Nasveti

Kaj imajo skupnega bes in mačke?

Lara Jelen
18. 4. 2016, 22.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ljudje smo pač taki, da krivce za svoje probleme radi iščemo povsod, samo pri sebi ne. Če je treba, s prstom pokažemo tudi na svojo mačko.

Ampak tole je bilo nedavno znanstveno potrjeno: mačke v resnici lahko povzročajo pretirano vzkipljivost pri ljudeh. Ali so vaši izbruhi besa morda posledica toksoplazmoze?

»Obstaja veliko načinov, kako vas lahko vaša mačka razjezi. Lahko vam popraska nov kavč, se usede na vašo računalniško tipkovnico – ali pa na vas prenese parazite, ki lahko povzročijo eksplozivno jezo,« je v znanstveni reviji New Scientist zapisal novinar Brian Owens. Mislil je je seveda na toksoplazmozo, strah in trepet nosečnic, pri katerih lahko okužba povzroči splav, prezgodnji porod ali mrtvorojenega otroka. To velja le, kadar ženska prvič zboli za toksoplazmozo med nosečnostjo. Kot kaže, pa toksoplazmoza tudi sicer ni nekaj, kar bi želel človek imeti. Znakov okužbe sicer pogosto sploh ni, se pa lahko posledice pokažejo na nekatere druge, precej neprijetne načine, predvsem tako, da še pomislili ne bi, da je za vse kriv neki čuden zajedavec.

Več v Zarji št. 16, 19. 4. 2016