Kiki Rahimovski Svet24.si

Zadnje Akijeve besede sinu Kristijanu

dom Svet24.si

Kaj se dogaja po domovih za starejše? Jih res ne ...

stol, gora, karavanke Svet24.si

Po padcu na grebenu umrl turni smučar

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

Od molka do izdaje: kako so zaprli usta Ljudmili ...

janez poklukar Necenzurirano

Razkrivamo največjo luknjo v sistemu PCT, zaradi ...

Indira Ekić in Matic Kolenc Njena.si

Se bo Indira Ekić v Slovenijo vrnila zaročena?

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Nasveti

Po jesenske plodove v naravo!

Zeliščarica Terezija Nikolčič svetuje: Jeseni v naravi nabiramo plodove šipka, črnega trna, gloga in jerebike, pa tudi pravega in divjega kostanja.

Avtor:

Renata Ucman

Značke:

Zeliščarica Terezija Nikolčič, ki na ljubljanski tržnici prodaja zelišča že skoraj tri desetletja, novembra pa bo izšla njena prva knjiga Čaji, dobre misli Terezije Nikolčič – 101 zelišče za ljudi in živali, nam je zaupala nekaj svojih receptov in nasvetov, kdaj in kako plodove omenjenih rastlin pravilno naberemo in kako iz njih naredimo blagodejne pripravke. Iz plodov šipka, gloga in jerebike pripravimo sirup, iz plodov črnega trna kis za solate, iz divjega kostanja pa mazilo.

Pred prvim mrazom na vrtu ne smemo pozabiti porezati še zadnjih zelišč, dišavnic in začimbnic: melise, mete, timijana in drugih. V naravi septembra nabiramo še rman, materino dušico, ožepek, navadni slez, slezenovec, ozkolistni in širokolistni trpotec. To naredimo ob lepem, suhem vremenu, najbolje po enajsti uri, ko se rosa na rastlinah posuši. Posušimo jih na pladnjih v suhem, čistem prostoru. Posušena zelišča shranimo v papirnate vrečke in uporabljamo za čaje.

Nabiranje jesenskih plodov

Septembra nabiramo še oranžno rdeče plodove jerebike, rdeče plodove gloga in oranžno rdeče plodove šipka, vendar le, če jih dobro poznamo. V višjih legah še ponekod najdemo bezgove jagode. Plodove posušimo za čaje ali iz njih naredimo marmelade, sirupe.

Na pladnju v čistem, suhem prostoru se šipek po nasvetu zeliščarice suši tri tedne, glogovi plodovi 14 dni in jerebikini deset.

Šipkov sirup  

Sestavine: 1 liter vode, 1 kilogram sladkorja, 200 g šipka

Priprava: V lonec damo liter vode in kilogram sladkorja, zavremo in pustimo vreti 10 minut. Nato dodamo 200 gramov celih šipkovih plodov in pustimo, da vre pol ure. Precedimo in vroče nalijemo v umite steklenice, ki jih prej segrejemo v pečici. Sirup redčimo z vodo in pijemo za žejo ali krepitev pri prehladih.

Nasvet Terezije Nikolčič: Po enakem receptu in postopku kot šipkov sirup lahko naredimo sirup iz glogovih plodov, ki pomaga pri povišani telesni temperaturi. Prav tako po enakem receptu naredimo sirup iz jerebikinih plodov, ki ga razredčenega z vodo pijemo za žejo ali pri prehladih.