Mnenja

Koga volijo ženske?

Sonja Grizila
3. 10. 2022, 22.14
Posodobljeno: 3. 10. 2022, 22.16
Deli članek:

Revija Jana
Uvodnik

V sredo popoldne se je vključila v predsedniško tekmo še ena ženska, zdaj sta torej dve – pravnica in ginekologinja, nazorsko precej različni, če nismo malenkostni. Ju bodo ženske volile? Psihoterapevt Vodeb je v svojih nastopih ničkolikokrat trdil, da ženske volijo tistega (moškega), s katerim bi se »dol dale«, ker v bistvu ne volimo zavestno (mišljena sta oba spola), ampak odloča o tem naše nezavedno. Po tej teoriji imajo kandidatke nekaj možnosti le med lezbijkami, če se jim seveda zdijo seksi, jih pa v populaciji nikakor ni dovolj, da bi bile dame izvoljive. Precej odurnejše je psihoterapevtovo namigovanje, da ženske ne bi smele imeti volilne pravice, ker padamo na napačne moške čare (Kučana smo volile, ker je majhen, dobrodušen in modrook), le moški lahko med seboj prepoznajo kretene in bleferje, ki kandidirajo. Saj ne bi vsega tega povzemala, če ne bi bil to trend, ki se uveljavlja med desničarji po Evropi – ženske se spokajte nazaj za štedilnik, rojevajte in ne rinite v politiko. Ne pozabimo – zadnje so v Evropi dobile splošno volilno pravico ženske iz ene najrazvitejših držav, Švice – šele leta 1971. Ironija je, da so bili njihovi največji nasprotniki socialisti, češ da so ženske konservativne, neizobražene in preveč verne, se pravi, da bi lahko krmilo na volitvah zasukale v desno. Leta 2010 je bila v švicarski vladi večina žensk ...

V Evropi in drugod po svetu je kar nekaj predsednic držav in vlad, o katerih pravijo, da »imajo jajca«, med njimi se najde tudi kakšna deklarirana lezbijka, ki na prireditve pripelje svojo ženo. Pa jo ljudstvo vseeno voli (stavila bi, da precej zavestno) in podpira, ker je pač zanj kaj pametnega naredila. Kaj pa Giorgia Meloni, ki so jo prejšnji teden izvolili Italijani, ankete trdijo, da predvsem moški, tisti seveda, ki so sploh šli volit? Čeprav plavolasa dama, ki se že od petnajstega leta ukvarja s politiko, trdi, da ni fašistka, ji tega seveda nihče ne verjame. Pravi, da ne bo nekaj takšnega kot Mussolini, zajedljive pripombe pa pravijo, da bo morda Trump. Poslušala sem jo, ko je na enem od shodov prepričevala Italijanke, da morajo rojevati veliko otrok, zakaj vendar ne, ko pa lahko imajo oboje, veliko družino in kariero. Sama ima pri 45 letih eno hčer. Jasno je, da bo omejevala kontracepcijo in splave, če ne bo šlo drugače, se bodo šli pač ginekologi tako imenovani ugovor vesti. Tovrstne klinike ne bodo dobile dotacij, če ne bodo ubogljive, tako se to dela. Melonijeva namerava ustaviti migracije in Italijo napolniti z Italijani, ker pa so tamkajšnje vlade običajno zelo kratkega veka, gospodarstvo pa se ruši, vse skupaj najbrž ne bo prehudo. In našim sosedam ne bo treba na dolgo razlagati svoji premierki, da ona pa Ursula von der Leyen (ki ima sedem otrok) in Marija Terezija (imela jih je 14) nimajo problemov s kariero, ker za njihove potomce skrbijo dobro plačani pomočniki. Večina običajnih žensk tega ne zmore, če nimajo idealnega partnerja ter požrtvovalnih dedkov in babic. Ali pa se sesujejo od izgorelosti.

Ja, koga volimo ženske? Nekoga, pa naj bo ženska ali moški, ki ne bo delal zdrah, ki je dovolj izobražen in razgledan, ki bo poskrbel za vse in ne le za nekatere, ki se bo oglasil v kočljivih trenutkih ter deloval modro in pomirjujoče. Ampak včasih se seveda tudi zmotimo.

Revija Janašt. 40, 4.10.2022