Nasveti

Skrivnost popolne domače depilacije

Lara Jelen
1. 6. 2016, 21.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poletne modne smernice se z leti morda spreminjajo, ena zapoved pa zagotovo ostaja ista: gladka koža brez dlačic.

Če spadate med ženske, ki jim je neprijetno oditi v kozmetični salon, da bi jim tam odstranili dlačice, potem je najboljša rešitev za vas, da se depilirate sami. Za to, da se boste znali pravilno depilirati in da boste izbrali pravi način za pravi del telesa, tako da se vse skupaj ne bo spremenilo v katastrofo, vam ponujamo nekaj nasvetov za popolno domačo depilacijo. 


Zagotovo najbolj popularni za depilacijo v zavetju svojega doma so depilacijska krema ter hladna in vroča depilacija z voskom oziroma smolo. Na trgu lahko dobite tudi zelo učinkovit izdelek za vročo depilacijo, ki je narejen samo iz sladkorja in vode.

Ne opecite se z vročim voskom

Depiliranje z vročim voskom je nadvse učinkovito, a ne povsem neboleče, poleg tega pa morajo biti dlake dolge že najmanj pet milimetrov, saj jih sicer ni mogoče odstraniti.

Pri depiliranju z vročim voskom je treba paziti zlasti na to, da na kožo ne nanesete prevročega voska ali sladkorne zmesi, saj se lahko resno opečete. Toda kako vedeti, kdaj je vosek primerne temperature? Če je po končanem segrevanju popolnoma tekoč, je to znak, da je za nanos na kožo prevroč. Počakajte, da postane malenkost gostejši (tako kot recimo med v shrambi), in ga šele nato namažite na predel, ki ga želite depilirati. Najlaže ga boste nanesli z leseno paličico. Takoj zatem kožo, prekrito z voskom, napnete, nanjo nanesete depilacijski trak, ga pogladite po koži in s hitrim potegom odstranite.

Skrivnost uspešne depilacije z vročim voskom se skriva v hitrem potegu traku v nasprotni smeri rasti dlačic in v najmanj pet milimetrov dolgih dlačicah. Depiliranega predela pa vsaj sedem ur po depilaciji ne izpostavljajte neposrednemu soncu.

Hladna depilacija mora biti hitra in sunkovita

Depilacijski trakovi s hladno smolo oziroma voskom slovijo po tem, da so do kože prijazna in naravna depilacija. Z naravno smolo na depilacijskih trakovih boste neželene dlačice odstranili prav pri korenini, upočasnili rast dlačic tudi do štiri tedne ter zmanjšali njihovo število in nastanek novih. Takšen način depilacije je primeren za kožo na nogah in rokah, če koža ni preobčutljiva, pa tudi za obraz, predel bikinija in pod pazduhami. Izdelka ne uporabljajte okoli oči, na krčnih žilah, materinih znamenjih, brazgotinah, razpokani, razdraženi ali opečeni koži ali na koži, na kateri so se v preteklosti pokazale negativne reakcije na depilacijsko smolo, uporaba pa se odsvetuje starejšim osebam in diabetikom.

Tudi pri hladni depilaciji sta zelo pomembni hitrost in prava smer, kožo pa je treba pred tem dobro očistiti ter razmastiti in osušiti. Trak z voskom segrevajte nekaj sekund med dlanmi, nato ga ločite na dva in enega z močnim pritiskom prilepite v smeri rasti dlačic na kožo. Nato z res sunkovitim gibom potegnite v nasprotni smeri rasti dlačic. Hitreje ko potegnete trak, boljši bo rezultat. Ostanke smole odstranite z izbranim oljem in uživajte v gladkosti kože tudi do štiri tedne.

Več v Zarji št. 22, 31.5.2016