Pečeni piščanec s česnom
Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Pečenje: 1 ura in 40 minut
Sestavine: 600 g majhnih krompirjev * 18 velikih strokov česna * 1 piščanec za peko (1,6 kg) * sol * poper * timijan * 3 žlice oljčnega olja * 2 dl vermuta * 1 dl belega vina.
Priprava: Krompirje skrtačimo in pristavimo s toliko vode, da so pokriti. Kuhamo jih 20 minut oziroma toliko, da so kuhani. Odcedimo jih in še vroče olupimo. Olupimo česnove stroke. Piščanca oplaknemo in osušimo s papirnato brisačo. Z zunanje in notranje strani ga natremo z mešanico soli in popra. V trebušno votlino damo polovico česnovih strokov in 5 vejic timijana. Piščanca položimo v večji pekač. Kuhane, olupljene krompirje in preostale česnove stroke pomešamo z 2 žlicama oljčnega olja in porazdelimo okrog piščanca v pekaču, zraven damo tudi nekaj vejic timijana. Pečemo v spodnji tretjini vroče pečice pri 200 stopinjah 40 minut (ventilacijska pečica ni primerna). Pristavimo vermut, vino in 1 dl vroče vode. Ko tekočina zavre, z njo prelijemo piščanca in ga pečemo še 1 uro. Piščanca damo na pladenj, obložimo ga s krompirjem in ponudimo.
Več receptov za martinove pečenke poiščite v reviji Zarja št.20, 3.11.2015