz SIJ, ki državo prosi za ...

predsedniski kandidati Reporter.si

Šurla za Al Jazeero Balkans: Janez Janša je ...

doncic musa Ekipa24.si

Hahaha, kakšen car! Ne boste verjeli, kakšen ...

Korgija2 Odkrito.si

Korgiji kraljice Elizabete II. so bili z njo, ko ...

krznar ilicic Ekipa24.si

Trener Maribora odgovoril na najbolj vroče ...

Mnenja

Za vsako palico raste korenček

Avtor:

Jelka Sežun

Značke:

Za vsako rit raste palica, je bil kredo prejšnje vlade, vedno so našli nove in nove, namreč palice. Nova vlada, posebej socialni minister Luka Mesec, se pa tudi hitro uči, samo stvari so malce obrnili v končnim prejemnikom prijaznejšo obliko: za vsako palico raste korenček. In so za začetek našli enega zares debelega in sočnega.

Napovedane jesenske podražitve bodo še posebej brutalno usekale po starejših – oskrbnine v domovih starejših naj bi se namreč dvignile za več kot dvajset odstotkov. Petina na veliko preveč je veliko, VELIKO preveč. Nedosegljivo. Predrago. Le kdo bo to zmogel? Starejši brez bajnih pokojnin, torej večina, takih oskrbnin preprosto ne bodo mogli plačevati, saj zanje že zdaj pogosto dajo vso pokojnino. In svojci, ki kljub kreditom in šolajočim se otrokom velikokrat priskočijo na pomoč, tudi nimajo več kje vzeti.

Bomo pomagali, je rekla vlada, pobrskala po žepih, našla trideset milijonov evrov in jih vrgla na mizo pred domove starejših – evo, tu imate, ministrstvo za delo časti, ni vam treba dvigovati oskrbnin.

Ampak se je zataknilo, seveda se je. Za zdaj kaže, da ne bo šlo. Razen če …

Vlada, ki je od prejšnje podedovala neprijazen, nedostojen, neizvedljiv Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki naj bi ga začeli izvajati prvega januarja naslednje leto, je poskusila začetek izvajanja zamakniti za leto dni, da medtem z noveliranjem poskusijo iz na hitro spackanega zakona, za katerega nihče ne najde dobre besede, narediti nekaj, kar bo vsaj približno delovalo. A je stranka, ki ima najraje palice, rekla, ne, ne dovolimo! In so zagrozili z referendumom. Ampak če bo referendum, ne bo zamaknitve zakona in tudi ne tistih tridesetih milijonov, ki bi lahko olajšali neznosno breme starejšim. Ker bi bila ta pomoč potem menda neustavna.

»Preden oddate svoj referendumski podpis, se zato zavedajte, da nekdo kuje politične točke neposredno na hrbtih oskrbovancev, ki se jim bodo lahko oskrbnine dvignile tudi za 20 odstotkov, če ta zakon ne bo vstopil v veljavo v roku,« pravi minister Mesec.

In moramo zdaj ne le tisti, ki imajo svojca v domu, temveč vsi premisliti, kaj bomo storili, ko nas bodo nagovarjali za podpis pod zahtevo za izvedbo referenduma o Zakonu o dolgotrajni oskrbi. Tole je torej dilema: ne damo podpisa, damo pa trideset milijonov evrov, da ljudem olajšamo preživetje – ali pa s podpisom damo štiri milijone in drobiž za referendum, ki jim bo nekaj vzel?

Korenček ali palica? Potežkajte.

Revija Janašt. 329. 8. 2022